to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:51 | 02.06.2013

πηγή: https://left.gr/91

Κοινωνία

Από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην Εναλλακτική Σύνοδο

Των Μαρίας Μπότση και Νεφέλης Σαμιακού


Δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, τα κινήματα όλης της Ευρώπης συναντώνται στην Αθήνα στις 7 και 8 Ιουνίου στο πλαίσιο του Alter Summit. To Κοινωνικό Φόρουμ αποτέλεσε τομή για τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που συμμετείχαν σε αυτό για δύο βασικούς λόγους. Πέρα από τις μεγάλες και σημαντικές πολιτικές μάχες που έδωσε κατά του νεοφιλελευθερισμού, αποτέλεσε έναν δημόσιο χώρο διαβούλευσης και κριτικής σκέψης, συγκροτώντας με αυτό τον τρόπο νέα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά για τις δυνάμεις που ενεπλάκησαν σε αυτό. Από τη μία η εμπειρία του κινήματος έδωσε στην Αριστερά τη δυνατότητα να αναγνωρίσει τη σημασία των κοινωνικών αγώνων και τα επιμέρους κινήματα μπόρεσαν να εντάξουν τα αιτήματά τους σε μια συνολικότερη θεώρηση με ενοποιητική βάση το σύνθημα «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Σε συνέχεια των Κοινωνικών Φόρουμ, το Alter Summit φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ευρύτερη προσπάθεια πανευρωπαϊκού συντονισμού κινημάτων, οργανώσεων, δικτύων και συλλογικοτήτων που το καθένα στον δικό του τομέα και στη δική του χώρα δίνει τη μάχη ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που στοχεύουν στην υποτίμηση του κόσμου της εργασίας, την καταστροφή του περιβάλλοντος, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την περιστολή των δικαιωμάτων προς όφελος του κεφαλαίου.

To Alter Summit έρχεται σε μια περίοδο που τα σημάδια της οικονομικής κρίσης γίνονται όλο και πιο έντονα όχι μόνο τις χώρες του Νότου (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος) αλλά και σε χώρες που βρίσκονται στον πυρήνα της Ευρώπης, όπως η Γαλλία. Στο πλαίσιο που το σχέδιο της εσωτερικής υποτίμησης είναι κοινό για όλους τους ευρωπαϊκούς – και όχι μόνο – λαούς, η ανάγκη για μια συνάντηση που θα καταλήξει σε κοινές δράσεις όσων πλήττονται και αντιστέκονται γίνεται επιτακτική. Υπό αυτή την έννοια, η εναλλακτική σύνοδος κινημάτων είναι μια ευκαιρία ενεργοποίησης και κινητοποίησης του κόσμου μετά από μια μακρά περίοδο χωρίς ιδιαίτερα έντονες κινηματικές διαδικασίες.

Οι επιμέρους θεματικές συνελεύσεις που θα διεξαχθούν το διήμερο αυτό καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των θεμάτων τα οποία βρίσκονται στην επικαιρότητα αυτή την περίοδο σε διάφορες χώρες. Από τα ζητήματα της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, την άνοδο του φασισμού, το χρέος, τις εξώσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τον αγώνα για τα κοινά αγαθά, τους αγώνες ενάντια στις εξορύξεις, τα μεταναστευτικά ζητήματα, την αλληλεγγύη και τα θέματα δημοκρατίας οι συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν θα βοηθήσουν στην ανταλλαγή των επιμέρους εμπειριών από τους αγώνες και τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε χώρα. Από τους πολύμορφους και μαζικούς αγώνες την εποχή του Μνημονίου στην Ελλάδα, τους αγώνες για την προστασία της δημόσιας εκπαίδευσης σε Πορτογαλία και Ελλάδα, τα κινήματα ενάντια στην καταστροφή των φυσικών πόρων (αγώνας ενάντια στη μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, κίνημα NO TAV στην Ιταλία), την αντίσταση ενάντια στις εξώσεις στην Ισπανία μέχρι τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις στο δημόσιο στη Γαλλία, όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού, συζήτησης, ακόμα και διαφωνιών και θα καταλήξουν στην υιοθέτηση του Μανιφέστου των ευρωπαϊκών λαών ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές λιτότητας στη μεγάλη συνέλευση των κινημάτων.

Η εμπλοκή όσο τον δυνατόν περισσότερου κόσμου όχι μόνο κατά τις ημέρες διεξαγωγής του αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια προετοιμασίας των επιμέρους συνελεύσεων θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε διαφορετικές όψεις της κρίσης ερχόμενοι σε επαφή με κινήματα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και που αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεματικών. Η πανευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης και ο συγχρονισμός των αντιστάσεων είναι από τους βασικότερους άξονες πάνω στους οποίους θα κληθούμε να συζητήσουμε το διήμερο αυτό.

tags: alter summit

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)