to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από στόμα σε στόμα

Το 1973 ο κοινωνιολόγος Μαρκ Γκρανοβέτερ δημοσίευσε μία εργασία με τίτλο «Η δύναμη των χαλαρών κοινωνικών δεσμών», στην οποία εξηγούσε πώς οι πληροφορίες διαδίδονται σε μια κοινωνία μέσω ατόμων με χαλαρούς παρά με ισχυρούς δεσμούς.


Τα αποτελέσματά του προήλθαν ρωτώντας μερικές εκατοντάδες ανθρώπους πώς βρήκαν τις δουλειές τους. Αποδείχθηκε πως ο πιο συνηθισμένος τρόπος ήταν μέσω μακρινών γνωριμιών παρά κοντινών φίλων. Εκτοτε η εργασία του Γκρανοβέτερ έχει γίνει μία από τις σημαντικότερες στη θεωρία των κοινωνικών δικτύων.

Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος των ισχυρών κοινωνικών δεσμών; Σήμερα ο Μάρτον Κάρσαϊ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστόνης, δείχνουν με μία δική τους εργασία πως οι ισχυροί δεσμοί μπορεί τελικά να εμποδίσουν τη διάδοση πληροφοριών μέσα σε ένα κοινωνικό δίκτυο. Η ομάδα αυτή εξέτασε πάνω από 600 εκατ. τηλεφωνικές κλήσεις, που έγιναν μεταξύ 6 εκατ. ανθρώπων μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 6 μηνών, σε μία μη κατονομαζόμενη ευρωπαϊκή πόλη, ωστόσο ο Κάρσαϊ και οι συνεργάτες του έχουν μία νέα μέθοδο προσέγγισης.

Ενώ οι περισσότερες αναλύσεις στο παρελθόν εξέταζαν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο (δηλαδή τον τρόπο που τα άτομα συνδέονται μεταξύ τους), η ομάδα του Κάρσαϊ εξετάζει λεπτομερώς τον τρόπο που αυτές οι σχέσεις εξελίσσονται μέσα στο χρόνο. Αυτή η προσέγγιση είναι σημαντική, γιατί αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, που διαφορετικά θα παραλείπονταν. «Το χρονοδιάγραμμα των αλληλεπιδράσεων αυτών, ακόμα και εάν το κοινωνικό δίκτυο έχει σταθερές σχέσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και οι συνέπειές του δεν μπορούν να αγνοηθούν», τονίζουν.

Εχοντας βρει τον τρόπο που τα δίκτυα αυτά εξελίσσονται μέσα στο χρόνο, αναπαρήγαγαν αυτές τις συμπεριφορές με τη δημιουργία ενός τεχνητού δικτύου ατόμων που συνδέονται με τον ίδιο τρόπο. Στο τέλος εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο οι φήμες εξαπλώνονται μέσα από ένα τέτοιο δίκτυο, για να μελετήσουν το ρόλο που παίζουν οι ισχυροί και οι χαλαροί κοινωνικοί δεσμοί, καθώς το δίκτυο αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Τα αποτελέσματα είναι κάπως αντιφατικά. Είναι λογικό να φανταστούμε πως οι φήμες διαδίδονται μέσω των ατόμων που έχουμε ισχυρούς δεσμούς. Ομως ο Κάρσαϊ και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν πως η αλήθεια δεν είναι αυτή... Αντίθετα, οι ισχυροί δεσμοί τείνουν να εμποδίζουν τη διάδοση φημών, αφού περιορίζουν τις πληροφορίες σε μία ομάδα ατόμων που επικοινωνούν κυρίως μεταξύ τους.

Ετσι, όχι μόνο οι χαλαροί δεσμοί βοηθούν στην εξάπλωση μιας φήμης, αλλά οι ισχυροί δεσμοί την παρεμποδίζουν. Το συμπέρασμα αυτό είναι ενδιαφέρον, διότι παρουσιάζεται μόνο όταν αναλυθεί η χρονική διάσταση του δικτύου. «Τα αποτελέσματα αυτά τονίζουν τις λεπτομέρειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη στην ανάλυση της δυναμικής των χρονικά μεταβαλλόμενων δικτύων», τονίζει ο Κάρσαϊ. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε τι άλλα συμπεράσματα θα προκύψουν από παρόμοιες αναλύσεις...

* Από το The Physics arXiv Blog

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)