to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:04 | 04.11.2015

Διεθνή

Απέρριψαν την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης οι κάτοικοι του Οχάϊο

Οι ψηφοφόροι στο Οχάιο απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία την Τρίτη (χθες) ένα μέτρο που θα καθιστούσε την πολιτεία των μεσοδυτικών ΗΠΑ την πρώτη αμερικανική πολιτεία που νομιμοποιεί τη χρήση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς, σύμφωνα με τις προβολές τοπικών μέσων ενημέρωσης


Οι ψηφοφόροι στο Οχάιο απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία την Τρίτη (χθες) ένα μέτρο που θα καθιστούσε την πολιτεία των μεσοδυτικών ΗΠΑ την πρώτη αμερικανική πολιτεία που νομιμοποιεί τη χρήση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς, σύμφωνα με τις προβολές τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Το Ζήτημα 3, που θα προσέθετε μια τροποποίηση στο σύνταγμα της πολιτείας ώστε να νομιμοποιηθεί η χρήση της μαριχουάνας τόσο για προσωπική όσο και για ιατρική χρήση για όσους είναι άνω των 21 ετών, απορρίφθηκε με διαφορά σχεδόν δύο προς ένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Το μέτρο επικρίθηκε επειδή θα επέτρεπε στους κύριους υποστηρικτές της πρότασης να αποκτήσουν εξουσίες καρτέλ στη βιομηχανία της πολιτείας για πολλά χρόνια, κάτι που ενόχλησε πολλούς ψηφοφόρους οι οποίοι υποστήριζαν τη νομιμοποίηση για άλλους λόγους, ανέφεραν αναλυτές.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 75% των περιφερειών, η πρόταση ηττήθηκε σε κάθε μία από τις 87 κομητείες της πολιτείας, ενώ μόνο από μία δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Έχασε τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στις κομητείες με μεγάλο φοιτητικό πληθυσμό, με 1.628.521 ψηφοφόρους να ψηφίζουν κατά και 887.327 υπέρ της νομιμοποίησης.

Ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κάσιτς, υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ανέφερε σε δήλωσή του πως είναι "περήφανος που οι πολίτες του Οχάιο ψήφισαν Όχι στο Ζήτημα 3 και επέλεξαν μια διαδρομή που βοηθά στην ενδυνάμωση των οικογενειών και των κοινοτήτων μας".

Το Οχάιο θεωρείται "πολιτικός αρχηγός", καθώς ο υποψήφιος που κερδίζει την πολιτεία κερδίζει συνήθως και την προεδρία. Μια νίκη στο ζήτημα της χρήσης της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς στο Οχάιο θα άλλαζε τη δημόσια συζήτηση για τη νομιμοποίηση, δήλωσε ο Γκάρι Ντάνιελς από την Ένωση Αμερικανικών Πολιτικών Ελευθεριών του Οχάιο.

Οι πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς είναι η Αλάσκα, το Κολοράντο, η Ουάσινγκτον και το Όρεγκον, καθώς η περιοχή της Κολούμπια. Περίπου 12 πολιτείες επιτρέπουν τη χρήση της για ιατρικούς λόγους.

Άλλες επτά πολιτείες αναμένεται να ψηφίσουν την επόμενη χρονιά για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Το Ζήτημα 3 θα έδινε αποκλειστικά δικαιώματα για την εμπορική ανάπτυξη και διανομή της μαριχουάνας σε 10 εγκαταστάσεις σε όλη την πολιτεία. Οι εγκαταστάσεις αυτές ανήκουν σε επενδυτές που είναι μέλη του κινήματος υπέρ της νομιμοποίησης.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο δημιουργεί μονοπώλιο και απάντησαν με μια αντίπαλη ψηφοφορία για το λεγόμενο Ζήτημα 2. Η πρόταση προβλέπει την ακύρωση της νομιμοποίησης στην περίπτωση που δημιουργεί "οικονομικό μονοπώλιο ή ειδικά προνόμια" για μια ιδιωτική οντότητα.

Με καταμετρημένα τα αποτελέσματα σε περισσότερες από τις μισές περιφέρειες, το Ζήτημα 2 εγκρίνεται με διαφορά 4%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)