to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:44 | 29.10.2020

Κοινωνία

Απεργία στον κλάδο του βιβλίου την Κυριακή 1/11

«Κάτω από τις μάσκες μας έχουμε φωνή, ποτέ δουλειά την Κυριακή!»


Σε απεργία στον κλάδο του βιβλίου και απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί της Κυριακής 1 Νοεμβρίου, στον πεζόδρομο της Κοραή, καλεί ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής.

Κεντρικό σύνθημα: «Κάτω από τις μάσκες μας έχουμε φωνή, ποτέ δουλειά την Κυριακή!». Τα αιτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι είναι η άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, οι αυξήσεις στους μισθούς και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σύμφωνες με τις ανάγκες τους.

Όπως αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση του σωματείου:

Εν μέσω πανδημίας, οικονομικής και υγιειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση βρίσκει ευκαιρία να νομιμοποιήσει και να νομοθετήσει ζητήματα που φτωχοποιούν μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, είναι αντίθετα με τα εργατικά μας συμφέροντα, τα εργασιακά δικαιώματα, τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα αναδείχτηκε από τα σωματεία η ανάγκη για υπεράσπιση και ενίσχυση των βασικών κοινωνικών αναγκών, περισσότερο από ποτέ, σε τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της περίθαλψης, των μέσων μεταφοράς.

Όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα να τα ενισχύσουν αλλά αντ’ αυτού εφαρμόζουν  μια αντεργατική, αντικοινωνική και κατασταλτική πολιτική με  βασική επιδίωξή τους  να μειώσουν κι άλλο το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των εργοδοτών, ταυτόχρονα χαρίζουν δις σε εφοπλιστές και καταργούν την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ οι εργαζόμενοι φορτωνόμαστε για μια ακόμα φορά τις οικονομικές επιπτώσεις με εκ περιτροπής εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου,  επέκταση της εκμετάλλευσης μέσω της τηλεργασίας…

Με το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ετοιμάζονται να φέρουν για ψήφιση θα γκρεμίσουν ότι έχει απομείνει εφόσον σχεδιάζουν την κατάργηση του οχτάωρου και των αργιών,  την  καθιέρωση ενός νέου, ευέλικτου ωραρίου εργασίας που θα μετατρέπει τον εργαζόμενο σε λάστιχο και σε δούλο  αφού δεν θα έχει σταθερό ωράριο και θα γίνεται ατομική συμφωνία, διπλασιάζουν το ανώτατο όριο των υπερωριών, προβλέπουν “πληρωμή” των υπερωριών όχι σε χρήμα, αλλά σε παροχές, “σε είδος”( π.χ. σε ρεπό όταν δεν έχει δουλειά, σε άδεια ή ακόμα και σε σακούλα τρόφιμα). Παράλληλα σχεδιάζουν τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και την αντικατάσταση του νόμου του 1264/82 για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Μέσα σε αυτή την εργασιακή συνθήκη θέλουν να ξεμπερδεύουν με το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας και να την μετατρέψουν σε μια κανονική μέρα, πάγια επιθυμία των αφεντικών. Όσοι εργαζόμαστε στο εμπόριο, στα καταστήματα, στα βιβλιοπωλεία ξέρουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει εργαζόμενος λάστιχο, τι σημαίνει απελευθέρωση και ξεχείλωμα των ωραρίων,  τι σημαίνει υπερωρίες, να τελειώνεις τη δουλειά 9 το βράδυ και την επόμενη να είσαι πρωί, να κάνεις απογραφές, να δουλεύεις συνεχιζόμενες εβδομάδες στις γιορτές χωρίς ρεπό, να δουλεύεις Κυριακές, να μην έχεις τη δυνατότητα στην ξεκούραση και την ανάπαυση με δύο συνεχόμενες μέρες, να μην έχεις ελεύθερο χρόνο να τον μοιραστείς με τους δικούς σου ανθρώπους. Έχουν ήδη ψηφίσει και 8 Κυριακές και 32 Κυριακές. Μην τους επιτρέψουμε να παίζουν  άλλο με τις ζωές μας, μην τους επιτρέψουμε  να καταργήσουν την αργία της Κυριακής. Σήμερα μπορεί ακόμα σε κάποιους εργασιακούς χώρους να υποχρεώνονται να καταβάλουν ότι προβλέπεται αν δουλεύεις αργία, αν  επιτρέψουμε να νομιμοποιήσουν την κατάργησή της δεν θα υπάρχει τίποτα….

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)