to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:10 | 20.05.2021

Πολιτική

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση - Απέκρυψαν από τη Βουλή εισήγηση του ΟΗΕ για το ν/σ Τσιάρα!

Με έκθεσή της η Επιτροπή του ΟΗΕ καταγγέλλει το ν/σ Τσιάρα που πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα στην Βουλή - Στις 17/5 οι δύο εισηγήτριες του ΟΗΕ απέστειλαν επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση με την οποία εξηγούσαν ότι το νομοσχέδιο Τσιάρα για την «υποχρεωτική συνεπιμέλεια» είναι αντίθετο στη Σύμβαση του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών - Η επιστολή έπρεπε να κοινοποιηθεί, άμεσα, στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ


Επιτροπή του ΟΗΕ συνέταξε έκθεση, με την οποία καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση για παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει και απαιτεί την αναθεώρηση του νομοσχεδίου Τσιάρα για την «υποχρεωτική συνεπιμέλεια». 

«Εκθέτει τις γυναίκες και τα παιδιά στη βία του κακοποιητή», αναφέρει η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ στην έκθεσή της. «Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή της αξιότιμης κυβέρνησής σας ότι λάβαμε πληροφορίες σχετικά με κάποιες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπ. Δικαιοσύνης. Σας συνιστούμε να ελέγξετε και να επανεξετάσετε τις διατάξεις του νομοσχεδίου, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα». σημειώνεται στην επιστολή. 

Ολόκληρη η επιστολή

Αποκάλυψη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ 

Σε μια αποκάλυψη η οποία εκθέτει σφόδρα την κυβέρνηση, προέβη σήμερα στην Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Ραγκούσης.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Ραγκούσης, στις 17 Μαΐου 2021, δυο ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και για τη βία κατά των γυναικών, τις αιτίες και τα αποτελέσματά της έστειλαν επιστολή στην Κυβέρνηση, εκφράζοντας σοβαρές αιτιάσεις, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια.

Μάλιστα ζητούσαν να κοινοποιηθεί άμεσα στο Σώμα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης από ό,τι φαίνεται όχι μόνον αδιαφόρησε για το περιεχόμενο της  επιστολής, αλλά  δεν ανέφερε καν την ύπαρξη της.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη του κ. Ραγκούση στο Κοινοβούλιο, ο οποίος κατέθεσε την επιστολή και στα πρακτικά, οι δύο εισηγητές εκφράζουν την αντίθεση τους:  

-στο  άρθρο 5 του νομοσχεδίου σχετικά με το συμφέρον του τέκνου

-στο άρθρο 11 σχετικά με την υποχρέωση του γονέα να διαφυλάσσει τη σχέση με την οικογένεια του άλλου γονέα

-στο άρθρο 13 σχετικά με το τεκμήριο επικοινωνίας 1/3

-στο άρθρο 14 σχετικά με την έλλειψη εγγυήσεων σε περίπτωση κακοποίησης και την πρόβλεψη για οριστική απόφαση

-στο άρθρο 7 για την από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας

-στο άρθρο 8 για τη διαμεσολάβηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  στην ομιλία του  ζήτησε από τον κ. Τσιάρα, να  ενημερώσει τι έκανε η κυβέρνηση σε σχέση με την εν λόγω επιστολή, τονίζοντας παράλληλα  ότι η παρέμβαση αυτή από στελέχη του ΟΗΕ , αποδεικνύει πως  οι διατάξεις του νομοσχεδίου παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο και δεν πρέπει να ψηφιστούν από τους βουλευτές.

«Πολύ σημαντική είδηση», γράφει η Δέσποινα Κουτσούμπα, εξηγώντας

«Στις 17/5 οι δύο εισηγήτριες του ΟΗΕ απέστειλαν επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση με την οποία εξηγούσαν ότι το νομοσχέδιο Τσιάρα είναι αντίθετο στη Σύμβαση του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. 

Αυτό είναι αδιανόητα σοβαρό. Η κυβέρνηση το κρυψε στο συρτάρι! Δεν είπε κουβέντα! Και συνέχισε να υπερασπίζεται το νομοσχέδιο της -καλά, όχι όλοι βέβαια»

«Η επιστολή γράφει συγκεκριμένα: We would be grateful if this letter could be shared with the Parliament at the earliest (σ.σ.: «θα ήμασταν ευγνώμονες αν αυτή η επιστολή κοινοποιούνταν στο Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό»). Δεν την έδειξαν ποτέ και πουθενά!»

«Έστω και τώρα το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί! Σε κάθε περίπτωση θα καταπέσει πολύ γρήγορα!», καταλήγει η Δ. Κουτσούμπα, παραθέτοντας ολόκληρο το έγγραφο - που φέρει ημερομηνία 17/5/2021 και συνυπογράφεται από την Ελίζαμπεθ Μπρόντερικ (επικεφαλής εισηγήτρια στην Ομάδα Εργασίας για τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών)  και την Ντουμπράβκα Σιμόνοβιτς (ειδική εισηγήτρια για τη βία εναντίον των γυναικών, τις αιτίες και τις συνέπειές της)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)