to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:57 | 24.11.2014

Διεθνή

Απεργιακές κινητοποιήσεις στο Βέλγιο

Η σημερινή απεργία καθώς και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν αποτελούν μέρος των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα και θα κορυφωθούν με τη γενική απεργία που θα πραγματοποιηθεί την 15η Δεκεμβρίου.


Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας καθώς επίσης η βιομηχανική και εμπορική παραγωγή σε ολόκληρο το Βέλγιο επηρεάστηκαν σήμερα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων σε τέσσερις από τις 11 επαρχίες της γαλλόφωνης Βαλονίας και της ολλανδόφωνης Φλάνδρας στον βελγικό βορά.

Η απεργία προκηρύχθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα μέτρα λιτότητας και στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga. Τα συνδικάτα καταγγέλλουν το κοινωνικό-οικονομικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Οκτώβριο με το οποίο ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ στοχεύει στην εξοικονόμηση 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι απεργοί διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες μειώσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων, τις αυξήσεις στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως τα 65-66 έτη από το 2025 και έως τα 67 έτη από το 2030, αλλά και στα μέτρα που λαμβάνονται στον δημόσιο τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών.

Μεταξύ των πόλεων που επηρεάστηκαν πρωτίστως ήταν η Αμβέρσα, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του Βελγίου και το σημαντικότερο εμπορικό λιμάνι της χώρας. όπου τα πλοία εμποδίστηκαν να εισέλθουν ή εξέλθουν από τους απεργούς λιμενεργάτες.

Οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες διαταράχτηκαν σοβαρά σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα στους δρόμους να προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις προκάλεσαν προβλήματα και στις αεροπορικές πτήσεις καθώς υπήρξαν δυσκολίες στην πρόσβαση στο αεροδρόμιο στο Σαρλερουά, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair.

Εξ αιτίας της απεργίας καθυστέρησε στην Αμβέρσα και η τελική ακροαματική διαδικασία στη δίκη της ισλαμιστικής οργάνωσης Sharia4Belgium. Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί μεθαύριο Τετάρτη, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του δικαστηρίου. Εξ αιτίας της απεργίας η Google λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας το βελγικό παράρτημά της στην πόλη Μονς, σε απόσταση 65 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά των Βρυξελλών.

Η σημερινή απεργία καθώς και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν αποτελούν μέρος των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα και θα κορυφωθούν με τη γενική απεργία που θα πραγματοποιηθεί την 15η Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)