to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:39 | 11.06.2021

Κοινωνία

Από τέλος Ιουνίου, και βλέπουμε, ο εμβολιασμός των ανθρώπων με δυσκολίες μετακίνησης: Αργεί το τείχος ανοσίας

Ο εμβολιασμός μετατέθηκε για το τέλος Ιουνίου και μάλιστα θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών - Τι ισχύει από το Σάββατο για απαγόρευση κυκλοφορίας (ξεκινά στη 1.30), μουσική στην εστίαση


Νέα αναβολή ανακοινώθηκε πως θα λάβει η διαδικασία για τον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας. Ο εμβολιασμός τους μετατέθηκε για το τέλος Ιουνίου και θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών και το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί είναι το μονοδοσικό εμβόλιο της J & J.

Άνοιξε χθες, Πέμπτη, 10 Ιουνίου, η πλατφόρμα της ηλικιακής ομάδας 25 - 29 ετών ώστε να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα τρία διαθέσιμα εμβόλια.

Μεγάλο ενδιαφέρον για εμβολιασμό από τους 25-29 - Πάνω από 70.000 ραντεβού σε λίγες ώρες

Έτσι, η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά με γοργούς ρυθμούς δίχως απρόοπτα και με ανταπόκριση από τον πληθυσμό δημιουργώντας μία καλή βάση προκειμένου να πιαστεί ο στόχος για τείχος ανοσίας.

Για τους 25-29 συγκεκριμένα τώρα, τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά, αφού μόνο χθες έως το απόγευμα ο αριθμός των ραντεβού προσέγγισε τα 70.984, εκ των οποίων τα 50.188 αφορούν στο εμβόλιο της Pfizer, 10.724 σε εκείνο της Moderna και 10.072 στο μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Αργεί, τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα, το τείχος ανοσίας

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του γιατρού ερευνητή στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργου Παυλάκη, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, είπε πως είναι πολύ καλοί οι ρυθμοί των εμβολιασμών στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε ακόμα τρεις μήνες περίπου. «Μέχρι το τέλος καλοκαιριού Σεπτέμβρη θα μιλάμε για τείχος ανοσίας», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται πως από χθες το πρωί η ηλικιακή ομάδα των 25-29 μπορεί να κλείσει ραντεβού με όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson, εκτός AstraZeneca το οποίο χορηγείται στους άνω των 30), ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια και για τους 18-24.

Στο τραπέζι ακόμα τα «προνόμια» για τους εμβολιασμένους

Την ίδια ώρα, όσο η επιχείρηση Ελευθερία προχωρά και γίνεται σαφές πως ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού παραμένει σκεπτικό απέναντι στον εμβολιασμό, στο τραπέζι βρίσκεται η συζήτηση για τα λεγόμενα «προνόμια» σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Τα σενάρια είναι αρκετά και ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ποια θα είναι τα κίνητρα σε κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί να το κάνει αλλά όπως φαίνεται θα αφορά σε ελεύθερη πρόσβαση σε συναυλίες ή άλλες πολυπληθείς εκδηλώσεις, είσοδο σε εσωτερικούς χώρους κ.α. Κάτι δε που συζητείται εντόνως είναι η εξαίρεση όσων έχουν πλήρως εμβολιαστεί από την υποχρέωση διενέργειας self test.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση δεν αναμένεται να ξεκινήσει παρά μόνον όταν αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια όλοι οι πολίτες. Υπενθυμίζεται πως για τον ενήλικο πληθυσμό απομένει το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλα τα σκευάσματα πλην του AstraZeneca για τους 18-24 το οποίο θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Αυτό που αναμένεται ωστόσο προς το παρόν είναι και η τοποθέτηση της επιτροπής Βιοηθικής η οποία θα θέσει την όποια συζήτηση σε μία βάση πάνω στην οποία θα μπορέσουν οι υπόλοιποι επιστήμονες αλλά και η κυβέρνηση να βασιστούν προκειμένου να γίνουν τα επόμενα βήματα με στόχο την διασφάλιση του εμβολιασμού άνω του 70% με 80% του πληθυσμού.

Ποια μέτρα αίρονται

Από το Σάββατο (12/6) επεκτείνεται το ωράριο στο curfew (απαγόρευση κυκλοφορίας). Θα αρχίζει στη 01:30 το πρωί και θα ολοκληρώνεται στις 05:00.

Από την 1η Ιουλίου σταματάει η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, υπό την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν.

Από το Σάββατο (12/6) επιτρέπεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες.

Από το Σάββατο (12/6) ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές όπου υπάρχουν δύο ελεύθερες δίοδοι, ώστε να διασφαλίζονται η διαφορετική είσοδος και έξοδος, καθώς και ο φυσικός αερισμός.

Από το Σάββατο (12/6) αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων. Σε 70% έως 5.000 θέσεων και 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, θα επιτρέπονται μόνο όταν το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στις περιφερειακές ενότητες ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Από τις 14/6 επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.

Από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100, που είναι αυτή τη στιγμή.

Για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100τ.μ.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)