to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:08 | 23.07.2022

Οικονομία

Aπό Δευτέρα η «λυπητερή»: Υψηλότατες τιμές ανά κιλοβατώρα υπό την πίεση των προμηθευτών

Η «λυπητερή» τη Δευτέρα για τις τιμές του Αυγούστου, τη στιγμή που γίνεται λόγος για τιμές άνω των 50-55 λεπτών, ή και περρισότερο, ανά κιλοβατώρα


Όπως γράφει η Αντιγόνη Ζούντα στην Αυγή:

Στο... μάζεμα του χρόνου ανακοίνωσης των τιμολογίων λιανικής στο ρεύμα προχώρησε η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις των προμηθευτών, που ζητούσαν πιο άμεσης εφαρμογής προβλέψεις, αν και φλέγον ζήτημα παραμένει η διαμόρφωση των τελικών τιμών, που θα ανακοινωθούν για πρώτη φορά την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.


Στο (νέο) νομοσχέδιο-σκούπα του ΥΠΕΝ, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, τροποποιείται (άρθρο 112) η πρόσφατη ρύθμιση (τροπολογία 24.6) και πλέον οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους έως την 20ή ημέρα του μήνα (Μ-1) πριν από τον μήνα εφαρμογής - και όχι στο τέλος του διμήνου πριν τον μήνα εφαρμογής, όπως προβλεπόταν. Δηλαδή οι τιμές του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν έως 20 Αυγούστου, του Οκτωβρίου έως 20 Σεπτεμβρίου κ.ο.κ, αντί να αναρτούν οι προμηθευτές στο τέλος κάθε μήνα τις τιμές που θα ισχύσουν τον μεθεπόμενο μήνα, όπως αρχικά είχε θεσμοθετήσει το ΥΠΕΝ. Περιλαμβάνεται και η αλλαγή για την πρώτη ανακοίνωση τιμολογίων για τον Αύγουστο, που πήρε παράταση 15 ημερών (από 10 Ιουλίου) και καθορίστηκε στις 25 Ιουλίου.

Όπως επισημαίνεται, τροποποιείται το ορόσημο της μηνιαίας ανακοίνωσης «με σκοπό τον ακριβέστερο υπολογισμό των σχετικών χρεώσεων».

Επίσης, προβλέπεται «ειδικώς» ότι θα ενημερώνονται με ατομική ενημέρωση οι πελάτες με σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με εξειδικευμένες χρεώσεις τιμολογίου προμήθειας που διαμορφώνονται κατόπιν διαπραγμάτευσης με τον προμηθευτή (επιχειρήσεις, βιομηχανίες κ.λπ.).

Προστέθηκε, τέλος, πρόβλεψη για τα τιμολόγια στους πελάτες Καθολικής Υπηρεσίας και ειδικότερα από τα τιμολόγια που θα ανακοινώνουν οι προμηθευτές θα επιλέγεται εκείνο με την ανώτερη τιμή χρέωσης προμήθειας. Οι εφαρμοζόμενες χρεώσεις προμήθειας καθολικής υπηρεσίας υπολογίζονται με βάση το τιμολόγιο αναφοράς, προσαυξημένο κατά 5% ανά κατηγορία πελατών.


Από Δευτέρα

Η πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος βρίσκεται προ των πυλών, αφού τη Δευτέρα 25 Ιουλίου αναμένονται οι ανακοινώσεις των προμηθευτών για τα τιμολόγια του Αυγούστου, μήνας από τον οποίο ξεκινά η προσχηματική «εξαφάνιση» της ρήτρας αναπροσαρμογής από τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Ηδη όλο το προηγούμενο διάστημα προμηθευτές και διάφορες διαρροές προετοιμάζουν για τιμή κιλοβατώρας σε απίστευτα ύψη λόγω της μεγάλης ανόδου των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος τον Ιούλιο (μέχρι και σήμερα η μέση τιμή ανέρχεται σε 321,72 ευρώ/μεγαβατώρα), αλλά και της κατάργησης των όποιων εκπτώσεων ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα στη λιανική.

Τον... χορό αναμένεται να σύρει η ΔΕΗ, πάνω στα τιμολόγια της οποίας θα τοποθετηθούν οι άλλοι ιδιώτες προμηθευτές.

Γίνεται πάντως λόγος για τιμές άνω των 50-55 λεπτών κιλοβατώρα, ή και περισσότερο, και μένει να φανεί πώς θα απορροφήσει το 80% των αυξήσεων η κρατική επιδότηση με βάση τις επαγγελίες της κυβέρνησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)