to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:07 | 29.03.2018

Κοινωνία

Συμβολική κατάληψη του υπ. Εσωτερικών από συμβασιούχους του «Βοήθεια στο Σπίτι»

Οι συμβασιούχοι ζητούν τη θεσμική κατοχύρωση του προγράμματος, τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου καθώς βρίσκονται στην ίδια θέση επί 15 χρόνια, την καταβολή δεδουλευμένων, την ανανέωση του στόλου των οχημάτων κ.λπ.


Σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εσωτερικών προχώρησαν το μεσημέρι συμβασιούχοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι από το πρωί πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας τους.

 

Της κατάληψης προηγήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των συμβασιούχων με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη.

Στη συνάντηση τέθηκαν από την πλευρά των εργαζομένων ζητήματα σχετικά με τους όρους και τις  συνθήκες απασχόλησής τους, με κύριο θέμα την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας.  

Ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι πρόκειται για ένα άδικο καθεστώς απασχόλησης το οποίο πρέπει να τερματιστεί. 

Συμφωνήθηκε να ακολουθήσει νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, με τα συναρμόδια υπουργεία, τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα και να αποτιμηθούν οι υφιστάμενες επιλογές.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Ιωάννης Αθανασίου, οι συμβασιούχοι προχώρησαν σε αυτή την κίνηση όταν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό, έφτασε πληροφορία από το υπουργείο Εργασίας ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων του προγράμματος από 1η Απριλίου 2018 αντί για 1η Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να μένουν μισθολογικά «ακάλυπτοι» για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Βασικό αίτημα της κινητοποίησης αποτελεί η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, καθώς απασχολούνται στην ίδια θέση επί 15 έτη. Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται πρόταση για αποκατάσταση της εργασιακής σχέσης των συγκεκριμένων συμβασιούχων προκειμένου να κατατεθεί στους θεσμούς τον προσεχή Αύγουστο και με την προοπτική οι τυχόν μονιμοποίησή τους να μην εκληφθεί ως νέες προσλήψεις.

Τη συμπαράστασή της και τη συνδικαλιστική της κάλυψη  προς τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εξέφρασε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της η ΠΟΕ - ΟΤΑ:

«Οι Εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αγωνίζονται και διεκδικούν:

•Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι με συνέπεια να οδηγούνται στην εξαθλίωση και αυτοί και οι οικογένειές τους.
•Την υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για οριστική τακτοποίηση όλων των εργαζομένων του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς εργάζονται ανελλιπώς επί δεκαπέντε (15) συνεχόμενα χρόνια, έχουν προσληφθεί
μέσω Α.Σ.Ε.Π. και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ευπαθών Κοινωνικών ομάδων.
•Την άμεση καταβολή του επιδόματος Ανθυγιεινής και Επικίνδυνης Εργασίας και στους Οικογενειακούς Βοηθούς του Προγράμματος.
•Την ενίσχυση με το απαραίτητο προσωπικό, καθώς το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην αποδόμηση και διάλυση του, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε έμψυχο δυναμικό που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.
•Την ενίσχυση και αναβάθμιση των υλικοτεχνικών μέσων που χρησιμοποιούν καθημερινά για τις ανάγκες εφαρμογής του προγράμματος οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

Διαμαρτυρία και στα Χανιά

Τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, με το επιχείρημα ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ζητούν οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», στα Χανιά.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε, το μεσημέρι, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Μιχάλη Βλαχάκη, ο οποίος έγινε δέκτης των αιτημάτων τους. Σημειώνεται ότι λειτουργούν συνολικά εννέα δομές του προγράμματος που απασχολούν κοινωνικούς λειτουργούς, οικιακούς βοηθούς και νοσηλεύτριες. Όλοι οι απασχολούμενοι είχαν επιλεγεί μέσα από διαδικασίες ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις τους είχαν γίνει πριν από 15 χρόνια.

Κατά τη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της μη καταβολής επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας για τις εργαζόμενες οικιακές βοηθούς. «Ζητάμε το αυτονόητο, ένας εργαζόμενος που έχει μπει με μοριοδότηση ΑΣΕΠ και εργάζεται 15 - 16 χρόνια θα πρέπει να γίνει αορίστου χρόνου. Επίσης, ζητάμε οι συνάδελφοι που δουλεύουν σαν ΥΕ οικογενειακοί βοηθοί και κάνουν καθαριότητα στα σπίτια των ηλικιωμένων, να πάρουν το ανθυγιεινό επίδομα» σημειώσε, κατά την συνάντηση, η πρόεδρος των εργαζομένων στους ΟΤΑ, Αθηνά Γιαννουλάκη.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Χανίων επεσήμανε ότι ο δήμος βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων του προγράμματος, αναγνωρίζοντας την συνολική προσφορά τους. «Ο δήμος Χανίων κατανοεί και επικροτεί την προσπάθειά τους, γιατί θεωρεί ότι πραγματικά καλύπτουν πάγιες ανάγκες του δήμου και των δημοτών που πραγματικά τις έχουν ανάγκη» τόνισε ο κ. Βλαχάκης.

 

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)