to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Απέσυρε τη χορηγία της «Ελληνικός Χρυσός» η Αναπτυξιακή Χαλκιδικής

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις από τον δήμο Αριστοτέλη, την Κ. Ιγγλέζη και τη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής


Την εξαίρεση της «Ελληνικός Χρυσός» από τους χορηγούς του «1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Χαλκιδικής», ανακοίνωσε η Αναπτυξιακή Χαλκιδικής ΑΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο λόγος είναι οι διαμαρτυρίες που προέκυψαν, καθώς η εταιρεία, δεν επιθυμεί, όπως αναφέρει, να διακινδυνεύσει να αποπροσανατολιστεί ο κύριος στόχος οργάνωσης ο οποίος είναι να αποτελέσει σημείο συνάντησης ανθρώπων του επιχειρηματικού, πολιτικού και επιστημονικού κόσμου για την κατάθεση σκέψεων, ανταλλαγής απόψεων, προβληματισμών και προτάσεων για το αναπτυξιακό παρόν και μέλλον της Χαλκιδικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μετά από διαμαρτυρίες που προέκυψαν, η Αναπτυξιακή Χαλκιδικής ΑΕ, μη διακινδυνεύοντας να αποπροσανατολιστεί ο κύριος στόχος οργάνωσης του «1ο Αναπτυξιακού Συνεδρίου Χαλκιδικής», ο οποίος είναι να  αποτελέσει σημείο συνάντησης ανθρώπων του επιχειρηματικού, πολιτικού και επιστημονικού κόσμου για την κατάθεση σκέψεων, ανταλλαγής απόψεων, προβληματισμών και προτάσεων για το αναπτυξιακό παρόν και μέλλον της Χαλκιδικής, ανακοινώνει την εξαίρεση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» από τους χορηγούς του συνεδρίου».

Ελληνικός Χρυσός: Αποσύρουμε τη χορηγία

Από την πλευρά της η Ελληνικός Χρυσός σημειώνει ότι η ίδια απέσυρε την χορηγία.

«Η Ελληνικός Χρυσός ανακοινώνει ότι μετά το θέμα που προέκυψε με την πρόθεσή της να υποστηρίξει ως πλατινένιος χορηγός το «1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Χαλκιδικής» που διοργανώνει η ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ. (σσ. Αναπτυξιακή Εταιρία Χαλκιδικής) και στο ενδεχόμενο να προκληθούν επεισόδια από άτομα που αντιτίθενται στην μεταλλευτική δραστηριότητα και αποτελούν την ελάχιστη θορυβούσα μειοψηφία στην Χαλκιδική, αποσύρει την χορηγία και τη συμμετοχή της στο συνέδριο», αναφέρει η εταιρία και προσθέτει ότι «προκαλεί μεγάλη θλίψη το γεγονός ότι τα ίδια άτομα, τα οποία αντιδρούν σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, καταφέρνουν με εκβιαστικό τρόπο να επιβάλλουν την άποψή τους, με αποτέλεσμα η Χαλκιδική να παραμένει βυθισμένη σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και ομφαλοσκόπησης».

Έντονες ανιδράσεις

Ο δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής είχε εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία και τη δυσαρέσκειά του υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση για τη συμμετοχή και τη χορηγία της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» (Eldorado Gold) στο συνέδριο «μεθοδεύτηκε από την ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ. χωρίς να λάβουν γνώση όλα τα μέλη του ΔΣ και οι μέτοχοι της εταιρείας ή και παρ’ ότι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους κάποια εξ’ αυτών».

Τη διαμαρτυρία τους είχαν εκφράσει η η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής και η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη δηλώνοντας την άρνηση τους να συμμετάσχουν σε ένα «συνέδριο με την χορηγία μια εταιρείας που επιβουλεύεται και υπονομεύει την ανάπτυξη της Χαλκιδικής».

Όπως αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της «Η Αναπτυξιακή Χαλκιδικής Α.Ε. αποτελεί ένα μέσο για τον σχεδιασμό της αναπτυξιακής πορείας του Νομού μας αλλά και για την προώθηση της τοπικής περιφερειακής ανάπτυξης και της απασχόλησης στον τόπο μας. Η μακρόχρονη εμπειρία της είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη Χαλκιδική, ιδιαίτερα μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια».

«Η διοργάνωση του «1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Χαλκιδικής» θα μπορούσε να είναι ένα λαμπρό πεδίο ανταλλαγής απόψεων και διαμόρφωσης στρατηγικής για το μέλλον της περιοχής μας. Με έκπληξη όμως πληροφορήθηκα ότι στο Συνέδριο συμμετέχει ως «πλατινένιος χορηγός» η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και μάλιστα ότι ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της , είναι ένας από τους βασικούς ομιλητές του Συνεδρίου» συνεχίζει και διερωτάται: «Με αυτό το δεδομένο, διερωτάται κανείς ποιο είναι το αναπτυξιακό μέλλον που οραματίζεται η ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ για την Χαλκιδική; Θεωρείται η μετατροπή της σε βαριά βιομηχανική ζώνη «αναπτυξιακή στρατηγική»;».

«Πρέπει να σχεδιάζουμε με ορίζοντα πενταετίας ή δεκαετίας για το μέλλον του τόπου μας, ή πρέπει επιτέλους να λάβουμε υπόψη τις επόμενες γενιές και να σχεδιάζουμε με βάση τις αρχές της αειφορίας!» σημειώνει ακόμη για να καταλήξει ότι:

«Ως βουλευτής εκλεγμένη να προωθώ και να υπερασπίζομαι την ανάπτυξη και την ευημερία αυτού του τόπου εκφράζω, την έντονη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή μου με την συγκεκριμένη επιλογή της Διοίκησης. Ως εκ τούτου αρνούμαι να συμμετάσχω σε Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργανώνεται με την χορηγία της Ελληνικός Χρυσός, μιας εταιρίας που επιβουλεύεται και υπονομεύει την ανάπτυξη της Χαλκιδικής».

Με το ίδιο σκεπτικό και η Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ μετά από την «δυσάρεστη εξέλιξη δεν αποδέχεται την συμμετοχή της σε ένα συνέδριο όπου επιχειρείται το ξέπλυμα και η νομιμοποίηση μιας εταιρίας που μόνο ανάπτυξη δεν θα φέρει».

«Η συνειδητή επιλογή της διοίκησης της ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ να «συστρατευθεί» με την «Ελληνικός Χρυσός» στην διενέργεια του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Χαλκιδικής είναι – το λιγότερο – προκλητική, κυρίως προς τους δεκάδες πραγματικά αναπτυξιακούς φορείς της Χαλκιδικής, που κατ΄επανάληψη έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στην καταστροφική εξόρυξη στη Β.Α. Χαλκιδική. Η επιλογή αυτή βρίσκεται απόλυτα απέναντι από τα συμφέροντα του τουρισμού, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, των επαγγελματιών, του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και της υγείας των Χαλκιδικιωτών» σημειώνει η Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.

«Απέναντι σε όλους αυτούς, ποια ανάπτυξη ευαγγελίζεται η ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ όταν συνεργάζεται με την «Ελληνικός Χρυσός»;» διερωτάται η Νομαρχιακή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)