to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:06 | 28.04.2020

Πολιτική

Από το επιτελικό κράτος στο κράτος - λάφυρο

Δεν πέρασαν ούτε δέκα μήνες διάρκειας για τη νέα «γαλάζια» κυβερνητική θητεία και το μοντέλο διακυβέρνησης θυμίζει ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες ενώ οι υποσχέσεις περί «αριστείας» έχουν πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων...


Οι παλαιότεροι/ες θα θυμούνται τις εποχές του περίφημου κράτους της Δεξιάς, το οποίο διόριζε τα παιδιά του στο Δημόσιο και μοίραζε χρήματα στους επιχειρηματίες που δήλωναν εθνικόφρονες.

Δεκαετίες μετά, επιχειρώντας ένα γενναίο λίφτινγκ με στόχο να σβήσει αυτές τις εικόνες από το συλλογικό υποσυνείδητο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε το «επιτελικό κράτος» και υποσχέθηκε αποτελεσματικότητα και αξιοκρατική στελέχωση των κρίσιμων για την εφαρμογή του κυβερνητικού έργου θέσεων.

Δεν ήθελε σε τίποτα να θυμίζει την παλαιοκομματική δεξιά που αποστρέφονται οι ψηφοφόροι του λεγόμενου Κέντρου αλλά και συνολικά οι πολίτες που υπέστησαν το κόστος της χρεοκοπίας του κρατικοδίαιτου ελληνικού καπιταλισμού.

Όμως, το πεπρωμένο (του πολιτικού αυτού χώρου) φυγείν αδύνατο. Μέσα σε μόλις λίγους μήνες -ακόμα δεν έχει συμπληρωθεί ούτε δεκάμηνο από την εκλογική νίκη της ΝΔ- όχι μόνο διαψεύστηκαν οι προεκλογικές προσδοκίες που καλλιέργησε ο σημερινός πρωθυπουργός, αλλά η χώρα μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, με τα φαινόμενα ακραίου πελατειασμού, αδιαφάνειας και συγκεντρωτισμού να αποτελούν τον κανόνα της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Και η μετατροπή του κράτους σε λάφυρο δεν μπορεί να κρυφτεί όσο ισχυρός (και πολλαπλώς ενισχυόμενος με κρατικό χρήμα) και αν είναι ο μηχανισμός προπαγάνδας που παρομοιάζει τον Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τσόρτσιλ και τον Μωυσή (!).

Σταχυολογώντας τα κυριότερα «επιτεύγματα» του επιτελικού κράτους (μεγάλος ο κίνδυνος να μας διαφύγουν αρκετά από αυτά), αξίζει να θυμηθούμε  τον διορισμό ενός πρώην στελέχους ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, εν προκειμένω του Παναγιώτη Κοντολέοντος, στην ηγεσία μιας υπηρεσίας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας (ΕΥΠ). Μάλιστα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κάλυψε» προκλητικά και εκ των υστέρων τον προβληματικό διορισμό ψηφίζοντας διάταξη - σκάνδαλο ώστε να μπορεί να διοριστεί διοικητής της ΕΥΠ και κάποιος χωρίς πτυχίο.

Θέμα «αριστείας» προέκυψε λίγο αργότερα και με τον (πρώην, πλέον) υφυπουργό  Εξωτερικών Αντ. Διαματάρη, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο οποίος συνελήφθη ψευδόμενος και για τα επιστημονικά εφόδιά του και για την επαγγελματική δραστηριότητά του. Στην αρχή τον κάλυψαν, αλλά τελικώς εκπαραθυρώθηκε.

Και ο υπεύθυνος για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, πρώην στρατηγός Αλκ. Στεφανής αποκαλύφθηκε να έχει ανάλογα ζητήματα με τα πτυχία του και σήμερα έχει καταλήξει να είναι κάτι σαν φρούραρχος μερικής απασχόλησης, όπως εύστοχα σχολίασε στην «Εφ.Συν. ο Τάσος Παππάς.

Συγκεκριμένα ενώ ο κ. Στεφανής επιμένει να ισχυρίζεται ψευδώς πως έχει δύο MBA, όπως αναφέρει στο βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προέκυψε πως «βάφτισε» MBA ένα απλό πιστοποιητικό παρακολούθησης ενός σεμιναρίου και ένα Master of Science.

Αυτό δεν είναι τίποτα, αν αναλoγιστούμε ότι, σε σχέση με το εν λόγω αντικείμενο (προσφυγικό), η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε έξι συντονιστές, κατάργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη χώρα που δέχεται τις μεγαλύτερες ροές, για να το επανασυστήσει μετά από έξι μήνες.

Και ύστερα ήρθαν οι διοικητές των νοσοκομείων για να αποκαλυφθεί στην ολότητά της αντίληψη του κράτους ως φέουδου της ΝΔ.

Οι υποτιθέμενοι άξιοι ήταν απλώς κομματικά στελέχη, συγγενείς, κολλητοί και κουμπάροι υπουργών και βουλευτών και ένας εξ αυτών, ο Κωνσταντίνος Πατέρας, αποκάλυψε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση ότι πήρε τη θέση από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη σε αντάλλαγμα για τις ψήφους που είχε δεσμευτεί ότι θα έφερνε στις κάλπες.

Τα περισσότερα ΜΜΕ άφησαν εκτός ατζέντας ή σε δεύτερο πλάνο σχεδόν όλα τα παραπάνω θέματα. Δεν κατάφεραν όμως να καλύψουν και την πρόσφατη απόπειρα για το μεγάλο «πάρτι» με τα voucher και την επιμονή της κυβέρνησης η ενίσχυση να δοθεί μέσω των  προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, ενώ οι πόροι του ΕΣΠΑ 2014-2020 είχαν απελευθερωθεί και μπορούσαν να δοθούν απευθείας στους επιστήμονες.

Μετά τον σάλο, ο πρωθυπουργός ανέκρουσε πρύμναν αλλά συνεχίζει να μένει στο κάδρο διότι διατηρεί τον Γ. Βρούτση στη θέση του. Πιθανότατα, μέχρι ο τελευταίος να ολοκληρώσει τη «βρώμικη δουλειά» της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με πρόσχημα την κρίση του κορωνοϊού.

Τελευταίο «κρούσμα» επιτελικής «διαφάνειας», η απευθείας ανάθεση από την γενική γραμματεία αντιεγκληματικης πολιτικής εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ιδιωτικές εταιρίες για την απολύμανση των φυλακών και την προμήθεια ατομικών ειδών υγιεινής.

Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα αλλά και σχετική ερώτηση που κατέθεσαν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό προστασίας του Πολίτη (27/4/20), η υπόθεση έχει πολλά σκοτεινά σημεία και προκαλεί πλήθος ερωτημάτων καθώς η πρώτη εταιρεία τροποποίησε το καταστατικό της ώστε να μπορεί να κάνει απολυμάνσεις, λίγες μέρες πρώτου αναλάβει το έργο, ενώ μέχρι τότε το αντικείμενο της ήταν δημόσιες σχέσεις, εμπόριο κοσμημάτων αλλά και γλυκισμάτων. Η δεύτερη εταιρία ιδρύθηκε 4 μέρες πριν αναλάβει την προμήθεια του δημοσίου και ήταν καταγεγραμμένη στο ΓΕΜΗ με υποτυπώδες μετοχικό κεφάλαιο.

Σαν πολλή αριστεία δεν μαζεύτηκε σε ένα δεκάμηνο, δεν νομίζετε;

tags: undefined

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)