to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:44 | 01.09.2018

Κοινωνία

Το τελευταίο αντίο στην Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου και τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

Με πολιτική κηδεία κηδεύτηκε το Σάββατο 1/9 η Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου, διακεκριμένη νομικός με διεθνή ακτινοβολία, η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε πρύτανης, και μάλιστα δύο φορές, σε ελληνικό πανεπιστήμιο και έβαλε τη σφραγίδα της σε μεγάλες τομές της εθνικής μας νομοθεσίας που προωθούσαν την ισότητα των φύλων και τον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας


Με πολιτική κηδεία κηδεύτηκε σήμερα, Σάββατο, η Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου σύμφωνα με την επιθυμία της.

Η κηδεία έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, πέθανε χθες σε ηλικία 101 χρόνων και υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρύτανης, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και εμβληματική μορφή του κινήματος για την ισότητα των γυναικών.

Ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συνέταξε το νόμο 1329/1983, ορόσημο για τα δικαιώματα της γυναίκας στην Ελλάδα. Κόρη του νομικού Παναγιώτη Γιωτόπουλου, το 1976 εξελέγη τακτική καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Ανακριτικής στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και διατέλεσε δυο φορές πρύτανης του ιδρύματος.

Επί 80 χρόνια ήταν μέλος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Για τον θάνατό της, η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει πως «η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου στάθηκε με σεβασμό δίπλα και στα συνδικάτα και ενίσχυσε με την πολύπλευρη γνώση της, το ασίγαστο πάθος και τη συνεπή μεθοδικότητά της, την εμπλοκή τους στον δύσκολο και διαρκή αγώνα θωράκισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την κοινωνική δικαιοσύνη και την παγκόσμια ειρήνη.

»Παρακαταθήκη της στο παρόν και το μέλλον της Ελλάδας αποτέλεσε η ίδρυση και προεδρία για πολλά χρόνια της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη σύνθεση της οποίας τόνισε και υποστήριξε έμπρακτα την αξία της συμμετοχής της ΓΣΕΕ για την ισότιμη προώθηση και προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων». 

Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

«Η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου μας αφήνει, ως θεσμική και πολιτική παρακαταθήκη, μιαν εμβληματική ακαδημαϊκή πορεία και έναν συνεπή –κατ’ εξοχήν δε ασυμβίβαστο- αγώνα υπεράσπισης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», αναφέρει στο συλληπήτηριο μήνυμα του για το θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου –Μαραγκοπούλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Το συλλυπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού για τον θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου -Μαραγκοπούλου:

«Η Αλίκη Γιωτοπούλου -Μαραγκοπούλου έφυγε από τη ζωή αφήνοντας παρακαταθήκη τους εμβληματικούς αγώνες της για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Διακεκριμένη επιστήμονας με διεθνή ακτινοβολία, η πρώτη γυναίκα πρύτανης σε ελληνικό πανεπιστήμιο και υποδειγματικά ασυμβίβαστη σε όλο της το βίο, χάραξε το δρόμο για την πραγματική ισότητα των φύλων, αποτελώντας μέχρι και σήμερα φωτεινό παράδειγμα για τις νέες γενιές.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της Αλίκης Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, χαρακτηρίζοντάς την μια εμβληματική προσωπικότητα στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ουσιαστική ισότητα των φύλων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Η Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου υπήρξε μια εμβληματική μορφή στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Διακεκριμένη νομικός με διεθνή ακτινοβολία, πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε πρύτανης, και μάλιστα δύο φορές, σε ελληνικό πανεπιστήμιο, έβαλε τη σφραγίδα της σε μεγάλες τομές της εθνικής μας νομοθεσίας που προωθούσαν την ισότητα των φύλων και τον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας. Η αφιέρωσή της στις μεγάλες αυτές αξίες και το πολυσχιδές έργο της αποτελούν παρακαταθήκη για την κοινωνία μας, ώστε να επαγρυπνεί για τη διαφύλαξή τους. Στους οικείους της εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Κώστα Γαβρόγλου:

«Έφυγε για πάντα από κοντά μας μία πρωτοποριακή μορφή της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου, η πρώτη γυναίκα πρύτανης σε Ελληνικό ΑΕΙ, μέσα και από τις πολύπλευρες πρωτοβουλίες της για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μας δίδαξε έμπρακτα το σύνθετο πλέγμα ευθυνών που επωμίζεται μία πανεπιστημιακός όταν αποφασίσει να ασκήσει το κοινωνικό της λειτούργημα.

Ανέδειξε προβληματικές πτυχές της κοινωνίας μας και αποφάσισε να αναμετρηθεί μαζί τους χωρίς να υπολογίζει το προσωπικό κόστος. Πάντα με πείσμα. Έζησε πολλές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πάντοτε προσπάθησε να ενισχύσει οτιδήποτε μπορούσε να αναβαθμίσει την ακαδημαϊκότητα και να εδραιώσει τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια μας  χωρίς να σιωπά για θέματα με τα οποία διαφωνούσε. 

Ας την αποχαιρετίσουμε, προσπαθώντας να μην ξεχάσουμε την κληρονομιά που μας αφήνει μία πανεπιστημιακός που δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να αγωνίζεται χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας».   

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας τα εξής:

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, μιας ιστορικής μορφή του κινήματος για την ισότητα των φύλων,  μιας συνεπούς και αταλάντευτης αγωνίστριας για την ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου, μιας καθηγήτριας με εμβληματική ακαδημαϊκή πορεία μιας κορυφαίας νομικού, της πρώτης γυναίκας πρύτανη σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

Οι αξίες και τα ιδανικά που υπηρέτησε πιστά  καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου της, καθώς και το πλούσιο έργο της, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου, εξέφρασε στους οικείους της με δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλης Καλογήρου:

«Ο θάνατος της Αλίκης Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου καθιστά τον κόσμο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ισότητας των Φύλων φτωχότερο», τονίζει ο υπουργός και προσθέτει: «Η Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου απέδειξε με τη ζωή και το έργο της πως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρέπει να κατοχυρώνονται για όλες και όλους. Η σκληρή κριτική που άσκησε στα μνημονιακά προγράμματα και τις επιπτώσεις του στα Ανθρώπινα Δικαιώματα ας γίνει οδηγός μας στη μεταμνημονιακή εποχή. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της».

O Γ. Κατρούγκαλος σχολίασε στο twitter:

Η ανάρτηση της Ρ. Δούρου:

«Μια ακούραστη αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων και πρώτη Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μια διαπρεπής πανεπιστημιακός, μια σπουδαία γυναίκα, μια επιφανής προσωπικότητα, η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, δεν είναι πια μαζί μας», αναφέρει η Γιάννα Παναγοπούλου, από τον Τομέα Δικαιοσύνης του Ποταμιού.

Συλλυπητήρια Φ. Γεννηματά

Στο συλλυπητήριο μήνυμά της για το θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά δηλώνει: «Αποχαιρετούμε με σεβασμό την Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου. Το γυναικείο κίνημα θα την θυμάται για πάντα. Ήταν  πάντα μπροστά στον αγώνα για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

 

Η συλλυπητήρια ανακοίνωση του Παν. Λαφαζάνη, Γραμματέα του Π.Σ. της ΛΑ.Ε.:

«Εκφράζω την βαθιά θλίψη μας για την απώλεια της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου.  Την Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου, μια μεγάλη επιστήμονα, την γνώρισα και την θαύμασα ως πραγματική αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της γυναικείας ισότητας αλλά και για την αφοσίωσή της στην υπεράσπιση της Κυπριακής υπόθεσης, των εθνικών μας θεμάτων, της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης. Τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στους δικούς της.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)