to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:35 | 27.09.2020

Πολιτική

Από τα Καμμένα Βούρλα στην Τήλο κι από κει στις Βρυξέλλες…

«Στην αρχή ήταν οι φράχτες στη θάλασσα, μετά οι εξώσεις αναγνωρισμένων προσφύγων χωρίς καμία μέριμνα και η "φιλοξενία" του κ. Μπακογιάννη στην Πλ. Βικτωρίας, στη συνέχεια ο στιγματισμός τους από τον κ. Χαρδαλιά ως εστίες COVID-19 και μετά, ως φυσική συνέπεια, η άρνηση των τοπικών κοινωνιών να δεχτούν τους πληθυσμούς αυτούς, ως "εισβολείς" και "μολυσματικούς"»: η Ειρ. Αγαθοπούλου και ο Γ. Ψυχογιός για το προσφυγικό ζήτημα με αφορμή το περιστατικό προπηλακισμού προσφυγόπουλων στα Καμμένα Βούρλα


Αναλυτικά η κοινή δήλωση του Γ. Ψυχογιού, Τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου και της Ειρήνης Αγαθοπούλου, Τομεάρχη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για τα γεγονότα στα Καμμένα Βούρλα:

Το βίαιο περιστατικό κατά των προσφυγόπουλων στα Καμμένα Βούρλα έρχεται να συμπληρώσει το παζλ, που με πολλή μεθοδικότητα στήνει η  Ν.Δ. ως αντιπολίτευση, αλλά και ως κυβέρνηση από τη μέρα που ανέλαβε. Στην αρχή ήταν οι φράχτες στη θάλασσα, μετά οι εξώσεις αναγνωρισμένων προσφύγων χωρίς καμία μέριμνα και η «φιλοξενία» του κ. Μπακογιάννη στην Πλ. Βικτωρίας, στη συνέχεια ο στιγματισμός τους από τον κ. Χαρδαλιά ως εστίες COVID-19 και μετά, ως φυσική συνέπεια, η άρνηση των τοπικών κοινωνιών να δεχτούν τους πληθυσμούς αυτούς, ως «εισβολείς» και «μολυσματικούς».

Όμως, η χώρα μας διά της κυβέρνησής της, οφείλει να σεβαστεί τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να διαφυλάξει την κοινωνική συνοχή και ασφάλεια όλων, να προχωρήσει την ένταξη των προσφύγων και των οικογενειών τους και να σταματήσει άμεσα να «πετά το μπαλάκι» στις τοπικές κοινωνίες, παίζοντας μικροπολιτικά παιχνίδια. Μόνο με μια τέτοια σοβαρή στάση θα μπορέσει να διεκδικήσει με κύρος τα δίκαια της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, χωρίς να κινδυνεύει η αξιοπιστία μας.

Δυστυχώς, το μόνο που κάνει με συνέπεια μέχρι τώρα είναι να εκθέτει σε κίνδυνο τους πιο ευάλωτους, να τορπιλίζει την εικόνα που είχε οικοδομήσει η χώρα και ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια και να καταστρατηγεί τη διαφάνεια και τη λογοδοσία μέσα από σωρεία απευθείας αναθέσεων με δημόσιο χρήμα.

Να θυμίσουμε επίσης, στους λάτρεις της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ότι οι Αρχαίοι Έλληνες πρώτοι δίδαξαν τους κανόνες της δημοκρατίας, αλλά και της φιλοξενίας. Ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούμπο, παρά τις ρατσιστικές επιθέσεις που έχουν πολλάκις οι ίδιοι δεχτεί, με την κίνηση ανθρωπιάς προς τους κατοίκους της Καρδίτσας έδειξαν ότι διάβαζαν περισσότερο αρχαία ελληνική ιστορία από πολλούς άλλους.

Να πούμε, τέλος, ότι είμαστε διατεθειμένοι να εξασφαλίσουμε στους κυβερνώντες ένα ταξίδι στην Τήλο μαζί με τους Δημάρχους τους από τα Καμμένα Βούρλα και άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να δουν από κοντά πώς η Δήμαρχος και οι κάτοικοι του νησιού έχουν αλληλεπιδράσει με τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους στην καθημερινότητα και το σχολείο, την ισότιμη και αλληλέγγυα εργασία, την ζωντάνια του μικρού αυτού νησιού.

Και να καταλάβουν – αν τους το επιτρέψει η ιδεοληψία που τους διακατέχει – και να το μεταφέρουν και στην «Ευρώπη – σκαντζόχοιρο» πως το προσφυγικό, αν το διαχειριστείς με ανθρωπιά και σχέδιο, οδηγεί σε πολύ σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος όλων.

* * *

Διαβάστε σχετικά:

Κάτοικοι στα Καμένα Βούρλα τραμπουκίζουν προσφυγόπουλα και εμποδίζουν την τροφοδοσία τους (Παρασκευή 25/9) - ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας: Δεν κινδυνεύει η κοινωνία από τα 39 παιδιά πρόσφυγες στα Καμμένα Βούρλα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)