to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:38 | 20.05.2013

Κοινωνία

Απεργιακός πυρετός στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Σε κινητοποιήσεις αναμένεται να προχωρήσουν οι ειδικοί και ειδικευόμενοι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους για τις εφημερίες.


Πρώτοι τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων πήραν οι γιατροί των νοσοκομείων "Άγιος Δημήτριος" και "Παπανικολάου". "Η αποχή στον "Άγιο Δημήτριο" ήταν καθολική ενώ στο "Παπανικολάου" ήταν 70%" ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου τονίζοντας ότι οι γιατροί έχουν να πληρωθούν τις εφημερίες από το Νοέμβριο του 2012 και σε κάποιες περιπτώσεις και από τον Οκτώβριο του 2011.

Σχολιάζοντας τη μήνυση που έχει κατατεθεί, με εντολή του διοικητή, σε βάρος 4 ειδικευόμενων στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων για αποχή από τα καθήκοντα λόγω επίσχεσης εργασίας, ανέφερε ότι οι ίδιοι οι διοικητές των νοσοκομείων που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου διότι αντί να λύσουν με απλές κινήσεις τα προβλήματα καταφεύγουν σε μηνύσεις και εκφοβισμούς.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του χώρου της δημόσιας υγείας επισήμανε ότι η κατάσταση καθημερινά χειροτερεύει λόγω ελλείψεως προσωπικού, υποδομών και στοιχειωδών υλικών. "Στο "Ιπποκράτειο" αντί για 26 αναισθησιολόγους υπηρετούν 12. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται το 1/3 των χειρουργείων. Δεν υπάρχουν στοιχειώδη υλικά όπως πχ ράμματα και ότι οι επεμβάσεις γίνονται με λαπαροσκοπικά εργαλεία δανεικά από το "Παπαγεωργίου"" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

Ανέφερε ακόμη ότι εκκρεμούν 1000 εγκεκριμένες προσλήψεις γιατί δεν τις έχει ακόμη υπογράψει ο υπουργός Υγείας, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για σκάνδαλα και διαφθορά στις παραγγελίες υλικών στα νοσοκομεία με χαρακτηριστική την περίπτωση προμήθειας ενδοφακών στον "Άγιο Δημήτριο" σε τιμή διπλάσια από αυτή που θα μπορούσαν να τους προμηθευτούν. Έκανε επίσης λόγο για κακό τρόπο κατάρτισης προγραμματισμού όπως πχ στην περίπτωση των νοσοκομείων Έδεσσας και "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης όπου αγοράζονται στεφανιογράφοι ενώ δεν υπάρχει καρδιοχειρουργική μονάδα. Τέλος είπε ότι δεν γίνεται καμία κίνηση για να ελεγχθεί η παραοικονομία στο χώρο του φαρμάκου.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης από την πλευρά του τόνισε ότι ενώ πανελλαδικά έχουν μειωθεί οι οργανικές κλίνες των νοσοκομείων κατά 10.000, οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού ανέρχονται σε 15.000 ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι 5 μήνες και σκέφτονται να προχωρήσουν σε αποχή από τα καθήκοντα τους. Ανέφερε ακόμη ότι για τις 30 Μαΐου η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση μπροστά στις ΥΠΕ ενώ στις 7 Ιουνίου θα συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Πηγή: Seleo.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)