to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από παλιά και στο μέλλον, ΣΥΡΙΖΑ

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δικαιούνται να είναι περήφανα για το κόμμα τους και για την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα κι ακόμα περισσότερο για τον Αλεξη Τσίπρα, που ως πρωθυπουργός ηγήθηκε της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς και έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια.


Από το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μικρό κόμμα, που στην πιο κρίσιμη στιγμή διασπάστηκε μάλιστα, έδωσε αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες, νικηφόρες, έδωσε κοινοβουλευτικές μάχες, επίσης νικηφόρες. Έδωσε πάνω απ' όλα τις κρίσιμες μάχες στην κοινωνία και στα κινήματα και πέτυχε με την παρουσία του και τη δράση του να ηγεμονεύσει πολιτικά, καθιστώντας, για πρώτη φορά από την Κατοχή, την Αριστερά πλειοψηφικό ρεύμα.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δικαιούνται να είναι περήφανα για το κόμμα τους και για την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα κι ακόμα περισσότερο για τον Αλεξη Τσίπρα, που ως πρωθυπουργός ηγήθηκε της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς και έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια. Γι' αυτό, και στην ήττα του ακόμα, αυτό το κόμμα, που πριν από οκτώ χρόνια ήταν στο 4%, παίρνει ποσοστό άνω του 30%, όταν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έπεσαν, όταν εφάρμοσαν Μνημόνια, σε ποσοστά κάτω από 20% και κάτω από 10% αντίστοιχα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα, μετά από ήττα, το μεγαλύτερο κόμμα της ευρύτερης Αριστεράς στην Ευρώπη. Δεν γίνεται, κάτι θα 'χει κάνει σωστά...

Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αντιπολίτευση με ένα ποσοστό 31,5%, το οποίο κέρδισε με την ψήφο ατόμων που δεν είναι όλοι ακραιφνώς αριστεροί ούτε δηλώνουν όλοι πολιτική ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι το καθήκον που μπαίνει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε επαφή με αυτό το 31,5%. Οργανωτικά αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να το πράξει και για να μπορέσει, θα πρέπει να γίνει ένα πολύ μεγαλύτερο κόμμα απ' αυτό που είναι σήμερα και να αντιστοιχίσει την επιρροή του στην Αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα στο εκλογικό του μέγεθος. Πολιτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να επικαιροποιήσει την ανάλυσή του και τις θέσεις του ώστε να απαντά στα ερωτήματα, στις αγωνίες, στα ενδιαφέροντα ενός ακροατηρίου το οποίο δεν βλέπει μόνο ένα κόμμα της Αριστεράς, αλλά το ψηφίζει για να κυβερνήσει, θέλει να μπορεί να στηριχθεί πάνω του.

Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πανίσχυροι, έχουν κυβέρνηση, κράτος, χρήματα, τα ΜΜΕ και, όπως φάνηκε και από τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παίρνουν τα μέτρα τους για να μην ξανααιφνιδιαστούν. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να είναι αποτελεσματική αντιπολίτευση, να ματαιώσει τα σχέδια της Δεξιάς και να κερδίσει ως Αριστερά τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων για να ξανακυβερνήσει, πρέπει να γίνει ένα πραγματικά μαζικό κόμμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)