to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από τη Λέσβο μέχρι την Ικαρία, κάτι γίνεται στο (Βόρειο) Αιγαίο

Από τη Λέσβο ως την Ικαρία, εκατοντάδες πολίτες, αποφάσισαν να πάρουν, την ζωή και τον τόπο τους, στα χέρια τους. Διαμορφώνουν αυτοδιοικητικές κινήσεις, διαμορφώνουν συλλογικά τα προγράμματα τους. Αυτά προτάσσουν, πρώτα και κύρια, τις ανάγκες τους, τις ανάγκες της πλειοψηφίας των κατοίκων των νησιών.


Αυτοί οι πολίτες και οι κινήσεις τους, δεν αμφισβητούν, μόνο τον τρόπο άσκησης των τοπικών πολιτικών, την τοπική διαπλοκή και την απαξίωση της αυτοδιοικήσης. Έρχονται σε πλήρη αντιπαράθεση, τόσο με τα «τοπικά» κατεστημένα, όσο και με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές και τα μνημόνια.

Ο Καλλικράτης και οι επιπτώσεις του στα νησιά, δεν αντιμετωπίζεται σαν ένα «ατύχημα», σαν «Κακοκράτης», αλλά σαν μια πολίτικη επιλογή που έχει συνειδητό στόχο την κατάλυση, των όποιων υπολειμμάτων τοπικής δημοκρατίας.

Οι κινήσεις που, τώρα είναι στην φάση της οργάνωσής τους, διεκδικούν (με αξιώσεις) την «εξουσία» σε κάθε νησί ξεχωριστά: Αυτή την «εξουσία» δεσμεύονται να την «παραδώσουν εκεί που ανήκει, δηλαδή στην πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών».

Ο «Αλλος Δρόμος» στη Λέσβο, η «Χιακή συμπολιτεία» στη Χίο, η αυτοδιοικητική παράταξη που έχει συγκροτηθεί στη Σάμο και η «ΙΚΑ.ΡΙ.Α«, στην Ικαρία, είναι τα αποτελέσματα διεργασιών, ανάμεσα στα πιο ζωντανά τμήματα, στις τοπικές μας κοινωνίες. Οι εκατοντάδες πολίτες που συμμετέχουν σε όλες αυτές τις κινήσεις, έχουν συναντηθεί, πολλές φορές μεταξύ τους,στα τοπικά κινήματα, έτσι όπως αυτά αναπτύχθηκαν, σε κάθε νησί ξεχωριστά.

  • Στα κινήματα ενάντια στις ανεμογεννήτριες, στα δίκτυα αλληλεγγύης, στην υπεράσπιση των μεταναστών, στο αντιφασιστικό.
  • Συναντήθηκαν, πολλές φορές στους δρόμους, στις μεγάλες και μικρές κινητοποιήσεις, για το ακτοπλοϊκό, για την υγειά, αλλά και για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

Οι τοπικές πολιτικές ελίτ, σε όλα τα νησιά, έχουν καταρρεύσει και είναι εμφανές ότι υπάρχει ένα (τοπικό) «κενό εξουσίας».

  • Στο βαθμό που αυτές οι πρωτοβουλίες, κατορθώσουν και έλθουν σε επαφή ΚΑΙ με ομάδες πολιτών (πού είτε είναι υπαρκτές στα νησιά, είτε και αυτές με την σειρά τους, τώρα διαμορφώνονται) που έχουν τις ίδιες ή παραπλήσιες ανησυχίες, αλλά και διάθεση να παλέψουν για το μέλλον του τόπου τους…
  • Στον βαθμό, επίσης, που κατορθώσουν (οι κινήσεις πολιτών) να φέρουν μέχρι τέλος, την εκπόνηση τοπικών προγραμμάτων, που θα ικανοποιούν πραγματικές ανάγκες, των νησιωτών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως επίσης και ..
  • Στον βαθμό που στην πράξη, θα δώσουν χώρο σε όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες να συμμετέχουν στις διαδικασίες τους (προγραμματικές και οργανωτικές)…

Τότε αυτές οι κινήσεις θα σφραγίσουν την πορεία των νησιών του Β. Αιγαίου, για τα επόμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και μια σημαντική «μαγιά» για την συγκρότηση και της περιφερειακής παρουσίας, των δυνάμεων του κινήματος που θα διεκδικήσει με αξιώσεις και την περιφερειακή «εξουσία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)