to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από τα Διαβατά ενώπιον του ΟΗΕ

Τη ματαιότητά του ο άνθρωπος τη συνειδητοποιεί συνήθως ατενίζοντας το μεγαλείο της φύσης: τα άπειρα αστέρια, τα κύματα που χάνονται στον ορίζοντα κ.λπ., κ.λπ. Σπάνια βρίσκεται σε ανάλογη θέση μπροστά στην εικόνα όχι της φύσης, αλλά της παγκόσμιας κοινωνίας.


Τη ματαιότητά του ο άνθρωπος τη συνειδητοποιεί συνήθως ατενίζοντας το μεγαλείο της φύσης: τα άπειρα αστέρια, τα κύματα που χάνονται στον ορίζοντα κ.λπ., κ.λπ. Σπάνια βρίσκεται σε ανάλογη θέση μπροστά στην εικόνα όχι της φύσης, αλλά της παγκόσμιας κοινωνίας.

Ενώπιον ωστόσο της Γενικής Συνέλευσης ενός οργάνου του ΟΗΕ, τη ματαιότητα, τη μικρότητα του σοβινισμού και τα όρια του εθνικισμού τα καταλαβαίνεις άμεσα θέλεις-δεν θέλεις. Τα μόνιμα στελέχη του παγκόσμιου οργανισμού ίσως εθίζονται και δεν εντυπωσιάζονται. Οι περαστικοί όμως, όπως ο υπογράφων, ξενίζονται. Στην κυριολεξία.

Βιέννη 13-17 Μαρτίου 2017, γενική συνέλευση του οργάνου κατά των ναρκωτικών και του εγκλήματος του ΟΗΕ. Καθεμιά χώρα του κόσμου με μικρή αντιπροσωπεία, όπως και κάποιες ΜηΚΥΟ συμβάλλουν στη δημιουργία ενός παγκόσμιου καθρέφτη πληθυσμών με ανησυχίες για ένα τεράστιο και σύνθετο πρόβλημα.

Στους δρόμους του τεράστιου και δαιδαλώδους κτιριακού συγκροτήματος συνωστίζονται αυθεντίες, υπουργοί, διανοούμενοι και σκληροτράχηλοι, κοστούμια και κελεμπίες. Ασπροι, μαύροι, κίτρινοι, άντρες, γυναίκες.

Αν ανάμεσά τους θα έχει χωθεί ένας ρατσιστής, θα τους βλέπει με φρίκη τριγύρω του σαν στίφη βαρβάρων. Μπορεί σε αυτό το χαώδες πλαίσιο κάτι να ξεχωρίσει, κάτι να διακριθεί;

Ναι, αν και εξαιρετικά δύσκολα, μόνο ο πολιτισμός είναι που δεν ισοπεδώνεται, δεν ξεθωριάζει. Το σπάνιο, το έργο που φαντάζει στους περισσότερους ακατόρθωτο, φυσικά ξεχωρίζει. Φέτος, αυτή τη διάκριση πέτυχε η χώρα μας. Η παγκοσμίως γνωστή για την οικονομική κρίση και τη δυσπραγία που τη μαστίζει.

Σχεδόν ακατόρθωτη μοιάζει όντως η συνδυασμένη αντιμετώπιση της διάδοσης των ναρκωτικών και του εγκλήματος. Κατά τη διάρκεια της 60ής Συνόδου μιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις επιστημονικές εκδηλώσεις που διαδέχονται η μία την άλλη πλαισιώνοντας τη δουλειά της Ολομέλειας, παρουσιάζονται καταγραφές, προτάσεις, ιδέες, σχέδια.

Τι σπανίζει; Ενα καλό υπαρκτό παράδειγμα εφαρμογής μιας πρότασης. Μια ορατή περίπτωση, όπου ομάδες ανθρώπων απομακρύνονται ταυτόχρονα από τους δύο κύκλους δυστυχίας: του εαυτού τους και του άλλου.

Στη φυλακή βέβαια προγράμματα μείωσης βλαβών μέσω υποκατάστατων των ναρκωτικών, παρά τις παρενέργειές τους, είναι χρήσιμα και δεν λείπουν. Λείπει όμως η πιο σύνθετη δομή ανθρώπων, που όχι μόνο το σώμα τους, αλλά και η σχέση τους με τον άλλο και η διάθεσή τους και η αυτοεκτίμηση αλλάζουν, που προσπαθούν να ξεφύγουν από το έγκλημα και την εξάρτηση, να νιώσουν χαρά, αλληλεγγύη, αισιοδοξία.

Αυτό το δείγμα δομής παρουσίασε η χώρα μας. Οχι τόσο χάρη στις ομιλίες, αλλά χάρη σε ένα λιτό βίντεο που έδειξε τη λειτουργία της οργανωμένης από το ΚΕΘΕΑ κοινότητας εξαρτημένων που κρατούνται στη Φυλακή Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Η κοινότητα αυτή είναι δείγμα ότι η ανθρωπότητα «μπορεί». Ανθρωποι με πρόσωπα σκληρά, χαρακωμένα, με δόντια χαλασμένα και λόγο καθαρό και αργό (δευτερόλεπτα πριν από την εμφάνιση υπότιτλων, φανερές οι διαφορές προφοράς Ελλήνων, Αλβανών, Βουλγάρων, Ρώσων, Γεωργιανών, Πακιστανών κ.λπ., κ.λπ.) δείχνουν πως προχωρούν προς έναν καλύτερο μικρόκοσμο.

Δεν τους ενδιαφέρει να κρύψουν τα πρόσωπά τους, η φυσιογνωμία τώρα παλεύει τον στιγματισμό και τον νικά. Φτάνουν να δείχνουν ώς και τρυφερότητα μεταξύ τους, χωρίς να φοβούνται μη φανούν μαλθακοί, εκεί όπου αυτό τσακίζεται από ένα άκαμπτο περιβάλλον και από κουλτούρες βίας. Αισιοδοξούν, και την αισιοδοξία τους τη μεταδίδουν ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στον θεατή.

Με την εικόνα που προβλήθηκε ο μικρόκοσμός τους γεφυρώθηκε με τον κόσμο, με τη μεγάλη ανθρωπότητα. Οι θεατές του βίντεο τριγύρισαν τους Ελληνες συνέδρους, αντάλλαξαν μέιλ και τηλέφωνα. Θέλουν να μάθουν περισσότερα.

Τη μονάδα των Διαβατών είχε εγκαινιάσει το 2015 στη Θεσσαλονίκη μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πρέπει να είμαστε γι’ αυτήν εθνικά περήφανοι; Αλλάζω το επίρρημα. Μπορούμε να είμαστε οικουμενικά περήφανοι.

* ομ. καθηγητής ΑΠΘ, βουλευτής, επίτιμος προέδρος ΚΕΘΕΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)