to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από μηδενική βάση

Ταυτόχρονα με την αναβολή του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών και την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα, αρχής γενομένης από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.


Ταυτόχρονα με την αναβολή του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών και την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα, αρχής γενομένης από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι δεν πρόκειται για «πάγωμα», αλλά για εγκατάλειψη μιας ατζέντας που δίχασε τη Γαλλία με ένα τμήμα της κοινωνίας να βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε εμφυλιοπολεμική - εξεγερσιακή αντιπαράθεση με τις δυνάμεις καταστολής.

Αν η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο κατά της πανδημίας, όπως τόνισε ο Μακρόν, τότε θα πρέπει επειγόντως να τερματίσει την εσωτερική δίχως υπερβολή εμφυλιοπολεμική σύγκρουση.

Είναι φανερό ότι η κατευναστική κίνηση Μακρόν δεν μπορεί να αποτελεί τακτικό ελιγμό για να διευκολύνει την επιβολή ενός καταναγκασμού που παραπέμπει σε κατάσταση πολιορκίας.

Οι δύο πρόσφατες δημόσιες τηλεοπτικές εμφανίσεις του δείχνουν τον ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων να έχει πλήρη επίγνωση ότι όταν η πανδημία ολοκληρώσει τον κύκλο της όλα θα τεθούν ως προκλήσεις από μηδενική βάση: από τη διακυβέρνηση σε επίπεδο εθνικών κρατών, την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέχρι και το πλαίσιο και τους κανόνες του παιχνιδιού της παγκοσμιοποίησης.

Τούτων λεχθέντων είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η αναδίπλωση Μακρόν δεν είναι ένα μαγικό ραβδί που θα κλείσει τις πληγές και τα τραύματα μιας διαρκούς -από την εμφάνιση των Κίτρινων Γιλέκων τον Νοέμβριο του 2018- σκληρής εξεγερσιακής σύγκρουσης.

Η Ιστορία της Γαλλίας έχει καταγράψει δύο στιγμές όπου η χώρα βρέθηκε σε ταυτόχρονη πολεμική εμπλοκή και εσωτερική σύγκρουση με αποτέλεσμα σκληρές και ταπεινωτικές ήττες.

Το 1870-71 ο Γαλλοπρωσικός Πόλεμος συνέπεσε με την εξέγερση της Παρισινής Κομμούνας, ενώ η ήττα της Γαλλίας τον Ιούνιο του 1940 έγινε στη σκιά μιας οξύτατης αντίδρασης της άρχουσας τάξης στις μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου, μετά τη νίκη του στις Εκλογές του 1936.

Το μέλλον θα δείξει αν η αναδίπλωση Μακρόν συμπυκνώνει τα παραπάνω διδάγματα της Γαλλικής Ιστορίας, καθώς σε κάθε περίπτωση πόλεμος σημαίνει εθνική ενότητα, η οποία με τη σειρά της δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς Κοινωνικό Συμβόλαιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)