to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από τη «μη λύση» στη Συμφωνία των Πρεσπών

«Με την ψήφιση αυτής της συμφωνίας εξανεμίζονται φαντάσματα που έφτιαχναν φόβητρα και ιδανικά και απομαγεύονται δυνάμεις που μπόλιαζαν με μίσος γενιές επί γενεών. Με την συμφωνία των Πρεσπών δεν χάνουμε τίποτα πέρα από τα δεσμά μας»


Ο αγώνας της αριστεράς είναι ένας διαρκής και εμπρόθετος αγώνας για τον μετασχηματισμό της λογικής με βάση την οποία αξιολογούμε το δίκαιο και το άδικο, το εφικτό και το ανέφικτο, το δυνατό από το αδύνατο. Είναι ένας καθημερινός αγώνας για τον μετασχηματισμό της κοινότοπης λογικής που δεσμεύει και εγκλωβίζει τον άνθρωπο. Ένας αγώνας απέναντι στις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και τη μισσαλοδοξία. 

Ο αγώνας της αριστεράς ενάντια στις δυνάμεις του εθνικισμού δεν είναι ένας αγώνας που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Δεν συντελείται μόνο στον κόσμο των ιδεών και φυσικά δεν αναστέλλεται στο διηνεκές με την πρώτη δυσκολία. Ο αγώνας ενάντια στις δυνάμεις που επιχειρούν να σπείρουν τον σκοταδισμό γίνεται στο φως της ημέρας, στην δημοσιότητα, μπροστά στα μάτια όλων.

Όλων, όσων, τόσα χρόνια στερούνταν εναλλακτικής και που μεγάλωσαν στον μικρόκοσμο του Μέγα Αλεξάνδρου, αρνούμενοι έτσι να αναγνωρίσουν πως ο γειτονικός λαός έχει τις δικές του αξίες, τη δική του γλώσσα και το δικό του κράτος. Όλων, όσων, αρνούνταν να συζητήσουν για το ονοματολογικό και δεν κατανοούσαν πως αυτό δεν σχετίζεται με την κληρονομιά της αρχαιότητας και το DNA του Βουκεφάλα αλλά μονάχα με τις συγκρούσεις και τα διακυβεύματα που ανέκυψαν στο γύρισμα του 19ου προς τον 20ο αιώνα. 

Μπροστά στα μάτια αυτών, που κόμπιαζαν να μιλήσουν φωναχτά για την καταπίεση και το μίσος που κυοφορεί ο «εθνικισμός του Μακεδονικού», γιατί ήξεραν πως ο αντίπαλος είναι πάνοπλος με α-ιστορικά ιδεολογήματα που μοιάζουν ακαταμάχητα. Αλλά και εκείνων, που δίστασαν να βουτήξουν στους πολιτικούς συσχετισμούς και εγκλωβίστηκαν στον κόσμο των ιδεών, επιτρέποντας έτσι την ομαλή αναπαραγωγή του «ονοματολογικού» που ήταν το βασικό πεδίο επιβίωσης και διάχυσης της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας και του σκοταδισμού.

Ορίστε όμως, που ο συνεκτικός κρίκος του εθνικιστικού ιδεολογήματος έσπασε, αφήνοντας γυμνές από προφάσεις τις συντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις που συστηματικά επέλεγαν τον διχασμό για να εξασφαλίζουν την πολιτική και οικονομική τους επιβίωση. Ορίστε όμως που οι επόμενες γενιές δεν θα μπορούν να κατανοήσουν ως απειλή την Βόρεια Μακεδονία.

Ορίστε που σε μια περίοδο ακμής της Ακροδεξιάς σε Ευρώπη και στην απέναντι όχθη του ατλαντικού, μεταξύ της Ελλάδας και της Βορείου Μακεδονίας προωθείται η αλληλεγγύη η συνύπαρξη των λαών.

Ορίστε το πως μπορεί να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του Μακεδονικού και μαζί με αυτόν να κοπεί  από την ρίζα κάθε εθνικιστική «αλήθεια» που όριζε ως ανέφικτη την θεμελίωση των σχέσεων των γειτονικών λαών στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού, και της συμφιλίωσης.

Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια εμπρόθετη πολιτική δράση της Αριστεράς που ακόμα και στα δύσκολα δεν ξέχασε να προχωρά μπροστά. Με την εν λόγω συμφωνία ξεκινάει μια σταδιακή διαδικασία μετασχηματισμού της κοινής λογικής με βάση την οποία αξιολογούμε τους φίλους αλλά και τους εχθρούς. Αποτελεί ένα πρακτικό τρόπο του πως οι ιστορικά τεκμηριωμένες αναλύσεις βγαίνουν από τα συρτάρια και αίρουν στερεότυπα και προκαταλήψεις. Κυρίως όμως, η συμφωνία αυτή, αποτελεί την αφετηρία μιας κοινωνικής διαδικασίας αναίρεσης του πολυετούς μίσους απέναντι στον γειτονικό λαό και απέναντι σε όλους όσους κατανοούσαν την αναγκαιότητα υπέρβασης κάθε είδους εθνικισμού και επίλυσης του ονοματολογικού. 

Βέβαια, ο αγώνας για την διάρρηξη κάθε πεδίου αναπαραγωγής της ακροδεξιάς και την ανατροπή κάθε ιδεολογικά κυρίαρχης σχέσης εξουσίας που παράγει καταπιεζόμενους και εθνικιστές, είναι ένας διαρκής και πολυεπίπεδος αγώνας και ως εκ τούτου, ο πολιτικός αγώνας της αριστεράς ενάντια στις δυνάμεις της συντήρησης και του σκοταδισμού συνεχίζεται.

Με τη συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, το μέλλον ενός κόσμου στον οποίο γειτονικοί λαοί θα χουν μόνο να μοιράσουν και τίποτα να χωρίσουν, έρχεται ένα βήμα πιο κοντά. Με την ψήφιση αυτής της συμφωνίας εξανεμίζονται φαντάσματα που έφτιαχναν φόβητρα και ιδανικά και απομαγεύονται δυνάμεις που μπόλιαζαν με μίσος γενιές επί γενεών. Με την συμφωνία των Πρεσπών δεν χάνουμε τίποτα πέρα από τα δεσμά μας.

* Ο Γ. Μπαϊράμογλου είναι μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)