to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:51 | 28.09.2022

Κοινωνία

Απεργιακή κινητοποίηση γιατρών του Παίδων «Αγία Σοφία» - Απών ο Θ. Πλεύρης

Ο Θ. Πλεύρης δεν καταδέχτηκε να μιλήσει με τους γιατρούς


[ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI]

Απεργιακή κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν σήμερα, Τετάρτη, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με φόντο τις τρομακτικές ελλείψεις και τη χρόνια υποχρηματοδότηση που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.

Οι γιατροί του «Αγία Σοφία», που κήρυξαν 24ωρη απεργία για σήμερα, συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από τις πύλες του Νοσοκομείου, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία στο Υπουργείο Υγείας, όπου απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο και απαίτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό Θάνο Πλεύρη για να παραθέσουν τα αιτήματά τους. Ωστόσο, ο υπουργός «έλαμψε» δια της απουσίας του, παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό η εξαγγελία της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης για αυτό το τόσο φλέγον ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 100 γιατροί του Νοσοκομείου συμμετείχαν στην απεργία, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στη διοίκηση και το Υπουργείο. Όπως ξεκαθάρισαν οι υγειονομικοί, δεν πρόκειται να κάνουν πίσω εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους με βάση τις ανάγκες του προσωπικού και των ασθενών του «Αγία Σοφία».

Οι απεργοί γιατροί γνωστοποίησαν ότι θα προχωρήσουν σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους από τα παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγλαϊα Κυριακού» και Παίδων «Πεντέλης».

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν η πρόεδρος και ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου και Πάνος Παπανικολάου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και την συμπαράσταση της Ένωσης στον αγώνα των γιατρών του «Αγία Σοφία».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, λέγοντας ότι τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε μίας νόσου από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Με εκτεταμένη αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση στα χειρουργεία των κλινικών των παιδιατρικών νοσοκομείων της χώρας, δήλωσε: «Υπάρχουν άνθρωποι, παιδιά που είναι εγγεγραμμένα για πάνω από τρία χρόνια στις λίστες που δεν γνωρίζουμε εάν χειρουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, εάν χειρουργήθηκαν ως έκτακτα περιστατικά ή μεγάλοι άνθρωποι εάν κατέληξαν και δεν χρειάζονται χειρουργείο. Θα πρέπει άμεσα αυτούς τους ασθενείς να τους δουν γιατροί και να επικοινωνήσουν μαζί τους για να επικαιροποιηθούν οι λίστες χειρουργείων. Δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα εάν δεν μπουν όρια στον ιδιωτικό τομέα και δεν δοθούν κίνητρα στο υγειονομικό προσωπικό. Όταν βρίσκουν καλύτερα χρήματα και συνθήκες οι γιατροί στομν ιδιωτικό τομέα επιλέγουν αυτόν. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο Αγία Σοφία και στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο δεν έχουν αναισθησιολόγους».

Αναφερόμενος στην άκρως απογοητευτική κατάσταση των ελλείψεων αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της χώρας εξήγησε ότι «τρεις αναισθησιολόγοι έχουν δηλώσει πως δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για παιδιά κάτω των 6 ετών και έτσι ένας αναισθησιολόγος που έρχεται από την Κόρινθο καλύπτει όλο το νοσοκομείο.

Στη Σαντορίνη, παραιτήθηκε ο μοναδικός αναισθησιολόγος 72 ετών και τώρα δεν μπορούν να κάνουν διασωλήνωση. Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης είναι 8 και ένας ασθενής έχασε μεταμόσχευση».

Με τη σειρά του και ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα από την ΟΕΝΓΕ από τον Μάρτιο του 2020 που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υλοποιήσει εν μέρει όσον αφορά τις ΜΕΘ και με το οποίο τώρα συμφωνεί και η ελληνική αναισθησιολογική εταιρεία. Συγκεκριμένα, λέμε όσοι ειδικευμένοι αναισθησιολόγοι κάνουν αίτηση για θέση επιμελητών στο ΕΣΥ, να γίνει έλεγχος μόνο των τυπικών προσόντων τους και να διοριστούν όλοι. Ας το κάνει αυτό άμεσα ο κ. Πλεύρης να δούμε τι θα γίνει».

Αναφορικά με τις παιδιατρικές κλινικές τόνισε: «βλέπουμε από πέρυσι τον Οκτώβριο μια μεθόδευση διάλυσης της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης».

Τα αιτήματα των γιατρών

Οι υγειονομικοί ζητούν να γίνουν προσλήψεις ικανοποιητικού αριθμού αναισθησιολόγων άμεσα, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και να επαναλειτουργήσουν τα τακτικά χειρουργεία που βρίσκονται στον… «πάγο» με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να περιμένουν ακόμη και χρόνια για μία επέμβαση με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον, οι γιατροί του «Αγία Σοφία» απαίτησαν:

  • Να καλυφθούν αυτή τη στιγμή και οι 7 κενές οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων με μόνιμες προσλήψεις

  • Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να επαναλειτουργήσουν όλα τα τμήματα του νοσοκομείου

  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι/επικουρικοί

  • Να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Οι γιατροί του «Αγία Σοφία» επισημαίνουν ότι οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο είναι 34, με τουλάχιστον 40 εν ενεργεία επικουρικούς γιατρούς να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της απόλυσης, αφού αυτό συνεπάγεται η μη ανανέωση της σύμβασής τους.

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι η κυβερνητική λογική των μετακινούμενων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο γιατρών επιδεινώνει συνολικά την κατάσταση, καθώς δημιουργούνται προβλήματα και σε άλλα νοσοκομεία.

Στάση εργασίας, ως ένδειξη αλληλεγγύης στους γιατρούς του «Αγία Σοφία», πραγματοποίησαν και η ΕΙΝΑΠ, η ΠΟΕΔΗΝ, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχε και η τριμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο Παίδων «Πεντέλης».

Η ΕΙΝΑΠ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για τη στήριξη της απεργίας:

Η ΕΙΝΑΠ πραγματοποίησε την Πέμπτη 22/09/22 συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα προβλήματα του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.

Πιο συγκεκριμένα, από την ΕΙΝΑΠ τέθηκε το ζήτημα των ελλείψεων των αναισθησιολόγων που οδηγεί στην πραγματοποίηση μόνο των έκτακτων χειρουργείων και των ελλείψεων μικροβιολόγων με αποτέλεσμα σε ημέρες εκτός εφημερίας να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν βασικές εξετάσεις. Εκ μέρους του ΔΣ ζητήθηκαν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και έως τότε επίταξη γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα.

Εκ μέρους του υπουργού η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι θα προχωρήσει σε μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία, στα οποία εν γνώσει του θα δημιουργηθούν ελλείψεις και προβλήματα. Επίσης, για το ζήτημα του μικροβιολογικού, η αναπληρώτρια Υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούσαν και τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία να έχουν το ίδιο εργαστήριο!

Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των συναδέλφων, ο υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση προκήρυξη με γρήγορες διαδικασίες 4 θέσεων αναισθησιολόγων, 2 θέσεων μικροβιολόγων και 1 θέσης καρδιολόγου.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων στο Παίδων Αγία Σοφία, Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και Παίδων Πεντέλης και καλύπτουμε την 24ωρη απεργία που αποφάσισαν για την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022.

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12.00μ.μ. και καλύπτουμε όσους συναδέλφους θέλουν να παρευρεθούν με 4ωρη στάση εργασίας 11.00π.μ. – 3.00μ.μ».

​​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)