to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:35 | 19.03.2019

Οικονομία

«Από το brain drain στο brain gain»: Αισιοδοξούν οι νέοι επιστήμονες και ερευνητές

Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν μιλώντας στο ΑΠΕ οι νέοι επιστήμονες και ερευνητές που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση «Το μέλλον είναι εδώ: από το braindrain στο braingain!» η οποία πραγματοποιήθηκε στον Δημόκριτο παρουσία του πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας


Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν μιλώντας στο ΑΠΕ οι νέοι επιστήμονες και ερευνητές που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση «Το μέλλον είναι εδώ: από το braindrain στο braingain!» η οποία πραγματοποιήθηκε στον Δημόκριτο παρουσία του πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

«Είμαι μηχανικός από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είμαι από αυτούς που έμειναν στην Ελλάδα» είπε ο Παναγιώτης Καρακίτσιος, ιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης Geamisa η οποία κατασκευάζει τα πρώτα παγκοσμίως λογισμικά ισογεωμετρικής ανάλυσης και σχεδιασμού. «Εγώ και οι συνεργάτες του είδαμε την κρίση ως ευκαιρία. Αρχίσαμε να λαμβάνουμε μέρος σε διαγωνισμούς καινοτομίας το 2014 και σιγά σιγά περάσαμε από την έρευνα στο επιχειρείν».

Η Geamisa ιδρύθηκε το 2017 και πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» με την έγκριση ερευνητικού έργου ύψους 200.000 ευρώ. «Θυμάμαι πολλούς καθηγητές μου να μου λένε "μην κάθεσαι εδώ, φύγε". Δεν τους άκουσα και δεν το μετάνιωσα».

Ο ίδιος μπήκε στον πειρασμό να αναζητήσει την τύχη του σε κάποια χώρα του εξωτερικού. «Μίλησα με αρκετούς έλληνες συναδέλφους μου επισκεπτόμενος πρόσφατα το Κέμπριτζ. Θα τους έλεγα να επιστρέψουν, υπάρχουν πλέον πολλές ευκαιρίες, ειδικά για τους νέους επιστήμονες. Η Ελλάδα αλλάζει».

Υποψήφιος διδάκτορας Φυσικής και υπότροφος μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Καινοτομίας και Ερευνας, ο Γιώργος Βασιλειάδης σημειώνει πως χωρίς τη χρηματοδότηση για το ερευνητικό του έργο θα είχε πάρει τον δρόμο της αναγκαστικής μετανάστευσης. «Θα ήταν ο μόνος τρόπος για να συνεχίσω να εργάζομαι πάνω στο αντικείμενο που σπούδασα» αναφέρει. «Τώρα θα έλεγα ότι η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την έρευνα. Αυτό θα επιτρέψει σε συναδέλφους μου να παραμείνουν στη χώρα μας αλλά και σε άλλους που θέλουν να επιστρέψουν από το εξωτερικό να μπορέσουν να το κάνουν».

Ο Γιώργος Παπαστεφανάτος είναι ερευνητής στο ερευνητικό κέντρο «Αθήνα» και υπότροφος μεταδιδάκτορας Πληροφορικής από το ΕΛΙΔΕΚ. «Θα θέλαμε να συνεχιστεί η στήριξη της Πολιτείας και οικονομικά αλλά και συνολικότερα στην έρευνα. Με κράτησε εδώ η ευκαιρία που είχα να εργαστώ σε ερευνητικό κέντρο και μάλιστα με αξιοπρεπή αμοιβή. Ασφαλώς δεν έχουν αυτήν την ευκαιρία όλοι. Κι αυτό σημαίνει πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμη» επισημαίνει.

«Η δική μας δουλειά είναι η στήριξη της ερευνητικής κοινότητας στην Ελλάδα με έμφαση στους νέους επιστήμονες» εξηγεί ο διευθυντής του ΕΛΙΔΕΚ Αρης Νασίκας. «Ο πήχης μας είναι πάρα πολύ ψηλά και στόχος μας είναι να τον βάζουμε όλο και ψηλότερα. Η ανάγκη για στήριξη είναι μεγάλη κι εμείς είμαστε εδώ με όλες μας τις δυνάμεις για να φέρουμε τα αποτελέσματα που η ίδια η ερευνητική κοινότητα χρειάζεται».

Όπως επισημαίνεται, τα πρώτα αποτελέσματα είναι απτά: «Σήμερα έχουμε τα πρώτα θετικά δείγματα αναχαίτισης του brain drain» τόνισε σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης. Το αποτέλεσμα αυτό κατέστη εφικτό επειδή, όπως υπογράμισε, οι δαπάνες για την έρευνα κατά τα τρία τελευταία χρόνια είχαν μια θεαματική αύξηση. «Φτάσαμε σε σημεία ρεκόρ. Η αύξηση αυτή ήταν μια συνειδητή πολιτική επιλογή γιατί για εμάς, οι δαπάνες για την έρευνα δεν αποτελούν κόστος αλλά επένδυση» πρόσθεσε.

Ο τομέας Ερευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας ήταν ο διοργανωτής της εκδήλωσης μαζί με τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας η οποία εκπροσωπήθηκε από την γενική γραμματέα Πατρίτσια Κυπριανίδου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)