to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από αντάρτες… τακτικός στρατός, λένε Ιγκλέσιας, Κολάου, Ερεχόν, Μονεδέρο, Μοντέρο

Ο Ιγκλέσιας, ο Ερεχόν, ο Μονεδέρο, η Μοντέρο και αλλά στελέχη του Podemos συζήτησαν στο Ελ Εσκοριάλ για τα αποτελέσματα και το μέλλον του κόμματος, ενώ από τη Βαρκελώνη η Άντα Κολάου προειδοποίησε για το κίνδυνο του «κόμματος – πρωτοπορία».


Ο Ιγκλέσιας, ο Ερεχόν, ο Μονεδέρο, η Μοντέρο και αλλά στελέχη του Podemos συζήτησαν στο Ελ Εσκοριάλ για τα αποτελέσματα και το μέλλον του κόμματος, ενώ από τη Βαρκελώνη η Άντα Κολάου προειδοποίησε για το κίνδυνο του «κόμματος – πρωτοπορία» ζητώντας θεσμική και κοινωνική αντιπολίτευση στους δρόμους και τις γειτονιές.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο Ινίχο Ερεχόν, ο Χούαν Κάρλος Μονεδέρο, η Ιρένε Μοντέρο και άλλα στελέχη του Podemos από όλη την Ισπανία συναντήθηκαν στο Ελ Εσκοριάλ στα Θερινά Μαθήματα του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης για να μιλήσουν για το μέλλον του Podemos και της Ισπανίας.

Ιγκλέσιας: Από αντάρτες σε τακτικό στρατό

«Ποτέ δεν αισθάνθηκα τόση στήριξη μέσα στο Podemos όπως τώρα», τόνισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, εκτιμώντας ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ο δηλώσεις του Ιγκλέσιας κατά τη διάρκεια των Θερινών Μαθημάτων του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε που γίνονται στο Ελ Εσκοριάλ είχαν ως στόχο να διαψεύσουν τις εικασίες εσωτερικών μετεκλογικών αντιπαραθέσεων μέσα στο κόμμα.

Στην εναρκτήρια διάλεξη των Θερινών Μαθημάτων με τίτλο:  «Το θέμα της εποχής μας: να σκεφτούμε το μέλλον» ο Ιγκλέσιας προσπάθησε στη κυριολεξία να σκεφτεί το μέλλον των ανθρώπων της χώρας του και όχι μόνο, αλλά  και αυτό του κόμματός του.

«Σε τέσσερα χρόνια το Podemos θα κερδίσει τις εκλογές», τόλμησε να προβλέψει ο Ιγκλέσιας υπενθυμίζοντας ότι το Unidos Podemos αποτέλεσε τη μόνη πολιτική δύναμη της αντιπολίτευσης που κατάφερε να διατηρήσει τους βουλευτές της, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο Ραχόι δεν μπορεί να είναι πολύ ευχαριστημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί είναι ένα από τα χειρότερά του Λαϊκού Κόμματος από το 1989. Για το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν το χειρότερο της ιστορίας του, ενώ διατύπωσε τους αμφιβολίες του για την ύπαρξη των «Πολιτών» στο μακροπρόθεσμο διάστημα συγκρίνοντας τους με τη δεξιά CDS και τη μετριοπαθή UpyD.

Ο Ιγκλέσιας απέφυγε για πολλούς μια ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων εκτιμώντας ότι «οι άλλες δυνάμεις πρέπει να κάνουν μια κριτική, Εμείς έχουμε τους 71 βουλευτές και κανείς ειδικός στην πολιτική δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό θα γινόταν σε τόσο μικρό διάστημα. Το Podemos είναι η πρώτη δύναμη στα άτομα κάτω των 40 ετών, η μόνη που κατανοεί τη διαφορετικότητα και κέρδισε στη Χώρα των Βάσκων και τη Καταλονία. Το μέλλον της Ισπανίας περνά από το Unidos Podemos».

«Όλοι μας αναλάβαμε την ευθύνη μας, γιατί τα θέματα τα συζητάμε μέσα στα εσωτερικά όργανα του κόμματος», τόνισε ο Ιγκλέσιας, διευκρινίζοντας ότι μετά τις εκλογές δεν είχε επαφές με το σοσιαλιστή ηγέτη Σάντσεθ και ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση γιατί «δεν είναι πρόθεσή μας να έχουμε επαναληπτικές εκλογές».

Για τον Ιγκλέσιας η νέα φάση εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, αλλά το Podemos μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές μετά από τέσσερα χρόνια, όπως μπορεί και να δεχθεί ένα πλήγμα «βιβλικών διαστάσεων», αλλά το κλειδί θα βρίσκεται στη σχέση «κατανόησης» που θα έχει με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, γιατί τα δύο αυτά κόμματα καλούνται να κυβερνήσουν. O Ιγκλέσιας όμως δεν αποκλείει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να κάνει ένα «πολιτικό χαρακίρι» επιτρέποντας το σχηματισμό κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, γεγονός που θα επέτρεπε στο Podemos να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές.

«Από αντάρτες μετατρεπόμαστε σε τακτικό στρατό, δεν θα είναι εύκολο και κανείς δεν εγγυάται ότι θα τα καταφέρουμε. Μετά από τέσσαρα χρόνια κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, ή τριών ή δύο, μπορεί να παγιοποιηθούμε ως εναλλακτική λύση για τη κυβέρνηση ή ότι το Unidos Podemos δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν τακτικός στρατός», τόνισε ο Ιγκλέσιας, εκτιμώντας ότι το Podemos «επιβίωσε χάρις στο γεγονός ότι έχει sex appleal.. Η κοινοβουλευτική δουλειά μπορεί να είναι εκπληκτική ή να μας οδηγήσει στον πολιτικό κρετινισμό». 

Το Podemos φαίνεται να βρίσκεται στο σταυροδρόμι περιόδου αλλαγών μετά τις εκλογές του Ιουνίου. «Τώρα μπαίνουμε σε μια λιγότερο σέξι φάση, πρέπει να μετατραπούμε σε ένα κανονικό κόμμα.. Ο κόσμος θα αναρωτηθεί γιατί τώρα δεν είναι τόσο σκληροί, γιατί δεν έχουν ένα τόσο υψηλό τόνο και αυτό θα είναι λιγότερο ελκυστικό, αλλά αυτό γίνεται γιατί πρέπει να μετατραπούμε σε ένα κανονικό κόμμα», τόνισε ο Ιγκλέσιας, εκτιμώντας ότι «ο μόνος δρόμος είναι να συμφωνήσουμε με τους σοσιαλδημοκράτες». «Η σοσιαλδημοκρατία είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Podemos πρέπει να αποτελεί έναν πολιτικό χώρο που όλα τα κόμματα της Αριστεράς μπορούν να αναγνωρίζονται», συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας, εκτιμώντας ότι «εάν η σοσιαλδημοκρατία βασίζεται σε κεϋνσιανές πολιτικές ή το διαχωρισμό των εξουσιών, εμείς είμαστε οι μόνοι που προτείνουμε ένα εντελώς σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα».  

Ερέχον: Θα κυβερνήσει ένα άλλο... Podemos

Ο Ινίχο Ερεχόν δεν αποκλείει ότι το Podemos θα κυβερνήσει, αλλά «θα είναι ένα άλλο Podemos», «λιγότερο σέξι», αλλά και που «θα γεννά λιγότερη αβεβαιότητα και φόβο» στους αντιπάλους της αλλαγής. Για τον δεύτερο στην ιεραρχία του κόμματος το Podemos δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα κόμμα που να είναι «θυμωμένο» με την Ισπανία, δεδομένου ότι ένα τμήμα του εκλογικού σώματος ζήτησε «να πάμε λίγο με το ρελαντί», «να χαμηλώσουμε ρυθμούς», «να επιβραδύνουμε».

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτών του Podemos, της αντίστοιχης Κεντρικής Επιτροπής, όπου σύμφωνα με τον Ερεχόν θα πρέπει να αποφασιστεί η ενίσχυση της οργανωτικής δομής του κόμματος, το οποίο έχει παραμελήσει τις οργανώσεις βάσεις. «Πρέπει να διαμορφώσουμε νέα στελέχη. Πρέπει να αλλάξομε σκυτάλη», συμπλήρωσε. 

Ο Ερεχόν τόνισε ότι αρκετός κόσμος πιστεύει ότι «μέχρι εδώ έφθασε η εκλογική πολεμική μηχανή του Podemos, θέλω να δω κάτι άλλο, θέλω να δω τι είστε ικανοί να κάνετε σε μια κυβέρνηση», προειδοποιώντας παράλληλα ότι εάν το Podemos κυβερνούσε «θα στιγματιζόταν για πολλά πράγματα», αλλά θα πρέπει να βρει τον τρόπο για να μετατραπεί στη δύναμη που θα αντιπροσωπεύσει «τη νέα Ισπανία». «Το μοβ χρώμα του Podemos θα πρέπει να ταυτιστεί με τον καλύτερο και τον υγιέστερο τρόπο να είναι κανείς Ισπανός τον 21ο αιώνα».

Ο Ερεχόν υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι το Podemos θα πρέπει να ενισχύσει το εσωτερικό στελεχικό δυναμικό του και τη συμμετοχή της βάσης για να πολλαπλασιαστούν οι αλλαγές στις θέσεις μέσα στο εσωτερικό του κόμματος ώστε στο μέλλον «κανείς να μην είναι απαραίτητος».

Η μετεκλογική περίοδος οδηγεί το Podemos σε ένα νέο κύκλο με το κόμμα να χρειάζεται μια περισσότερο ισχυρή οργάνωση με στελεχικό δυναμικό που «να είναι ικανό να λαμβάνει αποφάσεις, να διαχειρίζεται καταστάσεις και να επιλύνει προβλήματα μέρα με την ημέρα».

«Εκεί που χθες είχαμε έναν, σήμερα μπορεί να έχουμε τρεις. Εάν πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε αντικαταστάσεις στελεχών είναι για να έρθει κάποιος να κάνει το καλύτερο, γιατί για να οικοδομήσουμε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Ισπανία είναι απαραίτητο να πολλαπλασιάσουμε την αλλαγή σκυτάλης», τόνισε ο Ερεχόν κατά τη διάρκεια των τμημάτων του Θερινού Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης.

«Πρέπει να εγγυηθούμε καθημερινά ότι είμαστε χρήσιμοι… να επιβραδύνουμε τη διαδικασία για να αρχίσουμε να παράγουμε μια βεβαιότητα», γιατί μέσα από το Podemos πρέπει να δείχνουμε ότι «πάμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη αυτών των ανθρώπων που δεν κλαίνε στις πρωτοβουλίες μας, που δεν αισθάνονται μουδιασμένοι, αλλά αντίθετα αισθάνονται μια συμπάθεια που θέλουν να τους το δείχνουμε».

«Πρέπει να παράγουμε μια αλλαγή, μια διαδικασία πολλαπλασιασμού που να μας διευκολύνει  να κάνουμε μια επανίδρυση σε εθνικό επίπεδο και την ίδια στιγμή να μας εγγυηθεί τη χρησιμότητα του κόμματος για το κόσμο που σήμερα δραστηριοποιείται στους αντιπάλους μας και μπορεί να περάσει στο κόμμα μας", συμπλήρωσε ο ίδιος.  

Για τον Ερεχόν το Podemos μπήκε σε όλες τις μάχες εναντίον «των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, των τραπεζών, της  Τρόικας… να είναι ικανό να πείσει τον κόσμο, αλλά δημιουργώντας μια καινούργια αίσθηση χωρίς να ξεφύγει από τον αρχικό στόχο». Αυτό για τον Ερεχόν μπορεί να επιτευχθεί ξεκινώντας από δύο βασικά στοιχεία, την υπόθεση της πολυεθνικότητας της Ισπανίας, που μπορεί να εγγυηθεί τη διαφορετικότητα, και τη ανανέωση. «Πάντα είναι οι ίδιοι που εγγυούνται την προσφορά των υπηρεσιών, την εγγύηση του δημοσίου, η παλιά τάξη παράγει βεβαιότητα και ασφάλεια, που είναι αυτό που θέλουν οι πολίτες, για αυτό και εμείς πρέπει να τα παράγουμε», συμπλήρωσε.

Ο Ερεχόν εμφανίστηκε σίγουρος ότι το Podemos θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά δεν θα είναι το Podemos που υπάρχει σήμερα, ενώ αναγνώρισε ότι ο Γκαρθόν προσέφερε αθροιστικά στο Unidos Podemos.

Μονεδέρο:  Οι ήττες δεν είναι αποτυχίες

Ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο υπογράμμισε την ανάγκη για το Podemos να αποδείξει την αξία του κόμματος μετά τις εκλογές αναζητώντας στηρίγματα γιατί δεν κατέκτησε τον κόσμο μοιάζοντας στον Τζόνι Ντεπ, αλλά θα τον κατακτήσει μοιάζοντας στον [Ισπανό επιχειρηματία, τραγουδιστή, παρουσιαστή και ηθοποιό] Μερτίν Οσμπόρνε». Ένα παράδειγμα που χρησίμευσε στον Μονεδέρο για να ασκήσει εκ των υστέρων κριτική στο διανοουμενίστικο χαρακτήρα του Podemos και κυρίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας καθιστώντας επιτακτικά την ανάγκη «να καλυφθούν οι ρωγμές χωρίς να ξεχάσουμε το τοίχο».

Ο Μονεδέρο, που ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία του Podemos, επέμεινε ότι το κόμμα θα πρέπει να αγωνιστεί για να κατακτήσει το χώρο της Αριστεράς, δεδομένου ότι στην Ισπανία το Σοσιαλιστικό Κόμμα παραδοσιακά θεωρείται αριστερό κόμμα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για το Μονεδέρο λοιπόν το Podemos πρέπει να διεκδικήσει το χώρο που καταλαμβάνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα «χωρίς να θέλουμε να είμαστε το Σοσιαλιστικό Κόμμα», ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν θεωρεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, γιατί έβαλε στο σύνταγμα το δημοσιονομικό σύμφωνο, απέρριψε τις κεϋνσιανές πολιτικές εφαρμόζοντας τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων από τον Θαπατέρο.

Αναφερόμενος στους «Πολίτες» τόνισε ότι «το μεγάλο τους λάθος ήταν ότι ήθελαν να παραμείνουν με το ιδεολογικό φάσμα του Λαϊκού Κόμματος. «Όταν γεννήθηκε το Podemos έγινε για να απαιτήσουμε ένα παλαιότερο χώρο που ονομαζόταν  αριστερά, όχι την αριστερά αλλά το χώρο διαμέσου του οποίου περνούν νέες μορφές χειραφέτησης».

Ο Μονεδέρο, που παραμένει μέλος του Podemos, τόνισε ότι «δεν θεωρώ τις ήττες με τους όρους της αποτυχίας, αλλά με την έννοια ότι επιτρέπουν μια ηθική ανοικοδόμηση που δεν βρίσκεται στις νίκες», διασκεδάζοντας το γεγονός ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα «βγήκε με κραυγές χαράς καταγράφοντας τα χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας του». Αναφερόμενος στο Ραχόι τόνισε ότι «βγήκε πολύ χαρούμενος αλλά η διαφθορά του έχει φθάσει μέχρι τα αυτιά».

Για τον πρώην πολιτικό γραμματέα του Podemos το σημαντικό είναι ότι το κόμμα έχει 71 βουλευτές και 23 γερουσιαστές «που το βάζουν σε ένα πολύ θετικό σενάριο, παρόλο που δεν είναι το ιδανικό».

Μοντέρο: Στη πρώτη γραμμή … παντού

Για την Ιρένε Μοντέρο το βασικό είναι τα στελέχη του κόμματος «να είναι τα καλύτερα μέσα και έξω από τους θεσμούς» σε αυτό το νέο στάδιο που έχει «μεγάλες δυσκολίες». «Το Podemos αποτέλεσε τμήμα ενός λαϊκού κινήματος, έχουμε μια κινηματική λογική και πρέπει να αποτελούμε ένα εργαλείο που χρησιμεύει σε αυτό», συμπλήρωσε η Μοντέρο κρατώντας αποστάσεις από τον Ερεχόν δηλώνοντας ότι «όχι μόνο πρέπει να είμαστε μέσα και να είμαστε οι καλύτεροι μέσα στους θεσμούς, αλλά θα πρέπει επίσης να είμαστε και εκτός και να είμαστε οι καλύτεροι και εκτός θεσμών».

Η Μοντέρο υπογράμμισε στο Ελ Εσκοριάλ ότι υπάρχει η πρωταρχική ανάγκη «να πάμε στη βουλή και να εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε». «Όχι μόνο θα πρέπει να βγούμε στη τηλεόραση, αλλά θα πρέπει να είμαστε δραστήριοι και να καλλιεργήσουμε τη συμμετοχή μας για να φαίνεται ότι έχουμε τη θέληση της αλλαγής», συμπλήρωσε συμφωνώντας με τον Ερεχόν.

Η Μοντέρο, που ήταν τρίτη στο ψηφοδέλτιο της Μαδρίτης, προειδοποίησε ότι σήμερα υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες γιατί βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο προτσές, γιατί «μέχρι χθες ήταν λογικό να θέλουμε να οικοδομήσουμε μια αντιπολίτευση από τα πάνω και τα κάτω ή από έξω και από μέσα, ενώ τώρα εμείς αποτελούμε τμήμα του «από τα μέσα»».

Κολάου: Όχι σε παλιές «πρωτοπορίες»

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου ζήτησε από το Unidos Podemos και κυρίως από το Podemos «να μην αναπαράγει παλιά κόμματα πρωτοπορίες, που έρχονται γα να καθοδηγήσουν το τίποτα», αλλά να κάνει αντιπολίτευση «στους δρόμους και τις γειτονιές». «Η αλλαγή θέλει κόσμο τίμιο, γενναιόδωρο και παραδειγματικό, που εργάζεται χέρι με χέρι, με ταπεινότητα και αφοσίωση στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος».

Από τη σελίδα της στο Facebook η Κολάου υπογράμμισε ότι έκανε το βήμα της εισόδου στη θεσμική πολιτική «για να συνοδεύσω την κοινωνική και πολιτιστική αλλαγή που εισχώρησε στη χώρα με το κίνημα των Αγανακτισμένων και η οποία θα πρέπει να είναι ασταμάτητη».

Το Unidos Podemos, τα ενωτικά ψηφοδέλτια και όλα τα άτομα που στήριξαν τα ψηφοδέλτια «θα πρέπει να είναι γενναίοι όσο ποτέ, να εργαστούν όσο ποτέ μέχρι σήμερα και να είναι υπεύθυνοι όσο ποτέ άλλοτε».   

«Θυμηθείτε ποιοι είμαστε και γιατί βρισκόμαστε εδώ. Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε εδώ και το σίγουρο είναι ότι θα κάναμε ένα λάθος να κάνουμε αντιπολίτευση όπως γίνεται σχεδόν πάντα, αποποιούμενοι των ευθυνών μας και ελπίζοντας ότι θα έρθει η ώρα μας στις επόμενες εκλογές», σημείωσε η Κολάου στο Facebook.

Για τη δήμαρχο της Βαρκελώνης τα εκλογικά αποτελέσματα «ήταν γενικά καλά», γιατί πριν από δύο χρόνια «ήταν αδιανόητα», αλλά το Unidos Podemos δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο του, «να διώξει το Λαϊκό Κόμμα». Για το λόγο αυτό η Κολάου ζήτησε από το Unidos Podemos και τα ενωτικά ψηφοδέλτια να κάνουν «εποικοδομητική αντιπολίτευση και την ίδια στιγμή να αγωνιστούν με αποφασιστικότητα εναντίον της διαφθοράς και των περικοπών μέσα στη βουλή».

«Θα αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση όπου χρειαστεί να τη κάνουμε, στους δρόμους, τις γειτονιές, στις κοινωνικές οργανώσεις και τα κινήματα των πολιτών με τις βουλευτίνες και τους βουλευτές μας να τίθενται στην υπηρεσία αυτών που τους έχουν περισσότερο ανάγκη και στις συλλογικότητες που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων μας. Ο κόσμος που θέλουμε οικοδομείται κάθε μέρα, κυρίως έξω από τους θεσμούς, από τη διαφορετικότητα, δουλεύοντας σε δίκτυα με κοινούς στόχους», καταλήγει η ανάρτηση της Κολάου στο Facebook.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)