to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:37 | 12.12.2012

Πολιτική

Απελευθερώνονται τα δίδακτρα ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων - Καταγγελίες ΟΙΕΛΕ

Την απελευθέρωση των διδάκτρων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τη μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου κεφαλαίου για την ίδρυση επιχειρήσεων, αλλά και την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια, προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο.


Ειδικότερα, βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Ανάπτυξης:

-Απελευθερώνονται από την 1η Ιανουαρίου του 2013 τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Στόχος σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η περαιτέρω πτώση του συνολικού κόστους για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και η πιο διαφανής καταγραφή των τιμοκαταλόγων. Η απελευθέρωση αποβλέπει συγκεκριμένα στο να αποτυπωθούν στα επίσημα στοιχεία οι μειώσεις διδάκτρων που γίνονται στο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Βάσει των τιμοληψιών του υπουργείου, τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων μειώθηκαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά κατά 2 %, ενώ στα δίδακτρα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης, ΙΕΚ κλπ. που διαμορφώνονται ελεύθερα η μείωση ήταν μεγαλύτερη και κλιμακώνεται έως 6,7%.

- Το ελάχιστο όριο κεφαλαίου για την ίδρυση ΑΕ μειώνεται σε 24.000 ευρώ, από 60.000 που ήταν τώρα και για ΕΠΕ σε 2.400 ευρώ από 4.500 ευρώ. Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Ανάπτυξης, στόχος της μείωσης του ελάχιστου κεφαλαίου είναι η διευκόλυνση του επιχειρείν και αφετέρου η βελτίωση της θέσης της χώρας στο διεθνή ανταγωνισμό. Το υπουργείο επικαλείται μάλιστα την έρευνα Doing Business 2013 της Παγκόσμιας Τράπεζας σύμφωνα με την οποία το κόστος για την ίδρυση επιχειρήσεων στη χώρα αντιστοιχεί στο 20,5% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ έναντι 4,5 % που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ. Στον τομέα της ίδρυσης επιχειρήσεων η φετινή έκθεση κατατάσσει, σύμφωνα με το ΥΠΑΝ την Ελλάδα στην 146η θέση μεταξύ 185 χωρών.

- Από 1ης Ιανουαρίου του 2015 καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή στα Επιμελητήρια και πλέον η εγγραφή καθίσταται προαιρετική.


Καταγγελίες ΟΙΕΛΕ

«Οι αξίες και τα προτάγματα της Τρόικας είναι γνωστά και δεν εκπλήσσουν» αναφέρεται αντίθετα σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ). «Γνωστό είναι επίσης ότι οι λομπίστες των επιχειρηματιών της ελληνικής ιδιωτικής εκπαίδευσης είχαν επαφές με την Τρόικα όσο και με υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλες».

«Εκείνο που δεν γνωρίζαμε» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «είναι ότι και το υπουργείο Ανάπτυξης προσχωρεί στην πλατφόρμα της στήριξης των επιχειρηματικών συμφερόντων, παίρνοντας αποστάσεις τόσο από το Ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο καθορίζει την παιδεία ως δημόσιο αγαθό που παρέχεται από το κράτος ή, τουλάχιστον, με την εποπτεία και την εγγύηση του κράτους (εγγύηση για την ποιότητα της παιδείας, όχι για την επιχειρηματική ελευθερία των ιδιοκτητών σχολείων), όσο και από την ευρωπαϊκή ανθρωπιστική παράδοση για την αξία και τον κοινωνικό ρόλο της εκπαίδευσης, όπως επαναδιατυπώθηκε, επί του συγκεκριμένου, στην απόφαση της 21/9/1999 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης».

«Το Δ.Α.Δ. απέρριψε την αίτηση επτά ελληνικών - κατά σύμπτωση -  ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τα οποία είχαν προσφύγει με το αίτημα της απελευθέρωσης των διδάκτρων τους και με επιχείρημα, ακριβώς, την παρεμπόδιση επιχειρηματικής ελευθερίας» αναφέρει η Ομοσπονδία.
                                    

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)