to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:45 | 28.01.2014

Οικονομία

Από το 2011 δεν έγινε σχεδόν τίποτα: Νέο επεισόδιο στο κακόγουστο σίριαλ των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία

Aπό μια λίστα 54.000 ελλήνων καταθετών, έχουν ελεγχθεί από το 2011 που έχουν τα σχετικά στοιχεία οι ελληνικές αρχές, μόλις... πενήντα. Η κυοφορούμενη συμφωνία υποτίθεται πως θα περιλαμβάνει φορολόγηση των τόκων και εφάπαξ φορολόγηση του κεφαλαίου των καταθέσεων, διατηρώντας πάντα την ανωνυμία των καταθετών.


Όπως σημειώνει στο κεντρικό της θέμα η Εφημερίδα των Συντακτών σήμερα: «Ακόμα ένα επεισόδιο στο "σίριαλ" με τις ελβετικές καταθέσεις θα παρακολουθήσουμε αυτές τις ημέρες, με την "ανταλλαγή"επισκέψεων αξιωματούχων των δύο χωρών.

Πρόκειται για μία κακόγουστη κωμωδία, αφού το θέμα του ελέγχου Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία μπορεί να ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2011, αλλά δεν έχει προχωρήσει καθόλου. Ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία με τους Ελβετούς, οι μεγαλοκαταθέτες προφανώς θα έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους σε άλλους "οικονομικούς παραδείσους"»

Τη σημερινή επίσκεψη του υφυπ. Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη στην Ελβετία θα ...ανταποδώσει στις 4 Φεβρουαρίου η ελβετίδα υπουργός Οικονομικών. «Μόνο που πρόκειται πλέον για κακόγουστη κωμωδία, η οποία εκτυλίσσεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους προς ...τέρψιν των ελλήνων φορολογουμένων, οι οποίοι πρέπει να πιστέψουν στο "παραμύθι" της Ελβετίας και στον... πακτωλό χρημάτων που θα εισρεύσουν στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου», σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι σχετικές συζητήσεις είχαν πρωτογίνει τον Φεβρουάριο του 2011 στο Νταβός της Ελβετίας, με υπ. Οικονομικών τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Παρά τα 3 χρόνια που έχουν περάσει από τότε, δεν έχει επιτευχθεί καμιά συμφωνία και εν τω μεταξύ... το πουλάκι έχει πετάξει καθώς τα αγνώστου προελεύσεως κεφάλαια ταξίδεψαν ήδη - αφορολόγητα - σε άλλους φορολογικούς παραδείσους, μέσω offshore και άλλων δαιδαλωδών διαδρομών, που είναι δύσκολο να εντοπιστούν. 

Το θέμα είχε γίνει αντικείμενο απίστευτων σεναρίων, που ανέβαζαν το ύψος των καταθέσεων από μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έως τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια! Το μόνο βέβαιο, προσθέτει πάντα η Εφημερίδα των Συντακτών, είναι πως επρόκειτο για «μαύρο χρήμα» στο μεγαλύτερο μέρος του, προερχόμενο από δραστηριότητες στο χώρο της παραοικονομίας.

Η κυοφορούμενη συμφωνία υποτίθεται πως θα περιλαμβάνει φορολόγηση των τόκων όλων των καταθέσεων καθώς και την εφάπαξ φορολόγηση του κεφαλαίου εκείνων που δεν θα δεχτούν να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές. Η Ελβετία θα αποδίδει στην Ελλάδα τα ποσά που θα συγκεντρώνει από τον φόρο επί των τόκων και από την εφάπαξ φορολόγηση του κεφαλαίου. Κατά το αρχικό σενάριο, η συμφωνία θα είναι στα πρότυπα της αντίστοιχης γερμανο-ελβετικής, η οποία προβλέπει ότι από το 2013 οι ελβετικές τράπεζες επιβάλλουν φόρο εισοδήματος περίπου 26% στους τόκους των καταθέσεων, ο οποίος θα αποδοθεί στο γερμανικό δημόσιο. Επιπλέον, και προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή για τα προηγούμενα έτη, προβλέπεται η επιβολή ενός επιπλέον φόρου από 19% έως 34% στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν στα προηγούμενα δέκα χρόνια. Σημειώνεται ότι τα ονόματα και τα ποσά των καταθέσεων παραμένουν μυστικά, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν ως βάση την ανωνυμία των καταθετών.

Από 25.000 ελέγχθηκαν... πενήντα

Το χειρότερο στην υπόθεση είναι ότι η ελληνική πλευρά δεν αξιοποίησε - όπως θα μπορούσε - τα cd και τις λίστες (Λαγκάρντ κ.ά.) που διαθέτει με ονόματα πολιτών που φυγάδευσαν στο εξωτερικό τεράστια ποσά, κυρίως την τριετία 2009-2011, προσθέτει το ρεπορτάζ των Κώστα Τσάβαλου - Μάριου Χριστοδούλου στη σημερινή «Εφημερίδα των Συντακτών».

Από τη μεγάλη λίστα των 54.000 ονομάτων, εκ των οποίων περίπου 25.000 δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα εμβάσματα που έστειλαν στο εξωτερικό, ελέγχθηκαν περίπου 50 σε μια διετία. Με το ρυθμό που ακολουθούν δηλαδή, θα απαιτούνταν ...5,5 αιώνες για να ελεγχθούν οι ύποπτοι. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)