to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:48 | 18.04.2013

Πολιτική

Απέρριψαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρόταση νόμου για την επαναφορά του κατώτερου μισθού, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων

Δήλωση του Δ. Στρατούλη, υπεύθυνου ΕΚΕ υπ. Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με την απόρριψη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ της ψηφοφορίας για την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την επαναφορά του κατώτερου μισθού, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων.


ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέρριψαν και δεν επέτρεψαν να γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφοφορία για την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την επαναφορά του κατώτερου μισθού, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας  και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με την επίκληση αστήρικτων τυπικών λόγων, και χωρίς να τολμήσουν να κάνουν αντιπαράθεση επί της ουσίας, απέρριψαν και εμπόδισαν ακόμα και την ψηφοφορία για την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την επαναφορά του μηνιαίου κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ, όπως και για την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και επίσης για την επανασύσταση και αναβάθμιση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας.

Την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στήριξαν με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ η ΔΗΜΑΡ ψήφισε παρών.

Ακολουθούν αποσπάσματαν ομιλίας του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημητρή Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπεύθυνου  Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπ. Εργασίας..

«Τα όσα έγιναν στη Μανωλάδα είναι η κορυφή του παγόβουνου ενός γενικευμένου καθεστώτος άγριας εκμετάλλευσης, ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας, μη εφαρμογής νόμων, άσκησης βίας με την ανοχή των μνημονιακών κυβερνήσεων σε βάρος μεταναστώβν εργατών γης αλλά και άλλων εργαζομένων σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Τα όσα έγιναν στη Μανωλάδα συνιστούν εγκληματικές ενέργειες, πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και επιτέλους να λειτουργήσουν οι δημόσιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

 Με την πρόταση νόμου μας προτείνουμε την επαναφορά του κατώτερου μισθού και του επιδόματος ανεργίας στα πριν τη μείωση τους από τις μνημονιακές κυβερνήσεις  επίπεδα (751 ευρώ και 461 ευρώ αντίστοιχα), την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ και την ανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. Και το προτείνουμε όχι μόνο για λόγους να αποκατασταθούν οι μισθοί και για να υπάρξει μια αύξηση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών νοικοκυριών και για να υπάρξει και μια ανάταξη της οικονομίας και μια αναζωογόνησή της και για να καταπολεμηθεί η ύφεση και η ανεργία. Αυτό είναι η μια πλευρά. 

Το κάνουμε και για λόγους βεβαίως κοινωνικής δικαιοσύνης, διότι οι αλλαγές που έγιναν με αυτή την πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6/28.2.2012 που κατάργησε τον κατώτατο μισθό ουσιαστικά και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ωφελήθηκαν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και έχασαν αυτοί που πραγματικά παράγουν τον πλούτο, οι εργαζόμενοι της χώρας μας και κυρίως οι πιο χαμηλόμισθοι. Το κάνουμε επίσης, γιατί χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν υπάρχουν συνδικάτα και κατά συνέπεια δεν υπάρχει δημοκρατία στη χώρα μας. Θα επιμείνουμε σε αυτό και είναι δέσμευσή μας ακόμη και αν δεν ψηφιστεί τώρα η πρόταση νόμου μας, αν συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια αριστερή προοδευτική αντιμνημονιακή κυβέρνηση αύριο, ένα από τα πρώτα μέτρα που θα πάρει θα είναι αυτό το μέτρο.

Ταυτόχρονα, εκτός από την αποκατάσταση του κατώτερου μισθού, του επιδόματος ανεργίας, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, προτείνουμε και την επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και Κατοικίας. Είπα και πριν ότι η μεταφορά τους με νόμο που ψήφισε η τρικομματική κυβέρνηση στον ΟΑΕΔ έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε και αρμοδιότητές τους να συρρικνωθούν και ορισμένες από αυτές, όπως το κατασκευαστικό έργο, να καταργηθεί. Ψάχνοντας, κύριε Πρόεδρε, το δεύτερο μνημόνιο με βάση το οποίο ουσιαστικά καταργήθηκαν, συρρικνώθηκαν και τελικά ενσωματώθηκαν στον ΟΑΕΔ οι δύο οργανισμοί, οι οποίοι δεν επιβάρυναν ούτε με ένα ευρώ το δημόσιο και τον κρατικό προϋπολογισμό, διότι τα έσοδά τους προέρχονταν αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και εκτός από το ότι έμειναν μόνο με εισφορές εργαζομένων, γιατί των εργοδοτών καταργήθηκαν πριν από έξι μήνες, είδα ότι στο μνημόνιο περιγράφονταν ότι καταργούνται οι δυο αυτοί Οργανισμοί γιατί είναι ελάσσονος σημασίας το κοινωνικό έργο το οποίο επιτελούν. Κύριε Πρόεδρε και κυρίως, κ. Υπουργέ, ήταν έλασσον το κοινωνικό έργο που επιτελούσαν όταν κατασεκύαζαν εργατικές κατοικίες για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν σπίτι; Όταν επιδοτούσαν τα στεγαστικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών από τις τράπεζες και τα ενοίκια σπιτιών για τους χαμηλόμισθους; Όταν επιδοτούσαν το δικαίωμα των εργαζομένων να κάνουν διακοπές; Το δικαίωμα των εργαζομένων να πηγαίνουν θέατρο και κινηματογράφο; Όταν επιδοτούσαν το δικαίωμά τους να πέρνουν βιβλία; Όχι βέβαια. Αυτές οι κοινωνικές παροχές ήταν μείζονος σημασίας και αφορούσαν τα πιο χαμηλόμισθα στρώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς προτείνουμε την επανασύσταση τους και την αναβάθμιση του κοινωνικού τους έργου, γιατί αν χθες χρειαζόμασταν τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας μια φορά, σήμερα, με την εφαρμογή αυτών των μνημονιακών, κατεδαφιστικών πολιτικών, χρειαζόμαστε αυτούς τους Οργανισμούς και τις κοινωνικές πολιτικές τους χίλιες φορές περισσότερο. Γι' αυτό επιμένουμε και ζητάμε πραγματικά να στηρίξετε ανεξαρτήτως πολιτικής ή άλλης κομματικής άποψης αυτή την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που αποκαθιστά και την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία αλλά και τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να επιβιώσουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες των κατεδαφιστικών και ανθρωποκτόωνν μνημονιακών πολιτικών». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)