to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Απειλές και προκλήσεις

Άρθρο του Δημ. Βίτσα στην εφημερίδα των Συντακτών της 23-26 Δεκέμβρη 2021


Ζούμε κάτω από δύο απειλές και ένα σημαντικό ερώτημα. Οι απειλές είναι η υγειονομική πανδημία του κορονοϊού και η «πανδημία» της ακρίβειας. Και το ερώτημα:  πώς θα είναι ο κόσμος -και η ελληνική κοινωνία- όταν και αν αυτές οι απειλές περάσουν;

Στο ζήτημα της πανδημίας, αλλά και στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης, των ανισοτήτων, της υπερσυσσώρευσης πλούτου στα χέρια των ολίγων, στο προσφυγικό ζήτημα, στο δημογραφικό ζήτημα, η Αριστερά καλείται να διαβάσει σωστά την ιστορική συγκυρία. Και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας με τους πολίτες και τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από το καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας, η οποία είναι το απότοκο των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Η πανδημία, όπως ακριβώς και η οικονομική κρίση, είναι ο καταλύτης που από τη μία πλευρά ξεσκέπασε τη γύμνια και την απανθρωπιά του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, ενώ από την άλλη φανέρωσε τις κοινωνικές τάξεις που βρίσκονται στη ζώνη της ευαλωτότητας, έχοντας χάσει τη σχετική ασφάλεια περασμένων εποχών. Ούτε ο ιός πλήττει το ίδιο πλούσιους και φτωχούς, ούτε οι συνέπειες της κρίσης στην οικονομία. Δεν επηρεάζεται το ίδιο το ήδη μειωμένο λαϊκό εισόδημα με τα ανώτερα και ανώτατα εισοδήματα. Δεν αισθάνονται, ούτε βιώνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο την ανασφάλεια και τον φόβο που προκύπτει από την αβεβαιότητα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Για την εργασία ή την ανεργία, τις συνθήκες ζωής, την παιδεία, τη ζωή και την υγεία του καθενός από εμάς.

Είναι, συνεπώς, ξεκάθαρο με ποια πλευρά στοιχίζεται ιδεολογικά η Αριστερά. Οι διαχρονικές αξίες της Αριστεράς έχουν επανέλθει στο προσκήνιο δυναμικά. Ωστόσο, απαιτείται να υπάρχει το κόμμα- πολιτικό υποκείμενο που θα μετουσιώσει την ιδεολογική αντιπαράθεση σε πολιτική πράξη. Αυτό το πολιτικό υποκείμενο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έτσι, η απαίτηση για παραίτηση της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και εκλογές ξεκαθαρίζει πως, τελικά, η λύση των «πανδημιών» είναι πολιτική. Και η αφετηρία της άμεσης πορείας με ξεκάθαρο στόχο τη νίκη στις εκλογές και την εφαρμογή του δικού του εναλλακτικού προγράμματος για τη χώρα, είναι το Συνέδριο του κόμματος.

Το Συνέδριο πρέπει να είναι μια πρόσκληση συμπαράταξης ανοιχτή σε όλους τους αριστερούς και δημοκρατικούς πολίτες που αρνούνται να πέσουν την καταθλιπτική παραίτηση της ματαίωσης, του «δεν αλλάζει τίποτα» και του «όλοι ίδιοι είναι». Μέσα από το Συνέδριο και την οργανωτική του ανασυγκρότηση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνεται στον κόσμο της εργασίας, ειδικότερα της επισφαλούς εργασίας νέου τύπου στις διάφορες πλατφόρμες, το ψηφιακό εμπόριο και τη ψηφιακή διανομή, την τηλεργασία. Στον κόσμο της δημιουργίας και του πολιτισμού, στο πλούσιο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και στους διανοούμενους, ιδίως της νέας γενιάς. Στα ζωντανά, σύγχρονα κινήματα, πρωτίστως της νεολαίας που αναζητά και βρίσκει συνεχώς νέους τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης και νέους κώδικες. Αυτούς αφορά.

Συγκροτούμε, λοιπόν, κόμμα δημοκρατικό, συμμετοχικό, κοινωνικά προσανατολισμένο, στιβαρό απέναντι στο πολιτικοοικονομικό σύστημα, κόμμα ανήσυχο. Εδώ ο όρος «διεύρυνση» αποκτά το ουσιαστικό του νόημα. Διεύρυνση όχι συγκυριακή και στη βάση μιας πρόσκαιρης τακτικής, αλλά στη βάση θέσεων. Που δεν θα περιορίζεται σε πολιτικές προσωπικότητες  όμορων   ιδεολογικά  χώρων, αλλά θα  απευθύνεται  πρωτίστως  στα πλατιά λαϊκά στρώματα που πλήττονται περισσότερο από την Πολλαπλή Συστημική Κρίση και από τις πολιτικές της κυβέρνησης της Δεξιάς.

Σε αυτό το προσκλητήριο πρέπει να υπάρχει μια καθαρή προοπτική: η εφαρμογή του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πολιτικό σχέδιο σαφές και ξεκάθαρο σε όλους. Χωρίς αμφισημίες και αοριστίες, αλλά αριστερά εφικτό, συγκεκριμένο και στοχευμένο.

Ο νέος κόσμος, η νέα Ευρώπη θα αναδυθεί μέσα από μια σύγκρουση συμφερόντων και κοινωνικών τάξεων. Τούτο δεν θα γίνει με μια «τελική» μάχη. Θα γεννηθεί επώδυνα μέσα από κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, σε μια εποχή όπου δεν θα υπάρχουν μεσαίες λύσεις. Σε μια εποχή, όπου οι λύσεις είτε θα είναι αριστερές, ή θα σπρώχνουν τον κόσμο προς τα πίσω.

[i]Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Αθήνας​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)