to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:56 | 04.08.2019

Πολιτική

Από μακεδονομάχοι, «επιτηρητές» της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επιβεβαιώνει εκ νέου ότι οι σάρισες και οι περικεφαλαίες του εθνικισμού και της υποκρισίας έχουν μπει οριστικά στα συρτάρια


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Σ. Μουρελάτο (04/08/2019), ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,  ολοκλήρωσε την «κωλοτούμπα» της ΝΔ στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο ίδιος, άλλωσε, πριν λίγο καιρό είχε τονίζει ότι τα πολιτικά ζητήματα ανάμεσα στη χώρα μας και τη Βόρεια Μακεδονία, έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τώρα, σε ερώτηση σχετικά με την επιβολή ή μη βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην EE αλλά και τη «θωράκιση των μακεδονικών προϊόντων», ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε ότι «η Αθήνα θα παρακολουθεί κάθε βήμα των Σκοπίων (sic), φροντίζοντας να βρίσκονται εντός του πλαισίου που έχουμε ορίσει. Σε απλά ελληνικά, η νέα κυβέρνηση απλά θα επιτηρεί την εφαρμογή της ακατονόμαστης Συμφωνίας από τους ακατονόμαστους γείτονες.

Αναλυτικά, η απάντησή του ήταν η εξής:

"Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί μια σταθερή και θετική στάση απέναντι στην προοπτική διεύρυνσης της Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Για την ένταξή τους, όμως, θεωρούμε ως απαραίτητα στοιχεία την τήρηση των αρχών κράτους δικαίου και, βέβαια, την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτό σημαίνει συμμόρφωση με τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν θεσπιστεί και εγκατάλειψη κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού. 

Η Αθήνα θα παρακολουθεί κάθε βήμα των Σκοπίων, φροντίζοντας να βρίσκονται εντός του πλαισίου που έχουμε ορίσει. Πέραν της διάστασης του διμερούς θεσμικού διαλόγου και της διεθνούς ομάδας ειδικών που συστάθηκε για να υποβοηθήσει τον επιχειρηματικό αυτό διάλογο, η ελληνική κυβέρνηση έχει προκρίνει ένα πρόσθετο πολιτικό και τεχνοκρατικό δίπτυχο. Αφενός, έχουμε θέσει τις βάσεις εφαρμογής ολιστικών δράσεων προώθησης του «brand» των μακεδονικών προϊόντων, αφετέρου όλο αυτό το πλέγμα θα περάσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύριο πρόκριμα την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική της γείτονος."

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ακόμα υποτίθεται ότι αδυνατεί να αναφέρει τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία, έχει περάσει από τις διχαστικές δηλώσεις στον ρεαλισμό. Το επιβάλλει, μεταξύ άλλων, το ίδιο το παρελθόν των κυβερνήσεων της ΝΔ που είχαν διαπραγματευτεί λύσεις διπλής ονομασίας, πολύ χειρότερες της λύσης της Συμφωνίας των Πρεσπών η οποία υπερκάλυψε τις εθνικές θέσεις.

Πλέον, η αναγκαστική επιστροφή της ΝΔ στην πραγματικότητα, και την πάγια εθνική γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας θα συνοδευτεί από την οργή των ακροδεξιών και εθνικιστών που, με αφορμή τις Πρέσπες, ενσωμάτωσαν στο κόμμα τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)