to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:23 | 19.03.2014

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Απειλούν με απέλαση όσους μετανάστες καταγγείλουν περιστατικά ρατσιστικής βίας

Με δήθεν νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Μετανάστευσης η κυβέρνηση αποκλείει τους μετανάστες από την δυνατότητα να καταγγείλουν περιστατικά ρατσιστικής βίας.


Νεότερη εξέλιξη, 12.00 μ.: Μετά τις αντιδράσεις: Απέσυρε τη ρατσιστική ρύθμιση για τις απελάσεις μεταναστών ο Λ. Γρηγοράκος

Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε χθες επί της αρχής, όμως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος προχώρησε σε "ουσιώδεις", όπως τις χαρακτήρισε, αλλαγές. Με τις "βελτιώσεις" αυτές, αντί για προστασία των θυμάτων, όσοι μετανάστες κάνουν καταγγελίες θα οδηγούνται σε απέλαση!

Συγκεκριμένα στο άρθρο 19 παρ. 1 ορίζεται πως "εάν όργανα της Πολιτείας καταγγελθούν ψευδώς για τα ως άνω αδικήματα, τεκμηριωθεί δε η ψευδής καταγγελία μετά από σχετική προκαταρκτική εξέταση, ο καταγγέλλων απομακρύνεται άμεσα από τη χώρα".

"Εκεί που εμείς ζητάμε προστασία του θύματος ρατσιστικής βίας και των μαρτύρων από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από τη στιγμή που θα πάει ο μετανάστης να καταγγείλει ότι είναι θύμα ρατσιστικής βίας να μην κρατείται ούτε να απελαύνεται, εσείς όχι μόνο δεν το περιέχετε αυτό, αλλά βάζετε δύο σημεία που λένε ότι σε περίπτωση που ασκηθεί ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα, δεν θα απελαύνεται ο μετανάστης. Αν όμως δεν ασκηθεί ποινική δίωξη, ο μετανάστης θα κρατείται και η επόμενη στιγμή θα είναι η απέλαση", επεσήμανε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και ρώτησε: "ποιος μετανάστης, χωρίς να έχει εγγύηση, θα πάει και θα καταγγείλει ότι είναι θύμα ρατσιστικής βίας, όταν μπορεί το επόμενο βήμα να είναι η κράτηση και η απέλαση του;".

"Βάζετε το τρομοκρατικό αίσχος –το λέω και το εννοώ- ότι αν όργανο της πολιτείας καταγγέλλεται ψευδώς και αποδειχθεί ότι είναι ψευδής η καταγγελία, ο μετανάστης αυτός που έκανε την ψευδή καταγγελία προς το όργανο που έχει ασκήσει ρατσιστική βία, πάλι θα απελαύνεται", πρόσθεσε η Β. Κατριβάνου, κάνοντας λόγο για "αίσχος" και "τρομοκρατική διάταξη".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)