to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:13 | 09.04.2015

πηγή: Καθημερινή

Κοινωνία

Απλήρωτοι επιστημονικοί συνεργάτες στα κέντρα κράτησης μεταναστών

«Είμαστε σε οριακή κατάσταση. Αρκετοί συνάδελφοι χρωστούν νοίκια και ζουν με δανεικά», λέει στην «Κ» ψυχολόγος στο κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών στην Ορεστιάδα. Τέσσερις μήνες μετά την τοποθέτησή τους στα προαναχωρησιακά κέντρα της χώρας, 250 διερμηνείς, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι παραμένουν απλήρωτοι, αν και οι μισθοί τους καλύπτονται από τους κοινοτικούς πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής.


Το περασμένο Σάββατο, νέα εντολή που στάλθηκε στα κέντρα κράτησης από τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ. ζητεί την υποβολή νέων δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη Απριλίου για τη ρύθμιση των πληρωμών τους. Εργαζόμενοι που μίλησαν στην «Κ» κάνουν λόγο για «αδικαιολόγητη γραφειοκρατία» που καθυστερεί την εξόφλησή τους. «Μας ζητούν ακόμη και υπεύθυνη δήλωση ότι ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού που στέλνουμε ανήκει σε εμάς», λέει ψυχολόγος.

Οι συμβάσεις τους λήγουν τον ερχόμενο Ιούνιο. Υπογράφτηκαν στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο τοποθετήθηκαν στα πόστα τους (100 διερμηνείς, 75 κοινωνικοί λειτουργοί, 75 ψυχολόγοι) σε Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Ελληνικό, Παρανέστι, Ορεστιάδα, Ξάνθη και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Οι καθαρές απολαβές τους δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ μηνιαίως, αν αφαιρεθεί η εισφορά που πληρώνουν στο ΤΕΒΕ. «Αυτό το πρόγραμμα είναι πολύπαθο», λέει στην «Κ» διερμηνέας σε κέντρο κράτησης της Β. Ελλάδας. «Και πέρυσι υπήρξε καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού και κινδύνευσε ένας συνάδελφός μας να του κάνουν έξωση. Χρειάστηκε να μεσολαβήσει ο διοικητής του κέντρου κράτησης και να πείσει τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ότι ο ψυχολόγος θα πληρωθεί και θα μπορέσει να τον εξοφλήσει».

Η απασχόληση αυτών των ειδικοτήτων στα προαναχωρησιακά κέντρα ξεκίνησε πιλοτικά το 2010. Επιλέχθηκαν τότε 50 άτομα με τρίμηνες συμβάσεις και αμοιβή 3.000 ευρώ τον μήνα. Το προσωπικό ήταν υποχρεωμένο κάθε 20 ημέρες να εναλλάσσεται και να περνάει από όλα τα κέντρα της χώρας. Εκτοτε ο αριθμός των συμβασιούχων ψυχολόγων, διερμηνέων και κοινωνικών λειτουργών αυξήθηκε και οι απολαβές τους μειώθηκαν. Το χρονικό διάστημα απασχόλησής τους όμως δεν παρέμεινε σταθερό και δεν ξεπερνούσε σε διάρκεια τους οκτώ μήνες, αφήνοντας για μεγάλες περιόδους τα κέντρα κράτησης χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, κάποιος μετανάστης που γνώριζε αγγλικά αναλάμβανε ρόλο διερμηνέα με τους αστυνομικούς», λέει εργαζόμενος σε κέντρο κράτησης.

Παρά τη σταδιακή αποχώρηση αιτούντων άσυλο και παράτυπων μεταναστών που είχαν συμπληρώσει έξι μήνες εγκλεισμού, τα κέντρα κράτησης δεν άδειασαν. Οι μεταγωγές συνεχίστηκαν. Ενδεικτικά, στην Ορεστιάδα το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των κρατουμένων έχει σταθεροποιηθεί στους 190 από 240 τον περασμένο Φεβρουάριο. «Η σημερινή αβεβαιότητα δημιουργεί προβλήματα και στη δουλειά μας. Οταν δεν νιώθεις ο ίδιος καλά για τα αυτονόητα, πώς μπορείς να προσφέρεις ψυχοκοινωνική στήριξη σε άλλους;», λέει εργαζόμενος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)