to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Απερρίφθη η προσφυγή της Πολωνίας για τους ρύπους

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε την προσφυγή της Πολωνίας κατά της απόφασης της Επιτροπής για την κατανομή δικαιωμάτων εκπομπής αερίων, τονίζοντας ότι συνάδει με το δίκαιο της Ένωσης και δεν μεταχειρίζεται δυσμενώς τις βιομηχανίες που χρησιμοποιούν άνθρακα


Σημειώνεται ότι προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ο νομοθέτης της Ένωσης εξέδωσε το 2003 μια οδηγία σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στην Ένωση. Δυνάμει της οδηγίας αυτής, η Επιτροπή όφειλε να λάβει τα μέτρα εφαρμογής για την εναρμονισμένη δωρεάν κατανομή των δικαιωμάτων εκπομπής. 

Έτσι, η Επιτροπή εξέδωσε το 2011 μια απόφαση η οποία εφαρμόζεται, κατ’ ουσία, στη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπής στις σταθερές εγκαταστάσεις που ορίζει η οδηγία κατά τις περιόδους εμπορίας από το 2013 και εφεξής. Η Επιτροπή καθόρισε τους δείκτες αναφοράς κάθε κλάδου και επιμέρους κλάδου βάσει της μέσης επιδόσεως των αποδοτικότερων εγκαταστάσεών τους κατά τα έτη 2007 και 2008. Βάσει των εν λόγω δεικτών αναφοράς υπολογίζεται, από το 2013 και εφεξής, ο αριθμός των δικαιωμάτων εκπομπής που μπορούν να κατανεμηθούν δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενη εγκατάσταση. 

Η Πολωνία άσκησε προσφυγή ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμώντας ότι η απόφαση της Επιτροπής παραβαίνει τόσο τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) όσο και την οδηγία.

Πηγή: euro2day.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)