to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:10 | 13.06.2019

Κοινωνία

Απέναντι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας: Υπογραφή νέας ΣΣΕ διεκδικούν οι μεταλλωρύχοι

Η Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων παραχωρεί συνέντευξη Τύπου σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019 καθώς και αγωνιστική παράσταση διαμαρτυρίας στις 13.00, στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ο κλαδικός χαρακτήρας της προτεινόμενης ΣΣΕ


Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην εξορυκτική βιομηχανία της χώρας, οι οποίοι σήμερα Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019 πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας και στηρίζει την απόφαση των πρωτοβάθμιων σωματείων και της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) να προχωρήσουν σε τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας, την Πέμπτη 13 Ιουνίου, διεκδικώντας την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) του κλάδου και τονίζοντας ότι πρέπει να καταστεί υποχρεωτική και σε όσους χώρους δουλειάς δεν έχει εφαρμοστεί.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το ΕΚΑ καλεί τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων να αφήσει στην άκρη την αδιαλλαξία και τα εκβιαστικά διλήματα και να διαπραγματευτεί επί της ουσίας για την υπογραφή νέας ΣΣΕ».

Η διοίκηση του ΕΚΑ ανέφερε ότι «θα είναι παρoύσα στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιήσει η ΟΜΕ την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, στις 11.00 π.μ., στα γραφεία του ΕΚΑ, καθώς και στην αγωνιστική παράσταση που θα πραγματοποιηθεί στις 13.00, στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ο κλαδικός χαρακτήρας της προτεινόμενης ΣΣΕ».

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Τον αγώνα των μεταλλωρύχων της χώρας στηρίζει, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωση, «οι μεταλλωρύχοι και η Ομοσπονδία του κλάδου τους (ΟΜΕ) έχουν απέναντί τους την εργοδοσία του εξορυκτικού κλάδου και το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), που, παρά την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους, αρνούνται να προσέλθουν στη διαπραγμάτευση για την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων των εργαζομένων. Η κωλυσιεργία δε του ΣΜΕ στοχεύει στη λήξη της μετενέργειας της ισχύουσας κλαδικής ΣΣΕ, η οποία έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Εργασίας υποχρεωτικά εφαρμόσιμη για όλο τον κλάδο και, παράλληλα, με την προσφυγή του ΣΜΕ στο ΣτΕ, επιχειρείται η ανατροπή της Υπουργικής Απόφασης».

Η Συνομοσπονδία καλεί τον ΣΜΕ να προσέλθει άμεσα στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, «όπως επιβάλλεται από την εθνική και ευρωπαΐκη νομοθεσία».

«Η διατήρηση αντεργατικών και μνημονιακών διατάξεων δυσκολεύουν τη συλλογική διαπραγμάτευση και βάζουν εμπόδια στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Σε αυτόν τον αγώνα σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα και η ΓΣΕΕ βρισκόμαστε συμπαραστάτες και αλληλέγγυοι στο πλευρό των αγωνιζομένων μεταλλωρύχων και της ΟΜΕ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)