to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Απεργία των εργολαβικών εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ

Τι αναφέρει στο Left.gr ο πρόεδρος του σωματείου των εργολαβικών εργαζόμενων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), οι οποίοι πραγματοποιούν απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


(φωτογραφίες από την απεργιακή συγκέντρωση της Δευτέρας 11/4 στα διυλιστήρια Ασπροπύργου)

Οι περισσότεροι εργάζονται για χρόνια, σε δύσκολες συνθήκες, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Παρ’ όλα αυτά, όπως καταγγέλει στο Left.gr o Χρήστος Ζαρκινός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε εργολάβους στον κλάδο των πετρελαιοειδών (σ.σ.: ο ίδιος, εργάζεται επί 10 χρόνια στα ΕΛΠΕ, με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων), οι περίπου 1.500 εργολαβικοί των ΕΛΠΕ είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας: 

«- εργάζονται, πολλοί από αυτούς, με ελαστικές μορφές εργασίας και υποχρεώνονται σε άδεια 45 ήμερων, μετά από τρεις ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ώστε να μην αποκτήσουν τα δικαιώματα που προβλέπει η νομοθεσία (σύμβαση αορίστου χρόνου)

- υφίστανται τραμπουκισμούς και απειλές, όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους, από τους υπεύθυνους των εργολαβικών εταιρειών

- βιώνουν φαινόμενα απλήρωτης, αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασία και δεν “παίρνουν” βαρέα ανθυγιεινά ένσημα

- δεν «έχουν» τριετίες , επίδομα γάμου, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και βάρδιας...

- ο εμπαιγμός κορυφώθηκε με το “κόψιμο” των διατακτικών επιταγών, ύψους 60 ευρώ, που θα έπαιρναν εν όψει Πάσχα (σ.σ.: πρόκειται για κουπόνια super market που είχαν λάβει ως “δώρο” οι εργολαβικοί εργαζόμενοι το Πάσχα και τα Χριστούγεννα του 2017)».  

«Πολλοί συνάδελφοι, όπως κι εγώ, βιώνουν αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας και απαξίωσης, παρότι καλύπτουμε πάγιες ανάγκες, όπως αποδεικνύει και η μακροχρόνια παραμονή μας στην επιχείρηση» τονίζει ο κ. Ζαρκινός.

«Οι εργολαβικές εταιρείες, παρά τις δικές μας πιέσεις αλλά και τις παρεμβάσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, συμμορφώνονται μόνο προσωρινά και στη συνέχεια επιστρέφουν στις πρακτικές αυθαιρεσίας εναντίον μας», προσθέτει.

Όπως επισημαίνει:

«Όταν επαναφέρουμε τα ζητήματα που προανέφερα, γινόμαστε “μπαλάκι” μεταξύ των εργολάβων και της διοίκησης των ΕΛΠΕ. Έτσι, το σωματείο μας, που μετράει 1,5 περίπου χρόνο ζωής, αφού η κοροϊδία έχει φτάσει στο απροχώρητο, αποφάσισε να κηρύξει 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 10 και 11 Απριλίου (Τρίτη και Τετάρτη μετά το Πάσχα) στη Θεσσαλονίκη και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση σήμερα, Τετάρτη 11 Απριλίου στην Αθήνα».

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, με την πρώτη τους αυτή απεργία, διεκδικούν αυξήσεις στα κατώτατα ημερομίσθια, ανάλογα την ειδικότητα, συλλογικές συμβάσεις και κυρίως συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου με τα ΕΛΠΕ «για όσους συναδέλφους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». 

«Η αναγκαιότητα αυτή προκύπτει και από την πρόσφατη μελέτη του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ για τους εργολαβικούς εργαζόμενους στον κλάδο μας, με πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία μας, την οποία καταθέσαμε και στις συναντήσεις μας με τους αρμόδιους Υπουργούς», τονίζει ο κ. Ζαρκινός. 

«Όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε ένα καλύτερο αύριο στους χώρους δουλειάς μας, ώστε να εργαζόμαστε με αξιοπρεπείς όρους και ασφαλείς συνθήκες και να πάψουν να μας φέρονται ως κατώτατο προσωπικό», το μήνυμα του σωματείου ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων. 

Την απεργία στηρίζουν, μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, οι εργαζόμενοι στα λιπάσματα Καβάλας αλλά και η συλλογικότητα Reworkers. 

ΕΛΠΕ: «Πρωταρχικό μέλημά μας είναι ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων»

«Οι εργαζόμενοι των εξωτερικών συνεργατών που παρέχουν υπηρεσίες ή έργο στην ΕΛΠΕ αμείβονται με μισθούς σημαντικά ανώτερους από τους βασικούς» που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ομίλου ΕΛΠΕ με αφορμή, όπως επισημαίνει, ανακοινώσεις και δημοσιεύματα σχετιζόμενα με την προαναφερθείσα απεργία που προκήρυξε το «Σωματείο Εργαζομένων σε εργολάβους στις επιχειρήσεις πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου και χημικής βιομηχανίας».

Ο Όμιλος ΕΛΠΕ, «προς αποκατάσταση της αλήθειας», όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, διευκρινίζει τα εξής:

«Πρωταρχικό μέλημά μας είναι η τήρηση των νόμων και ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. Στον Όμιλο ΕΛΠΕ δεν είναι αποδεκτές «η απλήρωτη, η αδήλωτη και η μαύρη εργασία». Αυτό διασφαλίζεται με την υπογραφή συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή έργου, που θέτουν αυστηρούς όρους στους εξωτερικούς συνεργάτες μας για την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και της πληρωμής παντός είδους μισθών, κρατήσεων και ασφαλιστικών εισφορών στο προσωπικό των εν λόγω συνεργατών, ενώ είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε καταγγελία σχετικά με τα ανωτέρω, διερευνάται άμεσα και λαμβάνονται μέτρα. Συνεπώς, οι προβαλλόμενες αιτιάσεις και οι σχετικές ακραίες δηλώσεις και δημοσιεύματα απέχουν από την πραγματικότητα και δημιουργούν εσφαλμένη εντύπωση για την μακρά και εποικοδομητική σχέση της εταιρείας με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι εργαζόμενοι των εξωτερικών συνεργατών που παρέχουν υπηρεσίες ή έργο στην ΕΛΠΕ, αμείβονται με μισθούς σημαντικά ανώτερους από τους «Βασικούς» που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ λαμβάνουν τις νόμιμες προσαυξήσεις από την εργασία τους σε πρόγραμμα βάρδιας. Το μέσο μηνιαίο κόστος εργασίας του προσωπικού που παρέχει υπηρεσίες τεχνικής, οικονομικής και διοικητικής υποστήριξης ανέρχεται στα 1.700 Ευρώ και διαμορφώνεται ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τα πτυχία και την εμπειρία που διαθέτει ο κάθε εργαζόμενος.

»H ανάθεση επιμέρους δραστηριοτήτων και λειτουργιών υποστηρικτικού (διοικητικές, τεχνικές υπηρεσίες) ή περιφερειακού χαρακτήρα (π.χ. φύλαξη, καθαριότητα, σίτιση, συντήρηση μηχανολογικού εξοπλισμού) σε τρίτες επιχειρήσεις, είναι μια συνήθης και νόμιμη επιχειρηματική πρακτική.

 »Ο Όμιλος ΕΛΠΕ συμβάλλεται, μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών που διεξάγονται δυνάμει του Κανονισμού Προμηθειών του Ομίλου, με εταιρείες που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και υποδομή, τα υψηλά επαγγελματικά πρότυπα, καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό και οργάνωση για την εκτέλεση των έργων και υπηρεσιών που αναλαμβάνουν.

 

»Η παροχή υπηρεσιών φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας, ανατίθεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σε εξωτερικούς συνεργάτες, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης και ένταξης στην ΕΣΣΕ ΕΛΠΕ αντίστοιχων ειδικοτήτων, όπως προβλέπεται και από τη συμφωνία της Διοίκησης της Εταιρείας με το Σωματείο των εργαζομένων σε αυτήν, από 1/8/2011.

 

»Συμπερασματικά, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι αναφορές σε "κάτεργα", "νταχάου" και "σύγχρονους σκλάβους" δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και παραγνωρίζουν το γεγονός ότι για τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας συνωθούνται εκατοντάδες συμπολίτες μας, που προφανώς κάθε άλλο παρά να "υποδουλωθούν" επιθυμούν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)