to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:47 | 16.07.2014

Κοινωνία

Απεργιακές κινητοποιήσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων

Δύο πανελλαδικές απεργίες, αλλά και στάσεις εργασίας, στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, αποφάσισε για την εβδομάδα 22-25 Ιουλίου, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ).



Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία σημειώνει πως «όσοι πιστεύουν» ότι με τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας (φυλακές Γ΄τύπου) «θα επιλυθούν έστω και ορισμένα από τα προβλήματα των φυλακών, σφάλουν οικτρά και αγνοούν τις σοβαρότατες συνέπειες, που θα επακολουθήσουν». 

Αναφέρουν ακόμη οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι: «Η βία, η εκμετάλλευση και η εξαθλίωση που επικρατεί εντός των καταστημάτων κράτησης, οι δολοφονίες, οι θάνατοι και οι αυτοκτονίες κρατουμένων, η υπερσυμφόρηση και ο συνωστισμός, η υποστελέχωση και η διάλυση του προσωπικού και η υγειονομική κατάσταση μέσα στις φυλακές ως φαίνεται δεν έχουν σταθεί ικανά στοιχεία για να πειστεί η Πολιτεία ότι το σύστημα κράτησης της χώρας έχει πλέον καταρρεύσει και χρειάζεται επειγόντως άμεση λήψη μέτρων για την οργανωτική, λειτουργική και διοικητική μεταρρύθμισή του». 

Επιπλέον η ΟΣΥΕ διαμαρτύρεται για τον σχεδιασμό περί μετατροπής του καταστήματος Δομοκού σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, κάτι που, όπως λένε, «αντί να επιλύσει, θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα». 

Τα αιτήματα των απεργιακών κινητοποιήσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων είναι: 

«1. Άμεση παροχή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο σύνολο των εργαζομένων στις φυλακές, 

2. Υλοποίηση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου που αφορά την πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων και 

3. Διοικητική μεταρρύθμιση και οργανωτική ανασυγκρότηση των καταστημάτων κράτησης σε μια πολυκλαδική, ουσιαστική και αποτελεσματική υπηρεσία και με διευρυμένους χαρακτήρες καταστημάτων κράτησης». 

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων έχει ως εξής:: 

Τρίτη, 22.7.2014, στάση εργασίας από 07:00 έως 10:00 και από 15:00 έως 18:00. 

Τετάρτη, 23.7.2014, 24ωρη Πανελλαδική απεργία. 

Πέμπτη, 24.7.2014, στάση εργασίας από 07:00 έως 10:00 και από 15:00 έως 18:00. 

Παρασκευή, 25.7.2014, 24ωρη Πανελλαδική απεργία. 

Στην ανακοίνωση της ΟΣΥΕ αναφέρεται ότι κατά την διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων στις φυλακές της χώρας δεν θα πραγματοποιούνται επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, επισκεπτήρια συνηγόρων και παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων. 

Ωστόσο, κατά τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων στις φυλακές, θα γίνονται κανονικά οι αποφυλακίσεις, οι μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις Αρχές που εξετάζουν την παράταση, ή μη, της κράτησης τους (6μηνο/12μηνο), οι μεταγωγές προς τα δικαστήρια, όταν υπάρχει περίπτωση παραγραφής ή συμπλήρωσης 18μήνου, οι τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα, καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών. 

Για τον λόγο αυτόν, θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, που θα είναι «το σύνολο του προσωπικού», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΣΥΕ. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)