to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:44 | 20.04.2016

Πολιτική

Βουλή: Η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την ασφάλεια και το προσφυγικό

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα ασφάλειας διεξήχθη το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή, με πρωτοβουλία του αρχηγού της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναλυτικά οι ομιλίες και οι δευτερολογίες των αρχηγών των κομμάτων και των υπουργών που μίλησαν.


Η διεξαγωγή της συζήτησης ζητήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη τον Μάρτιο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες.  Στη σχετική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση υπογράμμιζε ότι «ειδικά για την Ελλάδα, γίνεται αναπόδραστη η ανάγκη εξέτασης του ζητήματος ασφάλειας στις νέες συνθήκες που βιώνει η χώρα εξαιτίας της δραματικής κατάστασης στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, που δεν προβλέπεται να βελτιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η συζήτηση διεξήχθη σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ενώ υπήρξαν και παρεμβάσεις υπουργών - αναλυτικά οι ομιλίες και οι δευτερολογίες, παρακάτω. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή:

«Θα ήθελα να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου καταθέτοντας μια βασική απορία. Για ποιον λόγο, ζητά η ΝΔ να γίνει προ ημερησίας στη Βουλή για την ασφάλεια. Είναι η πρώτη συζήτηση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο νέος αρχηγός της ζητάει να γίνει στη Βουλή. Η ΝΔ δεν ζήτησε συζήτηση για οικονομία, για το προσφυγικό, για την ανεργία, για το ασφαλιστικό, για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Δεν υποτιμώ το θέμα αλλά αναρωτιέμαι. Η Ευρώπη σήμερα μαστίζεται από τρεις κρίσεις και η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική και προσφυγική κρίση» είναι η αναφορά με την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που γίνεται για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών με πρωτοβουλία της ΝΔ. «Τι ακριβώς επιδιώκει αυτή η πρωτοβουλία; Ρητορική είναι η ερώτηση μου, γιατί τα κίνητρα είναι σαφή.

Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι στην επιστολή σας υιοθετείτε τον ισχυρισμό ότι η ασφάλεια των πολιτών τίθεται εν αμφιβόλω, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και το προσφυγικό. Αυτός ο ισχυρισμός που συνδέει το προσφυγικό με την ασφάλεια των πολιτών είναι το επιχείρημα των πιο αντιδραστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Είναι η θέση εκείνων που υψώνουν τείχη στην Ευρώπη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με την πρόταση της να γίνει σήμερα αυτή η συζήτηση, έχει στόχο να ψαρέψει στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου, έχει στόχο να αναδείξει την ακροδεξιά ατζέντα. «Υιοθετείτε ξενοφοβική γραμμή» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ισχυρά αντισώματα απέναντι στους ντελάληδες του φόβου. Είπε δε ότι στο βάρος αυτό που σηκώνει ο ελληνικός λαός, η ελληνική κυβέρνηση δίπλα σηκώνει το βάρος της ευθύνης του προσφυγικού.

O πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, επανέλαβε ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση και αναρωτήθηκε αν αύριο τα στοιχεία της Eurostat αποδείξουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε άδεια ταμεία, αν τότε θα ζητήσει η ΝΔ συγνώμη ή αν θα συνεχίσει να συντηρεί τον μύθο της καταστροφής η αξιωματική αντιπολίτευση παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε και υπερέβη τους στόχους. (αναλυτικά)

Η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή: Μνημείο κινδυνολογίας η ομιλία του κ. Μητσοτάκη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)