to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:47 | 02.08.2013

Διεθνή

Απειλές μέσω twitter σε γυναίκες δημοσιογράφους

Την Τετάρτη 31 Ιουλίου και ώρα 17:50 η δημοσιογράφος Χάντλει Φρίμαν της βρετανικής εφημερίδας Guardian έλαβε ένα μήνυμα από ανώνυμο χρήστη που υποστήριζε πως μία βόμβα έχει τοποθετηθεί έξω από το σπίτι της και θα εκραγεί στις 22:45.


Η αστυνομία ερευνά τις βομβιστικές απειλές που γίνονται μέσω Twitter εναντίον γυναικών δημοσιογράφων. 

Η δημοσιογράφος ανέφερε το συμβάν στη Μητροπολιτική Αστυνομία που τη συμβούλευσε να μην μείνει στο σπίτι όλη τη νύχτα και πως θα ξεκινούσε έρευνα για τη σύλληψη του δράστη.

Θύμα απειλών έπεσε και η δημοσιογράφος Ντεντ Γκρέις της εφημερίδας Independent και πρώην αρθρογράφος της Guardian. Έλαβε το ίδιο μήνυμα με τη Χάντλει Φρίμαν.

Παρά το γεγονός ότι ο λογαριασμός του χρήστη που έστελνε τα απειλητικά μηνύματα απενεργοποιήθηκε οι απειλές συνεχίστηκαν. Ανάμεσα τους ήταν η Κάθριν Μάγιερ εκδότρια του περιοδικού Time, η Σάρα Λανγκ κοινωνική διευθύντρια μέσων ενημέρωσης στο αμερικανικό μη κερδοσκοπικό AARP και η Άννα Λέζκιεβιτς, εκδότρια της ανεξάρτητης φοιτητικής εφημερίδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Cherwell.

Οι βομβιστικές απειλές ήρθαν λίγες μόλις μέρες μετά τις απειλές βιασμού στη βουλευτή Στέλλα Κριέισι και τη φεμινίστρια Καρολίν Κριάντο-Περέζ. Η αστυνομία ερεύνησε τις καταγγελίες απειλών των γυναικών αυτών μέσω της ιστοσελίδας και προχώρησε σε δύο συλλήψεις, ενός 25χρονου στη βορειοανατολική Αγγλία και ενός 21χρονου στη περιοχή του Μάντσεστερ.

Η δημοσιογράφος Χάντλει Φρίμαν δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της καταγγελίας της για τις απειλές που δέχθηκε, η αστυνομία τη ρώτησε αν είχε φιλική σχέση με τη Κριάντο-Περέζ.

Η Φρίμαν, η οποία ασχολήθηκε στην τελευταία της στήλη με το θέμα του μισογυνισμού, δημοσιεύοντας ένα άρθρο με τίτλο «Πως να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο χωρίς να είμαστε χαμένοι», δήλωσε: «Λόγω της απειλής βόμβας αυτή τη φορά κάλεσα την αστυνομία. Υπήρχε κάποιος που συνελήφθη για την απειλή ανατίναξης αεροδρομίου. Αν είναι παράνομο να απειλήσει το βομβαρδισμό αεροδρομίου, είναι παράνομο να απειλούν να βομβαρδίσουν και εμένα».

Πρόσθεσε πως η αστυνομία είχε ενημερώσει όποιον λάμβανε παρόμοιου τύπου μηνύματα να το αναφέρει και πως οι διαχειριστές του Twitter έχουν αποτύχει στο να προστατεύσουν τις γυναίκες από χρήστες που απειλούν και να εισάγει περισσότερους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Ο Ντελ Χάρβει, διευθυντής του Twitter στο τομέα της εμπιστοσύνης και ασφάλειας της ιστοσελίδας, δήλωσε πως δεν είναι πολιτική της εταιρείας να αναφέρουν τα απειλητικά και προσβλητικά μηνύματα στην αστυνομία και συνέχισε λέγοντας: «Δεν διαθέτουμε τόσες πληροφορίες για τους χρήστες μας σε σύγκριση με άλλες πλατφόρμες. Δεν έχουμε πάντοτε πληροφορίες σχετικά με την αφετηρία του μηνύματος. Αν κάποιος σας τηλεφωνήσει και σας απειλήσει, δεν θα περιμένετε την τηλεφωνική εταιρεία να επικοινωνήσει με την αστυνομία. Σίγουρα περιμένουμε να συνεργαστεί με την αστυνομία».

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει καταγγελίες σχετικά με τις βομβιστικές απειλές, σε έναν αριθμό γυναικών στο Twitter, ωστόσο δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία σύλληψη ακόμα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου

Πηγή: tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)