to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:32 | 07.01.2016

Πολιτισμός

Από τη Συρία στο Exile Room

Δύο συναρπαστικά ντοκιμαντέρ με επίκεντρο την ταραγμένη χώρα προβάλλονται κατ’ αποκλειστικότητα.


Το Exile Room ξεκινά τις προβολές της νέας χρονιάς με δύο ολότελα αντισυμβατικά ντοκιμαντέρ, που μας μεταφέρουν στην εμπόλεμη περιοχή της Συρίας. Πέρα όμως από το ταραγμένο κλίμα της περιοχής, οι συγκεκριμένες ταινίες αποκαλύπτουν σταδιακά τις πολλαπλές όψεις του νομίσματος που λέγεται internet και την αμφιλεγόμενη συμβολή του στην τέχνη, τον έρωτα και την πολιτική.

Η αρχή γίνεται την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, στις 21:00, με το «The Amina Profile» (2015) της Σοφί Ντερασπέ από τον Καναδά, το οποίο προβάλλεται για πρώτη φορά στη Ελλάδα. Η Σάντρα από το Μοντρεάλ και η Αμίνα από τη Δαμασκό γνωρίζονται online, και για μήνες θα περάσουν ατελείωτες ώρες συζητώντας παθιασμένα για τον έρωτα και την πολιτική. Με την προτροπή της διαδικτυακής της φίλης, η Αμίνα ξεκινά ένα μαχητικό blog με τίτλο «A Gay Girl in Damascus», για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, ομοφυλόφιλη και Σύρια. Καθώς οι αναταραχές στη Συρία φουντώνουν, οι μαρτυρίες της τραβούν την προσοχή των διεθνών media, που ανακαλύπτουν στο πρόσωπό της μια θαρραλέα επαναστάτρια που δεν διστάζει να υψώσει το ανάστημά της ενάντια στο καταπιεστικό καθεστώς. Όταν όμως οι διαδηλώσεις παίρνουν διαστάσεις εμφυλίου, η Αμίνα αγνοείται και όλα δείχνουν ότι έχει πέσει θύμα απαγωγής από τη μυστική αστυνομία της χώρας. Ποια είναι πραγματικά αυτή η μυστηριώδης γυναίκα και γιατί μοιάζει να έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης; Μια αγωνιώδης αναζήτηση στα πέρατα του κόσμου ξεκινά, με την εμπλοκή υπηρεσιών πληροφοριών, ενημερωτικών κολοσσών και ακτιβιστικών οργανώσεων, και, παράλληλα, μια ερωτική ιστορία μετατρέπεται αναπάντεχα σε πολιτικό θρίλερ και συναρπαστική παραβολή για τον θαυμαστό εικονικό μας κόσμο.

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, τη σκυτάλη παίρνει το «Silvered Water, Syria Self-Portrait» (2014), ένα αταξινόμητο κινηματογραφικό παζλ για γερά στομάχια, που προβλήθηκε σε δεκάδες φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο, από τις Κάννες μέχρι το Λονδίνο, όπου απέσπασε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ. Πείραμα, ντοκιμαντέρ, δοκίμιο, art installation και ιστορικό ντοκουμέντο ταυτόχρονα, η ταινία αναζητά νόημα στην ίδια την ύπαρξη του κινηματογράφου όταν η βία περικυκλώνει τον πολιτισμό από παντού. Η πρώτη πράξη γεννιέται μέσα από την απελπισία του σκηνοθέτη Οσάμα Μοχάμεντ, ο οποίος ταξίδεψε στο Φεστιβάλ Καννών το 2011 και δεν ξαναγύρισε ποτέ στην πατρίδα του, όταν έμαθε ότι το όνομά του ήταν στη μαύρη λίστα των «ανεπιθύμητων». Βλέποντας από μακριά τη Συρία να καταρρέει, συγκεντρώνει διαδικτυακό υλικό από κινητά και home videos, καταγγέλλοντας τη φρίκη του πολέμου μέσα από «χίλιες και μία» κάμερες. «Στη Συρία, άλλοι τραβάνε πριν πεθάνουν, άλλοι τραβάνε αφού σκοτώσουν», λέει ο σκηνοθέτης. «Κι εγώ στο Παρίσι, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βιντεοσκοπώ τον ουρανό και να συναρμολογώ αυτά που έχουν τραβήξει άλλοι». Μια virtual συνάντηση με μια δασκάλα παγιδευμένη στη Χομς τού δίνει την ευκαιρία να κατευθύνει το φακό της, φτιάχνοντας ένα παράξενο κινηματογραφικό υβρίδιο για έναν πόλεμο που είναι τόσο μακριά κι όμως τόσο κοντά.

Πληροφορίες

07 Ιανουαρίου 2016, The Amina Profile, Ώρα: 21:00.

21 Ιανουαρίου 2016, Silvered Water, Syria Self-Portrait, Ώρα: 21:00.

Exile Room, Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι – έναντι ΜΕΤΡΟ, τηλ.: 2103223395, www.exileroom.gr. Οι ταινίες προβάλλονται με αγγλικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)