to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:12 | 21.01.2022

Διεθνή

«Χάσμα απόψεων» πριν τις νέες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Ρωσικές δυνάμεις να συρρέουν στα ουκρανικά σύνορα αναφέρουν ξένες πηγές πληροφοριών, τη στιγμή που η Δύση περικυκλώνει τη Ρωσία εν μέσω απειλών για «μεγάλο τίμημα» σε περίπτωση εισβολής.


Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα έχουν σήμερα συνομιλίες στην Γενεύη σε μια ύστατη προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης για την Ουκρανία, εν μέσω των υποψιών της Ουάσινγκτον ότι η Μόσχα θέλει να εισβάλει στην γειτονική της χώρα παρά τις απειλές για βαριά αντίποινα.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν "θα εισβάλει" στην Ουκρανία και δεσμεύτηκε για "μια απάντηση γρήγορη, σοβαρή και ενωμένη των ΗΠΑ και των συμμάχων μας", αν ο ρωσικός στρατός διασχίσει τα σύνορα. Το Κρεμλίνο αντέδρασε χθες καταδικάζοντας τις δηλώσεις αυτές ως "αποσταθεροποιητικές", που θα μπορούσαν να δώσουν ιδέες "σε θερμοκέφαλους μεταξύ των Ουκρανών εκπροσώπων".

Η συνάντηση ανάμεσα στον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Άντονι Μπλίνκεν σε μέγαρο στις όχθες της λίμνης της Γενεύης είναι η τελευταία κίνηση σε μια έντονη διπλωματική προσπάθεια που άρχισε πριν από 11 ημέρες και πάλι στη Γενεύη από δύο υφυπουργούς τους.

Η ανατολική Ουκρανία αποτελεί από το 2014 σκηνικό ενός πολέμου με τους αυτονομιστές των οποίων η Μόσχα θεωρείται ευρέως στρατιωτικός ανάδοχος. Η ένοπλη αυτή σύγκρουση, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 13.000 ανθρώπους, ξέσπασε λίγο μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει ήδη εξέγερση στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, κατά την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι από το 2014, και προσήρτησε την Κριμαία, αρνείται οποιοδήποτε σχέδιο εισβολής. Ωστόσο το Κρεμλίνο επιμένει σε γραπτές εγγυήσεις για την ασφάλειά του, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στο NATO και ότι η Συμμαχία δεν επιδιώκει να επεκταθεί σε αυτό που η Ρωσία θεωρεί δική της σφαίρα επιρροής.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αντιταχθεί στα αιτήματα αυτά, τα οποία κρίνουν παράλογα.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής.

«Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και οι Σύμμαχοί τους εργάζονται χωρίς καθυστέρηση από κοινού για να παραδώσουν τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή.

Η Εσθονία θα στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και οι άλλες δύο χώρες θα παραδώσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το πράσινο φως στις χώρες της Βαλτικής να στείλουν οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία, ανέφεραν την Τετάρτη τρεις πηγές που είχαν γνώση της απόφασης αυτής.

Μεγάλη διάσταση απόψεων για τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία

Μολονότι η συνάντηση της 10ης Ιανουαρίου διήρκεσε σχεδόν οκτώ ώρες, η δια ζώσης συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Λαβρόφ δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις δύο ώρες.

Οι δύο έμπειροι διπλωμάτες γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια. Ο Άντονι Μπλίνκεν είναι γνωστός για την ακλόνητη ηρεμία που τον χαρακτηρίζει, ενώ για τον Σεργκέι Λαβρόφ θεωρείται ότι βράζει περισσότερο το αίμα του και έχει πιο αιχμηρό λόγο.

"Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με περίπλοκα προβλήματα και η επίλυσή τους θα πάρει χρόνο. Δεν αναμένω ότι θα τα ρυθμίσουμε στη Γενεύη", δήλωσε χθες, Πέμπτη, από το Βερολίνο ο Μπλίνκεν, ο οποίος στοχεύει σε μια "αμοιβαία κατανόηση" και μια αποκλιμάκωση από την ρωσική πλευρά για να αμβλυνθούν οι εντάσεις.

Η Μόσχα περιμένει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσινγκτον στις ρωσικές προτάσεις

Η Ρωσία περιμένει από τις ΗΠΑ γραπτές απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της συνάντησής του με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν στην Γενεύη με θέμα την ουκρανική κρίση και πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί.

«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα».

Η Μόσχα θα καταλάβει αν οι συνομιλίες επί των απαιτήσεων που έχει διατυπώσει στον τομέα της ασφάλειας βρίσκονται στον σωστό δρόμο όταν θα έχει λάβει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ και επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε: «Ας μην προτρέχουμε, ο πρόεδρος Πούτιν είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον πρόεδρο Μπάιντεν, είναι όμως σαφές ότι αυτές οι επαφές πρέπει να έχουν τύχει σοβαρής προετοιμασίας».

Αντονι Μπλίνκεν: «Δεσμευόμαστε στην διπλωματία και τον διάλογο, ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής»

Οι συνομιλίες της Γενεύης ήταν «ειλικρινείς και ουσιαστικές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν μετά το τέλος της συνάντησής του με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρρόφ στην Γενεύη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη «επίθεση της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν είναι στρατιωτική», πρόσθεσε ο Αντονι Μπλίνκεν δηλώνοντας ότι ζήτησε από την Ρωσία αποδείξεις ότι δεν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να δώσει στην Μόσχα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει ως προς την ασφάλειά της και στην συνέχεια θα σχεδιασθεί νέα συνάντηση με την Μόσχα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η διπλωματική διαδικασία.

Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι για τα πράγματα που δεν θα κάνουμε, είπε ο Αντονι Μπλίνκεν. Ενα από τα πράγματα αυτά είναι ότι δεν θα υποχωρήσουμε ως προς θεμελιώδεις αρχές, όπως είναι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.

«Δεσμευόμαστε στην διπλωματία και τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής», είπε ο Αντονι Μπλίνκεν.

Ουκρανία: Η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους, στέλνει όπλα στην ανατολική Ουκρανία 

Η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι αύξησε τις παραδόσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στους ρωσόφιλους αυτονομιστές σε ένα υπόβαθρο ανησυχιών για μια ρωσική εισβολή.

"Η διοίκηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζει να ενισχύει τις ικανότητες μάχης" των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία στέλνοντάς τους άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Από την έναρξη του έτους, οι ρωσικές αρχές "έχουν παραδώσει μυστικά διά σιδηροδρομικής και οδικής μεταφοράς από το ρωσικό έδαφος (...) περισσότερους από επτά τόνους καυσίμου, αρκετά άρματα μάχης και συστήματα πυροβολικού, άλλα όπλα και πυρομαχικά", ανέφερε αυτή η διεύθυνση πληροφοριών που υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας.

Η ουκρανική υπηρεσία κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι "στρατολογεί ενεργά" στη Ρωσία "μισθοφόρους" και τους εκπαιδεύει σε κέντρα εκπαίδευσης για να τους στείλει να πολεμήσουν στην ανατολική Ουκρανία στις τάξεις των δυνάμεων των αυτονομιστών.

Ζελένσκι: Η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να καταλάβει το Χάρκοβο

Η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει τη βιομηχανική πόλη του Χαρκόβου εάν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας και αυτό το γεγονός θα συνιστούσε την έναρξη ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας» υποστηρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Χάρκοβο (ή Χάρκιβ στα ουκρανικά) είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και απέχει 42 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

«Ρεαλιστικά μιλώντας, θα πω ότι εάν η Ρωσία αποφασίσει να εντείνει την κλιμάκωση, φυσικά θα το κάνει σε εκείνα τα εδάφη όπου, ιστορικά, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είχαν οικογενειακούς δεσμούς με τη Ρωσία», είπε ο Ζελένσκι. «Το Χάρκοβο, που είναι υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης, θα μπορούσε να καταληφθεί. Η Ρωσία χρειάζεται ένα πρόσχημα: θα πουν ότι προστατεύουν τον ρωσόφωνο πληθυσμό», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι «πιθανό» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. «Δεν θα είναι απλώς μια κατοχή, θα είναι η αρχή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας», προειδοποίησε.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Το Χάρκοβο έχει πληθυσμό περίπου 1,4 εκατ. κατοίκους. Ήταν πρωτεύουσα της Ουκρανίας μεταξύ 1919-33 και εκεί έχουν την έδρα τους βιομηχανίες που κατασκευάζουν άρματα μάχης, τρακτέρ αλλά και ηλεκτρονικά είδη.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους κατοίκους του Χαρκόβου ότι η πόλη είναι έτοιμη να αποκρούσει σθεναρά έναν πιθανό εισβολέα, έχουν όλες τις δυνάμεις για να υπερασπιστούμε το Χάρκοβο», έγραψε στο Facebook ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Τερέχοφ.

Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ: Η ρωσική Βουλή ανακινεί το θέμα των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών»

Οι δύο ρωσόφωνες επαρχίες στην Ανατολική Ουκρανία τελούν από το 2014 υπό αυτόνομες διοικήσεις, που δεν αποδέχονται την κυβέρνηση του Κιέβου. Η ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι επαρχίες αυτές βρίσκονται υπό την κατοχή αυτονομιστών και τρομοκρατών με την υποστήριξη του ρωσικού στρατού, ενώ η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε παρουσία στρατιωτικών της δυνάμεων. Σύμφωνα με τις αυτόνομες διοικήσεις των δύο επαρχιών, κατοικούν εκεί περί τα 3,6 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων 611.000 είχαν λάβει έως τον Ιούλιο του 2021 ταυτότητες του ρωσικού κράτους, μια διαδικασία, που συνεχίζεται, βάσει ειδικής ρύθμισης της ρωσικής κυβέρνησης για ταχεία αντιμετώπιση των σχετικών αιτημάτων.

Ψήφισμα στη ρωσική Βουλή για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ρωσόφωνων επαρχιών στην Ανατολική Ουκρανία

Ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) Βιατσεσλάφ Βολόντιν δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με την πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) να υιοθετηθεί έκκληση προς τον πρόεδρο της Ρωσίας για να αναγνωριστούν οι αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, μεταδίδει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Ο Βολόντιν, τρίτος στην ιεραρχία της ρωσικής ηγεσίας, προανήγγειλε μάλιστα ότι θα ακολουθήσει συζήτηση στο Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας, καθώς «ένα είναι απολύτως φανερό: πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις για την κατοχύρωση της ασφάλειας των πολιτών μας και των συμπατριωτών στις ΛΔ Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αγνοεί από τη μια τις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες επισήμως αναγνωρίζονται από όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και τους μεσολαβητές του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία) ως μοναδική βάση για τη διευθέτηση της εμφύλιας αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ουκρανία. Από την άλλη, όπως υποστήριξε ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος, «το ΝΑΤΟ επιθυμεί να καταλάβει την Ουκρανία. Και το ένα και το άλλο μπορούν να καταλήξουν σε τραγωδία. Δεν πρέπει αυτό να το επιτρέψουμε».

Το σχέδιο ψηφίσματος στη ρωσική Κρατική Δούμα κατατέθηκε από τους κομμουνιστές βουλευτές υπό τον ηγέτη τους Γκενάντι Ζιουγκάνοφ στις 19 Ιανουαρίου. Το Κρεμλίνο δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε ότι θα αναμείνει την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας πριν τοποθετηθεί.

Το Κρεμλίνο θέλει να αποφευχθεί η αύξηση της έντασης σχετικά με τις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας 

Το Κρεμλίνο αντέδρασε ψυχρά σε μια πρωτοβουλία που ανέλαβε η ρωσική Βουλή για να αναγνωρίσει δύο ρωσόφιλες αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητα κράτη, λέγοντας πως είναι σημαντικό να αποφευχθούν βήματα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις.

Η ρωσική Βουλή θα συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα την ενδεχόμενη αναγνώριση των αυτοανακηρυχθεισών Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ στο Ντομπάς, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Σώματος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δηλώσεις πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Γενεύη, είπε πως είναι σημαντικό να μην υπάρξει προσπάθεια να κερδηθούν πολιτικοί πόντοι σε μια τέτοια ευαίσθητη κατάσταση.

Ο Πεσκόφ είπε πως το Κρεμλίνο δεν αναμένει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να παραδώσει σήμερα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

Εξάλλου, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, πως η Μόσχα αναμένει να παραλάβει γραπτή απάντηση από την Ουάσινγκτον στις απαιτήσεις της για εγγυήσεις ασφαλείας την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Ριαμπκόφ είπε πως η Ρωσία επιρρίπτει την ευθύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες για το ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται κοντά σε μια "επικίνδυνη κρίσιμη γραμμή", αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουάσινγκτον θα πεισθεί να αλλάξει την προσέγγισή της.

Νέος γύρος πιέσεων προς τη Ρωσία

Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Οι δηλώσεις Μπάιντεν δεν ήταν «πράσινο φως» στη ρωσική επιθετικότητα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι έχει ξεκαθαρίσει στον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, πως οποιαδήποτε κίνηση ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας θα θεωρηθεί εισβολή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, χθες Τετάρτη, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα σε περίπτωση εισβολής (στην Ουκρανία) και ότι οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει ένα πακέτο κυρώσεων σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο.Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε σήμερα πως το σχόλιο του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για «μικρή εισβολή» δεν ήταν «πράσινο φως» στη Ρωσία για ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία. «Καθόλου», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο CNN, όταν στη διάρκεια συνέντευξης ρωτήθηκε εάν η τοποθέτηση Μπάιντεν άναβε «πράσινο φως» στη ρωσική επιθετικότητα.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Να φύγουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από Ρουμανία και Βουλγαρία

Η απαίτηση να επιστρέψει το ΝΑΤΟ στη δομή, που είχε το 1997, αποτελεί για τη Ρωσία «ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία» της πρωτοβουλίας που ανέλαβε προκαλώντας τις διαβουλεύσεις για τις «εγγυήσεις ασφάλειας» με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΑΣΕ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εξηγώντας ότι η απαίτηση αυτή «ενσυνείδητα διατυπώθηκε με απόλυτη σαφήνεια και δεν επιτρέπει αμφιλεγόμενες ερμηνείες».

«Λόγος γίνεται για την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων, των τεχνικών μέσων, του εξοπλισμού και άλλων βημάτων με σκοπό την επιστροφή στην κατάσταση ως είχε το 1997 στο έδαφος των χωρών, που δεν ήταν μέλη του ΝΑΤΟ την εν λόγω ημερομηνία. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και η Βουλγαρία και η Ρουμανία», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ απαντώντας εξ ονόματος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε σχετική ερώτηση, που υποβλήθηκε γραπτώς.

Το Βουκουρέστι και η Σόφια απορρίπτουν το αίτημα της Μόσχας

Το Βουκουρέστι και η Σόφια απέρριψαν σήμερα, με χωριστές δηλώσεις τους, το αίτημα της Μόσχας να φύγουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, χώρες που εντάχθηκαν μετά το 1997 στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Το Βουκουρέστι χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το αίτημα της Ρωσίας να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που είναι παρόντα στο ρουμανικό έδαφος, στο πλαίσιο της συνθήκης που ζητάει η Μόσχα για να υπάρξει αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση.

«Μια τέτοια απαίτηση είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των θεμάτων της διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη Σόφια, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα αποφασίσει μόνη της και σε συντονισμό με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σχετικά με τα αμυντικά σχέδιά της και κάλεσε τη Ρωσία να εμπλακεί σε διάλογο με τη Δύση για την αποκλιμάκωση εντάσεων.

Ο Πετκόφ έκανε τη δήλωσή αυτή στο κοινοβούλιο μετά τη γνωστοποίηση του αιτήματος της Μόσχας για αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

«Η Βουλγαρία είναι μια κυρίαρχη χώρα, η οποία έχει κάνει από καιρό την επιλογή της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, εμείς και μόνο εμείς αποφασίζουμε να οργανώσουμε την άμυνα της χώρας μας σε συντονισμό με τους εταίρους μας», δήλωσε.

Πιέσεις για αποκλιμάκωση από Βρετανία και Γερμανία: Μεγάλο το τίμημα για τη Ρωσία εάν εισβάλει στην Ουκρανία, προειδοποίησαν Σολτς και Τζόνσον

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησαν σήμερα τη Ρωσία ότι θα πληρώσει “μεγάλο” τίμημα σε περίπτωση που επιτεθεί στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες Πέμπτη το βράδυ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν “ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια νέα στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. (…) Πρέπει να καταστεί σαφές ότι, σε μια τέτοια κατάσταση, η Ρωσία θα πρέπει να αναμένει πως θα πληρώσει ένα μεγάλο και σοβαρό τίμημα”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή της σήμερα η γερμανική καγκελαρία.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι οι δύο άνδρες “εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και δήλωσαν ότι οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία θα αποτελέσει σοβαρό στρατηγικό λάθος”.

“Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία οι εταίροι στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για να δώσουν μια συντονισμένη απάντηση”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Ο. Σολτς: Αν υπάρξει στρατιωτική ενέργεια, θα έχει υψηλό κόστος

«Εάν υπάρξει στρατιωτική ενέργεια, θα έχει υψηλό κόστος», προειδοποίησε για μία ακόμη φορά τη Μόσχα ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτήν τη στιγμή οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης.

Όταν είναι η κατάλληλη στιγμή, θα υπάρχει συμφωνία σχετικά με τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, σημείωσε ο κ. Σολτς μετά την πρώτη «ημερίδα της κυβέρνησης» της θητείας του και πρόσθεσε γίνεται ήδη η απαραίτητη προετοιμασία μεταξύ των δυτικών δυνάμεων. «Τώρα όμως, όλες οι προσπάθειες πρέπει να έχουν ως στόχο την αποκλιμάκωση», τόνισε και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέρριψε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο παράδοσης όπλων στην Ουκρανία.

Στο παιχνίδι και η Μαδρίτη: Στέλνει πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα

Η Ισπανία έστειλε πολεμικά πλοία να ενωθούν με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η ένταση στην περιοχή αυξάνεται, με αφορμή τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Ένα ναρκαλιευτικό είναι ήδη καθ’ οδόν και μια φρεγάτα θα αποπλεύσει εντός των επόμενων τριών ή τεσσάρων ημερών, διευκρίνισε η Ρόμπλες στους δημοσιογράφους. Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης την πιθανότητα να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να πει σε καμία χώρα τι να πει, για αυτό το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας μπορεί ή θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η υπουργός.

Η Ρόμπλες τόνισε πάντως η Ισπανία προτιμά να δοθεί μια «αποκλειστικώς διπλωματική απάντηση» στην κρίση.

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν τη συντονισμένη απάντηση της συμμαχίας στην απειλή που δέχεται η Ουκρανία από τη Ρωσία.

Η Δανία έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα στείλει μια φρεγάτα στη Βαλτική και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσφέρθηκε να στείλει δυνάμεις στη Ρουμανία.

Ο πρωθυπουργος της Πολωνίας ζητά σκληρή και ενιαία ευρωπαϊκή στάση υπέρ της Ουκρανίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν μια σκληρή, ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία, εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα προετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία.

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκλήρωσε τις διήμερες συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα σήμερα και η Βαρσοβία έχει δηλώσει ότι το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή της σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Ωστόσο, η Βαρσοβία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτή η υποστήριξη.

 

«Η Πολωνία υποστηρίζει απόλυτα την Ουκρανία στις φιλοδυτικές της φιλοδοξίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι σε ένα podcast.

«Απέναντι στις ρωσικές απειλές, η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη είναι το βασικό για την Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει ένα ενιαίο μέτωπο χωρίς εξαιρέσεις».

 

Δυτικές χώρες φοβούνται ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία αφού έστειλε δυνάμεις στην Ουκρανία το 2014 για να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση, αλλά τονίζει ότι θα μπορούσε να αναλάβει απροσδιόριστη στρατιωτική δράση εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της σε θέματα ασφάλειας.

Μετά τις συνομιλίες στην πόλη Βίλσα στη νότια Πολωνία, ο πρόεδρος Ντούντα εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Βαρσοβίας στο Κίεβο.

 

«Η Πολωνία απορρίπτει την έννοια των σφαιρών επιρροής και υποστηρίζει την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter.

Ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Ντούντα, Γιακούμπ Κουμόχ, δήλωσε στο Reuters μέσω γραπτού μηνύματος ότι θα δημιουργηθεί ένας ειδικός δίαυλος για συνεχείς επαφές μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, με περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ προεδρικών εκπροσώπων.

 

«Η ευρωατλαντική κοινότητα έχει καθήκον να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιθετικότητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την κλίμακα της», είπε ο Κουμόχ.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post είπε ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει τη βιομηχανική πόλη του Χαρκόβου εάν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας και αυτό το γεγονός θα συνιστούσε την έναρξη ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας»

 

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Χάρκοβο (ή Χάρκιβ στα ουκρανικά) είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και απέχει 42 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι «πιθανό» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. «Δεν θα είναι απλώς μια κατοχή, θα είναι η αρχή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας», προειδοποίησε.

Ο Ερντογάν δηλώνει έτοιμος να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι πρόκειται να ταξιδέψει στην Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου και ελπίζει να καταφέρει να πείσει τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας να βρεθούν «τετ α τετ» το συντομότερο δυνατόν, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

«Στις αρχές του επόμενου μήνα, έχω μία επίσκεψη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, στην Άγκυρα. «Ελπίζουμε να κυριαρχήσει η ειρήνη στην περιοχή», ανέφερε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, ο Ιμπραήμ Καλίν, ανέφερε πως ο Ερντογάν προσκάλεσε τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας στην Τουρκία για να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)