to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 20.10.2014

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Απεργούν οι αρχαιολόγοι στις 22 και 23 Οκτωβρίου

Σαρανταοκτάωρη απεργία προκήρυξε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για την Τετάρτη και την Πέμπτη, με ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσής του, καταγγέλλοντας το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού που τίθεται σε ισχύ από τις 28 Οκτωβρίου, για "προχειρότητα στη λογική της συρρίκνωσης των υπηρεσιακών δομών". Παράλληλα τονίζουν ότι δεν έχει γίνει "κανένας ουσιαστικός διάλογος με θεσμικούς συνομιλητές και επιστημονικά όργανα".


Ενώ, άμεσο αντίκτυπο στα έργα ΕΣΠΑ που υλοποιούνται από την υπηρεσία, με αυτεπιστασία, την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, η οποία λήγει στο τέλος του 2015, ανακύπτουν, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, με το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που μπαίνει σε εφαρμογή στις 28/10.

Στην απεργία της Τετάρτης θα συμμετάσχει, εκτός από τον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής, Στερεάς και Νήσων, και η Πανελλήνια Ένωση Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ).

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), η πρόεδρός του, Όλγα Σακαλή, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Στάθης Γκότσης, καθώς και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο σωματείων, έκαναν λόγο για κινδύνους που ελλοχεύουν με το νέο σχέδιο οργανισμού, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 28/8/2014, χωρίς να έχει γίνει, όπως υποστηρίζουν, «κανένας ουσιαστικός διάλογος με θεσμικούς συνομιλητές και επιστημονικά όργανα».

«Η προχειρότητα στη σύνταξή του, η λογική της συρρίκνωσης των υπηρεσιακών δομών, χωρίς να υπάρχει καμία απόδειξη ότι θα εξοικονομηθούν πόροι στον κρατικό προϋπολογισμό και η αύξηση του ελέγχου κάθε υπηρεσιακής δράσης από την πολιτική ηγεσία» είναι τα βασικά σημεία της κριτικής του ΣΕΑ στον νέο οργανισμό, όπως τα ανέφερε η πρόεδρός του, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την παράκαμψη των πολλών προτάσεων που έχει αντιπαραβάλει ήδη από το 2011 ο Σύλλογος.

Υλοποίηση 600 έργων ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 744 εκατ. ευρώ

Ειδική αναφορά έγινε στην υλοποίηση των 600 έργων ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 744 εκ. ευρώ, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με προθεσμία παράδοσής τους τα τέλη του 2015.

Προβλήματα, που όπως αναφέρθηκε, σχετίζονται άμεσα με τις αλλαγές που θα προκύψουν με την αναδιάρθρωση της περιφερειακής οργάνωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και κυρίως με τη μείωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των δημόσιων μουσείων από 79 σε 62.

«Μια ενοποιημένη διαχείριση μνημείων δεν είναι θεωρητικά κακή. Το ζήτημα είναι ο τρόπος που την υλοποιείς» δήλωσε ο Δ. Αθανασούλης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΑ και προϊστάμενος της 25η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία διαχειρίζεται 27 έργα ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ, «το μεγαλύτερο πρόγραμμα ΕΣΠΑ στην Ελλάδα», όπως ειπώθηκε.

Ο ΣΕΑ θεωρεί απολύτως απαραίτητο τα έργα να παραμείνουν μέχρι την ολοκλήρωσή τους στους σημερινούς φορείς υλοποίησης, με βέλτιστη λύση το πάγωμα των διαδικασιών εφαρμογής του νέου Οργανισμού έως τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, στις 31.12.2015, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα, όπως «ανάσχεση στην απορρόφηση των κονδυλίων, απένταξη των έργων και απώλεια πολύτιμων κοινοτικών πόρων, με σοβαρότατες συνέπειες στα ίδια τα μνημεία και τα μουσεία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)