to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από το πανεπιστήμιο των αναγκών, στο πανεπιστήμιο των λίγων

Θέλουν να δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο αποστειρωμένο, να το απαλλάξουν από την πολιτική. Η φωνή των φοιτητών τρομάζει. Γιατί φοβούνται ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα θα αντιδράσει στα πτυχία σούπα, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.


Η συνολικότερη πολιτική της ΝΔ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση συμπυκνώνεται σε μία από τις πρώτες ενέργειες της, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, την μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης από το Υπουργείο Παιδείας. Οι κυβερνόντες δεν έκρυψαν ποτέ ότι αντιλαμβάνονται την εκπαίδευση ως εμπόρευμα με συγκεκριμένο αντίτιμο και όχι προσβάσιμο σε όλους, ιδίως αν προέρχεσαι από λαϊκή οικογένεια.. Ως εκ τούτου η ερευνητική δραστηριότητα των πανεπιστημίων καθοδηγείται από την αγορά και εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες της. Σε αυτήν την κατάσταση έρχεται να αντιπαρατεθεί μία διαφορετική αντίληψη που θεωρεί την εκπαίδευση δικαίωμα, με ίσες ευκαιρίες για όλους. Μια αντίληψη που θεωρεί ότι η έρευνα πρέπει να καθοδηγείται αποκλειστικά από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα και να προσανατολίζεται στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 κατέρρευσε υπό την πίεση που άσκησε το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του 2006-7. Το άρθρο 16, βέβαια, 3 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ καταστρατηγείται σε κάθε νομοσχέδιο. Η κ. Κεραμέως ισοτίμησε τα πτυχία μας με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων με το επιχείρημα «ότι φεύγουν τα παιδιά μας και σπουδάζουν στο εξωτερικό, γιατί να μην μπορούν να σπουδάσουν σε κάποιο ιδιωτικό στην Ελλάδα;» Παράλληλα, έφερε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αποκλείοντας δεκάδες χιλιάδες μαθητές από την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, γιατί ως γνωστών το πρόβλημα του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας είναι ότι παράγουμε πολλούς επιστήμονες. Την ίδια στιγμή φέτος οι θέσεις των εισακτέων μειώθηκαν και κατά 9000.  Παραλογισμός ή σχέδιο υπέρ των κολλεγιαρχών; Κάθε χρόνο η χρηματοδότησή των Δημόσιων Πανεπιστημίων μειώνεται ενώ συνδέθηκε με μία αξιολόγηση εκτός πραγματικότητας. Ήρθαν και τα όρια φοίτησης (ν+2 ή ν+3) μια διάταξη που ουσιαστικά εκδικείται όσους δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους.

Και αφού έχουν περάσει όλα αυτά τα μέτρα ταξικού αποκλεισμού στην τριτοβάθμια έρχεται ένα νέο νομοσχέδιο που αν περάσει και εφαρμοστεί θα αλλάξει το πανεπιστήμιο όπως το ξέραμε. Η Δημοκρατία στην διοίκηση και το αυτοδιοίκητο ουσιαστικά καταργούνται. Θεσμοθετούνται τα Συμβούλια Ιδρύματος με νέο όνομα: Συμβούλια Διοίκησης με διορισμένα μέλη και διορισμένους Πρυτάνεις οι οποίοι συγκεντρώνουν υπερεξουσίες. Πράττουν χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν. Στη διοίκηση για πρώτη φορά συμμετέχουν και εξωπανεπιστημιακοί, άνθρωποι της αγοράς. Στόχος είναι να λειτουργεί το πανεπιστήμιο με όρους επιχείρησης που προσπαθεί να βρει χρηματοδότηση από εταιρίες και τέλη φοίτησης, αφού αυτή δεν έρχεται από το κράτος. Έτσι οι «χορηγοί» θα μπορούν να έχουν λόγο στα προγράμματα σπουδών, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, αλλά και στην έρευνα.

Επίθεση στη Δημοκρατία συντελείται, επίσης, από την αρχή της διακυβέρνησης. Η κατάργηση του ασύλου, τα πειθαρχικά, η πανεπιστημιακή αστυνομία ήρθαν με το πρόσχημα της πάταξης της ανομίας στα ΑΕΙ. Τι κι αν εκθέσεις της ίδιας της αστυνομίας δεν δείχνουν τεράστια νούμερα εγκληματικότητας εντός πανεπιστημιακών χώρων σε σχέση με αλλού. Τι κι αν η Ελλάδα έχει πρωτιές στο ποσοστό αστυνομικών αναλογικά με τον πληθυσμό της. Η στόχευση είναι εμφανής. Είναι η πάταξη κάθε συλλογικής διεκδίκησης των φοιτητών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νέο νομοσχέδιο με τα ενιαία ψηφοδέλτια και τα συμβούλια φοιτητών που δεν έχουν κανένα λόγο στις αποφάσεις της συγκλήτου και των τμημάτων.

Θέλουν να δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο αποστειρωμένο, να το απαλλάξουν από την πολιτική. Η φωνή των φοιτητών τρομάζει. Γιατί φοβούνται ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα θα αντιδράσει στα πτυχία σούπα, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Θα αντιδράσει στην επαναφορά των ΤΕΙ. Θα αντιδράσει στην απελευθέρωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Θα αντιδράσει στην συνολικότερη πολιτική της ΝΔ.

Εμείς δεν έχουμε παρά να επιβεβαιώσουμε  αυτόν τον φόβο. Οι αντιδράσεις από την πλειοψηφία των Συγκλήτων και της ακαδημαϊκής κοινότητας συνολικότερα είναι ενθαρρυντικές. Ο αγώνας για ένα Δημόσιο Δωρεάν και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο, ανοικτό κοινωνικό χώρο που εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών, συνεχίζεται. Φοιτητές, Καθηγητές, διοικητικό προσωπικό ενωμένοι θα στείλουμε μήνυμα ανατροπής! «Νέοι Ορίζοντες» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα έρθουν με την ήττα της ΝΔ στις ερχόμενες εκλογές!

*Βουνοτρυπίδης Χάρης φοιτητής ΗΜΤΥ Παν. Πατρών, γραμματέας νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας  

**Καρδαράς Λευτέρης φοιτητής ΤΕΠΕΚΕ Παν. Πατρών μέλος Κεντρικού Συμβουλίου νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

***Κορίζης Γιάννης φοιτητής ΗΜΜΥ Παν. Πελοποννήσου, συντονιστής Σπουδάζουσας νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας

****Κούστας Τάσος, φοιτητής Θεατρικών Σπουδών Παν. Πατρών, μέλος νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας

*****Χαλακατεβάκης Χάρης μέλος Δ.Σ. του Φ.Σ. Αρχιτεκτονικής Παν. Πατρών, εκλεγμένος με το BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)