to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από το Κερτς στο Κίεβο

Το µόνο βέβαιο σήµερα στο Κίεβο είναι η αβεβαιότητα


Το επεισόδιο στον πορθµό του Κερτς στην είσοδο της Αζοφικής καταγράφεται δύο βδοµάδες µετά τις τοπικές εκλογές στις υπό τον έλεγχο των ρωσόφωνων επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, αλλά και πέντε µήνες πριν από την προεδρική εκλογή στην Ουκρανία που θα διεξαχθεί στις 31/3/2019

Το µόνο βέβαιο σήµερα στο Κίεβο είναι η αβεβαιότητα, το πλήθος των υποψηφίων και η πολυδιάσπαση της πρόθεσης ψήφου, µε τον πρόεδρο Ποροσένκο να εµφανίζεται τέταρτος ή πέµπτος στη σειρά προτίµησης.

Πρόκειται εκ πρώτης όψεως για ένα ανοιχτό πολιτικό παιχνίδι όπου το κυριότερο µετεκλογικό διακύβευµα δεν θα είναι άλλο από τις διεθνείς ισορροπίες της Ουκρανίας ανάµεσα σε ∆ύση, ΗΠΑ και ΕΕ και τη Ρωσία.

Με τον διµερή διάλογο ΗΠΑ-Ρωσίας σε αναζήτηση πλαισίου και περιεχοµένου και την τετράδα του Μινσκ -Γερµανία και Γαλλία ως διαµεσολαβητές ανάµεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο- να έχει περιπέσει σε αδράνεια, ο κίνδυνος για νέες εντάσεις θα αυξάνεται όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές της 31/3.

Ένταση και πολύ περισσότερο ανάφλεξη στην προεκλογική Ουκρανία, σε πόλεις όπως το Χάρκοβο και η Οδησσός που είναι πλειοψηφικά φιλορωσικές -όπως επισηµαίνει σε πρόσφατο δηµοσίευµά του το «Der Spiegel»- θα έχουν άµεσες επιπτώσεις στις σχέσεις ∆ύσης-Ρωσίας σε όλα τα µέτωπα, από τη Συνθήκη για τους Πυραύλους Μέσου Βεληνεκούς µέχρι τον ρόλο και την παρουσία της Μόσχας στη Συρία.

Ένταση της ∆ύσης µε τη Ρωσία λόγω Ουκρανίας θα είναι µια επιπρόσθετη δοκιµασία για τη διατλαντική σχέση, µε δεδοµένες τις αποκλίνουσες προτάσεις Τραµπ και Μακρόν για την άµυνα της Γηραιάς Ηπείρου.

Τέλος, ένα νέο κύµα επιπρόσθετης ψυχροπολεµικής έντασης µεταξύ ∆ύσης και Ρωσίας είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τη συνολική αβεβαιότητα στη σκιά της οποίας η ΕΕ των 27 θα βαδίσει προς τις ευρωεκλογές στα τέλη του προσεχούς Μαΐου.
Σε σύγκριση µε την κρίση στην Ουκρανία το 2013-14, η συγκυρία σήµερα είναι σαφώς πιο βεβαρη µένη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)