to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:54 | 06.08.2020

Πολιτική

Από το Συμβούλιο της Ευρώπης: Κι άλλο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη λίστα Πέτσα

«Ελληνικά ΜΜΕ που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση τέθηκαν εκτός ή περιορίστηκαν από την καμπάνια οικονομικής υποστήριξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ, εν μέσω της πανδημίας της Covid-19 (...) Αρκετά Μέσα που χαρακτηρίζονται ως "αντιπολιτευόμενα" έλαβαν δυσανάλογα μικρό κομμάτι της διαφημιστικής πίτας, σε σύγκριση με Μέσα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως (τα πρώτα) είχαν μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό», αναφέρει το Συμβούλιο της Ευρώπης στην απόφαση 85/2020 της πλατφόρμας για την ελευθερία του Τύπου


Το Συμβούλιο της Ευρώπης με την απόφαση 85/2020 της πλατφόρμας για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία της δημοσιογραφίας επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση για τη λίστα Πέτσα και τον τρόπο που διένειμε τα 20 εκατ. ευρώ σε φιλικά της ΜΜΕ.

Η απόφαση του Συμβουλίου αναφέρεται στα ελληνικά Μέσα τα οποία άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση και αντιμετωπίστηκαν... διαφορετικά από την κυβέρνηση, με το παράδειγμα του Documento, το οποίο αποκλείστηκε πλήρως, να αποτελεί το κύριο και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.

Η απόφαση ήρθε μετά από καταγγελίες από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), το οποίο είχε στείλει επιστολή - καταπέλτη προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Documento. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η απόφαση της πλατφόρμας που αναδεικνύει τους κυβερνητικούς χειρισμούς αλλά και τα όσα έχει υποστεί το Documento.

(To κείμενο της απόφασης όπως δημοσιεύεται στη σελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης)

Τι αναφέρει η απόφαση

Στην εισαγωγή, τονίζεται μεταξύ άλλων πως: «Ελληνικά ΜΜΕ που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση τέθηκαν εκτός ή περιορίστηκαν από την καμπάνια οικονομικής υποστήριξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ, εν μέσω της πανδημίας της Covid-19. Μία ανάλυση έδειξε ότι αρκετά Μέσα που χαρακτηρίζονται ως "αντιπολιτευόμενα" έλαβαν δυσανάλογα μικρό κομμάτι της διαφημιστικής πίτας, σε σύγκριση με Μέσα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως (τα πρώτα) είχαν μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό».

Στη συνέχεια αναφέρεται το παράδειγμα του Documento. Στο κείμενο γίνεται σαφές, ότι η εφημερίδα αποτελεί το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα αποκλεισμού από την κυβέρνηση.

«Η περίπτωση του Documento αποτελεί το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα. Η εβδομαδιαία ερευνητική εφημερίδα τέθηκε ολοκληρωτικά εκτός...», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά και στον τρόπο με τον οποίον κλήθηκε να απαντήσει ο Στέλιος Πέτσας, σχετικά με τον αποκλεισμό της εφημερίδας: «Όταν ρωτήθηκε για τον αποκλεισμό του Documento, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για ΜΜΕ που δεν πληρούσαν ορισμένα κριτήρια, όπως αυτό της μη διασποράς ψευδών ειδήσεων, γεγονός που αρνείται κατηγορηματικά το Documento. Η εβδομαδιαία εφημερίδα, που ειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία ήταν ένα Μέσο μεγάλης κυκλοφορίας που εξαιρέθηκε από την καμπάνια...», τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Όταν ανακοινώθηκε η καμπάνια, το Documento είχε αποκλειστεί εντελώς. Εν τω μεταξύ στην 18σέλιδη λίστα που περιελάμβανε τα 1,232 ΜΜΕ που έλαβαν οικονομική βοήθεια, υπήρξαν ιστοσελίδες οι οποίες δεν λειτουργούσαν, ή και blogs με μηδενικούς αναγνώστες.

Η πλήρης λίστα δημοσιεύθηκε από την κυβέρνηση έπειτα από συντονισμένες πιέσεις των ΜΜΕ αλλά και της κοινωνίας. Έδειξε ότι αρκετά Μέσα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση έλαβαν δυσανάλογα ποσά, κάτι που οδήγησε σε κατηγορίες σχετικά με τον έλεγχο της κυβέρνησης στο πεδίο των ΜΜΕ και για προσπάθειες καταπίεσης της ελευθερίας του Τύπου», καταλήγει το κείμενο.

ΣΥΡΙΖΑ: Τόση ελευθεροτυπία θα τη ζήλευε και ο Όρμπαν

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει αναφορικά με την απόφαση 85/2020 της πλατφόρμας για την ελευθερία του Τύπου του Συμβουλίου της Ευρώπης:

«Δεν περίμεναν το Συμβούλιο της Ευρώπης οι Έλληνες πολίτες για να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για την επαίσχυντη λίστα Μητσοτάκη - Πέτσα.

Ωστόσο, το ευρωπαϊκό χαστούκι στην κυβέρνηση για τον οικονομικό στραγγαλισμό όλων των αντιπολιτευόμενων Μέσων και όποιου τολμά να ασκήσει κριτική στον κ. Μητσοτάκη, σε αντίθεση με τη γαλαντόμο ανταμοιβή ακόμα και μηδενικής επισκεψιμότητας ιστοσελίδων που την αποθεώνουν, είναι ενδεικτικό του φιλελευθερισμού της.

Τόση ελευθεροτυπία θα τη ζήλευε και ο Όρμπαν».

Δημ. Παπαδημούλης: Κι άλλο ευρωπαϊκό ράπισμα στην κυβέρνηση της ΝΔ

«Κι άλλο ευρωπαϊκό ράπισμα στην κυβέρνηση της ΝΔ, από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη λίστα Πέτσα. Προφανώς θα το «θάψουν» τα ΜΜΕ που καλοταϊστηκαν. Κατά τα άλλα, επικαλούνται το φιλότιμο των πολιτών. Για το δικό τους, ηχηρή σιωπή!», το σχόλιο του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πληροφορίες από documentonews.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)