to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:36 | 15.01.2019

Πολιτική

Απειλές και εκβιασμοί κατά βουλευτών που θα στηρίξουν την κυβέρνηση

Στο στόχαστρο παρακρατικών βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, υπουργοί και βουλευτές δέχονται απειλές από αγνώστους


Αντιμέτωπα με σειρά απειλών βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές με αφορμή την επικείμενη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με την ''Εφημερίδα των Συντακτών'', φωτογραφίες με λιωμένα κεφάλια, τηλεφωνικές απειλές σε βάρος των ίδιων και των συγγενών τους είναι υποθέσεις με τις οποίες ασχολούνται ήδη η Αστυνομία και η Εισαγγελία.

Στο στόχαστρο Κατερίνα Παπακώστα, Κώστας Ζουράρις και Σπύρος Δανέλλης, που φέρονται να έχουν δεχτεί απειλές κατά της ζωής τους.

Ειδικότερα, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα έχει δεχθεί φακέλους με φωτογραφίες που απεικονίζουν λιωμένα κεφάλια γυναικών, με την προειδοποίηση ότι θα της συμβεί το ίδιο αν ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κώστας Ζουράρις αν και έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αλλά θα στηρίξει την κυβέρνηση, δέχεται σειρά τηλεφωνημάτων όπου άγνωστοι απειλούν τη ζωή του.

Απειλητικά τηλεφωνήματα έχει δεχθεί και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος έχει από καιρό καταστήσει σαφή την θέση του για υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άγνωστοι απειλούν τη ζωή του ίδιου αλλά και της οικογένειάς του και ειδικότερα της συζύγου και της κόρης του. Όπως ανέφεραν επίσης ανέφεραν οι Βασίλης Σκουρής και Αγγελική Σπανού στον News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας", ο Σπύρος Δανέλλης έχει επικοινωνήσει με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, από την οποία ζήτησε προστασία για την οικογένειά του, παρουσιάζοντας της μάλιστα και τα σχετικά τεκμήρια.

Αλ: Τσίπρας Αθλιότητες εναντίον βουλευτών ενορχηστρώνονται από τον σκληρό μηχανισμό της ΝΔ 

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς κατήγγειλε "αθλιότητες", που, όπως είπε, "ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες, δυστυχώς από ό,τι αποδεικνύεται, από το σκληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ".

Μίλησε για "πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν την πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους" και σημείωσε: "Έχετε στοχοποιήσει δημόσια βουλευτές. Στελέχη σας δίνουν στους οπαδούς σας τα κινητά τους τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τους. Δέχονται καθημερινά εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε".

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις απειλές που δέχεται η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, όπως τον έχει ενημερώσει και παρατήρησε: "Ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε, από τύφλωση αντιπολιτευτική, είναι ο δρόμος του μίσους και του διχασμού. Και θυμίζει άλλες εποχές".

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί, για να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα τρομοκρατήσουν τους βουλευτές: «Τι νομίζετε ότι θα καταφέρετε έτσι; Θα φοβίσετε τους βουλευτές; Οι βουλευτές, να το ξέρετε, δεν θα τρομοκρατηθούν. Θα σταθούν στο ύψος της συνείδησής τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στον τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον, απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη δημοκρατία. Γιατί μόνος οδηγός των βουλευτών είναι η συνείδησή τους και η ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία» τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Κανείς δεν εκφοβίζεται από μεθόδους του υποκόσμου

Ανακοίνωση για τις απειλές κατά βουλευτών εξέδωσε το πρωί της Τρίτης το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον πρόεδρο της ΝΔ να πάρει αποστάσεις από τις αντιδημοκρατικές πρακτικές:

«Οι αφίσες στοχοποίησης βουλευτών (σ.σ.: δείτε παρακάτω)που θα ψηφίσουν τη συμφωνία Πρεσπών εντάσσονται σε μια οργανωμένη επιχείρηση εκφοβισμού  εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Οι φασιστικές αυτές πρακτικές πρέπει να καταδικαστούν από όλα τα πολιτικά κόμματα. Ο κ. Μητσοτάκης, έστω και την ύστατη στιγμή, οφείλει να αντιληφθεί τις τεράστιες ευθύνες του. Αν έστω και τώρα δεν πάρει αποστάσεις από αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι βρίσκεται ο ίδιος πίσω από αυτές.

Να γνωρίζουν καλά  ότι κανένα στέλεχος ή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κανένας βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, δεν εκφοβιζεται από τέτοιες μεθόδους του υποκόσμου».

Ανάλογη είναι και η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ η οποία «καλεί κάθε νέο και νέα να γυρίσει την πλάτη σε όποιον επιχειρεί να επαναφέρει φασιστικές λογικές και πρακτικές εκφοβισμού, βγαλμένες από τις πιο μελανές σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας»:

 

Ακροδεξιά καμπάνια με στοχοποίηση βουλευτών στη Μακεδονία

Παράλληλα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η ακροδεξιά καμπάνια στη Βόρεια Ελλάδα ενάντια σε βουλευτές που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με το voria.gr, η αφισοκόλληση άρχισε από προχθές το βράδυ σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας όπου πολιτεύονται οι βουλευτές και συγκεκριμένα σε Ιερισσό, Πολύγυρο, Κατερίνη, Δράμα και Σκύδρα:

 
 τον Christos Karagiannidis, κείμενο
 

Συνεχίζεται η στοχοποίηση βουλευτών, με αφίσες που έχουν γεμίσει κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, με τα πρόσωπα πολιτικών και το ερώτημα “εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία;”.

Αφίσες βρίσκονται στις εισόδους των πολιτικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, στις οδούς Εγνατία και Αριστοτέλους. Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιήθηκαν, τόσο το προχθεσινό, όσο και το χθεσινό βράδυ σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το thestival. gr, πρόκειται για πολίτες που αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ σε Βέροια, Νάουσα, Κοζάνη και Δράμα.

Τρ. Μηταφίδης: Θα βάλω την αφίσα δίπλα στην καταδίκη μου από το έκτακτο στρατοδικείο της Χούντας

«Συνηθισμένα τα βουνά απ' τα χιόνια, είναι μία ιστορία που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Έχουμε στοχοποιηθεί, γιατί υποστηρίζουμε αυτήν τη συναινετική λύση για το κακοφορμισμένο μακεδονικό ζήτημα» δήλωσε στον Δημήτρη Βενιέρη και τον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS 103,6 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

«Θα βάλω αυτήν την αφίσα, δίπλα στην απόφαση για την ισόβια καταδίκη μου από το έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης την περίοδο της χούντας. Αυτές οι αφίσες και η στοχοποίηση είναι ευθεία προσβολή κατά του Δημοκρατικού κεκτημένου της Μεταπολίτευσης» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι τον παίρνουν τηλέφωνο από απόκρυψη αργά τη νύχτα και τον ρωτάνε αν πούλησε τη Μακεδονία σε τιμή ευκαιρίας.


 

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μας φοβίζει και δεν μας τρομοκρατεί τίποτα

Τον Κ. Μητσοτάκη κατονόμασε «ως ηθικό αυτουργό» ο βουλευτής Πιερίας Αστέριος Καστόρης σε δηλώσεις του στο newpost, «εφόσον δεν καταγγέλλει τέτοιες συμπεριφορές». 

Ελισάβετ Σκούφα και Κατερίνα Ιγγλέζη τόνισαν ότι λειτουργούν βάσει πατριωτικής συνείδησης και εμμένουν στην απόφασή τους για ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών «για την ειρήνη και την ενδυνάμωση της χώρας». Παράλληλα αφήνουν αιχμές κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Απάντηση Καραγιαννίδη στους «Γκοτζαμάνηδες της Δράμας»:  ΝΑΙ θα την ψηφίσω τη συμφωνία

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης αναφέρει:

Από χτες στελέχη της ΝΔ κολλάνε αυτές τις αφίσες στην πόλη μου. Οι Γκοτζαμάνηδες της Δράμας βγήκανε από τα λαγούμια. Πιστεύουν ότι θα με τρομάξουν και μένα και τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μου βουλευτές και βουλεύτριες. Είναι βαθιά νυχτωμένοι οι φασίστες νεοδημοκράτες. 

Έχω μονο δύο παρατηρήσεις, α) περίμενω κάποιο σχολιασμό από τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου γι' αυτήν την πρακτική β) έχω και καλύτερες φωτογραφίες για την επόμενη αφίσα.
Και η απάντηση στην ερώτηση των Γκοτζαμάνηδων είναι ΝΑΙ θα την ψηφίσω τη συμφωνία.

Θ. Τζάκρη: Η ΝΔ έχει ταυτισθεί με όλους όσοι θέλουν να παίξουν το παιχνίδι του «διαίρει και βασίλευε» στα Βαλκάνια

«Η Νέα Δημοκρατία, κατά ένα παράδοξο τρόπο, έχει ταυτισθεί με όλους όσοι θέλουν να παίξουν το παιχνίδι του "διαίρει και βασίλευε" στα Βαλκάνια εις βάρος, βέβαια, των συμφερόντων και της ασφάλειας της χώρας μας» επισήμανε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη (περισσότερα).

Ε. Σκούφα: Να αναλογιστούν τις ευθύνες τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Δεν είναι αφίσες προσωπικές αλλά και απέναντι σε όλους τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στη Κεντρική Μακεδονία. Τέτοιες πρακτικές θυμίζουν σκοτεινές εποχές του παρελθόντος και  φυσικά θα πρέπει να είναι καταδικαστέες από όλο τον κόσμο του δημοκρατικού τόξου. Οι βουλευτές της Αριστεράς είμαστε άνθρωποι που προερχόμαστε μέσα από κινήματα και κοινωνικούς αγώνες. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιές ιστορικές ρίζες και αγώνες για τη Δημοκρατία και ως εκ τούτου τίποτα δε μας φοβίζει, τίποτα δεν μας τρομοκρατεί. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας ενώπιον του ελληνικού λαού και ενώπιον της ιστορίας» τόνισε η κ. Σκουφά και προειδοποίησε «αν κριθεί απαραίτητο θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα».

Μάλιστα εξήγησε ότι «η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι καθήκον όλου του κόσμου που θέλει, την ειρήνη και ενδυνάμωση της χώρας. Για εμάς η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων, της αρμονικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης στα Βαλκάνια θα πρέπει να αποτελεί πρώτιστο καθήκον όλου του προοδευτικού κόσμου».

Καταλήγοντας επέρριψε ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα πρέπει να αναλογιστούν και τις δικές τους ευθύνες απέναντι στην όλη κατάσταση».

Α. Καστόρης: «Ξέρουμε ποιοι είναι – Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

«Πρόκειται για ακροδεξιά εθνικιστικά στοιχεία που ξέρουν να λειτουργούν μόνο μέσα στο σκοτάδι. Δεν αλλάζει κάτι στην απόφασή μας. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν» σημείωσε ο κ. Καστόρης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «Ξέρουμε ποιοι είναι και πρόκειται για εκτελεστικά όργανα. Πίσω από αυτούς βρίσκονται συντονιστές και καθοδηγητές και όσο η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν καταγγέλλει αυτές τις συμπεριφορές αποδεικνύεται ότι είναι ηθικός αυτουργός».

Ο κ. Καστόρης δεν προτίθεται να λάβει επιπλέον μέτρα. «Θα λειτουργούμε βάσει της συνείδησής μας και του πατριωτικού μας καθήκοντος. Δεν χρειάζονται έξτρα μέτρα η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

Κ. Ιγγλέζη: Δεν υπάρχει περίπτωση να με τρομοκρατήσουν

«Σε καμιά περίπτωση δεν φοβάμαι. Το κάνω με όλη την αίσθηση του καθήκοντός μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να με τρομοκρατήσουν» είπε σε έντονο ύφος η κ. Κατερίνα Ιγγλέζη, ενώ υποστήριξε ότι ούτε η οικογένειά της έχει φοβηθεί. «Η οικογένειά μ υ έχει συνηθίσει σε τέτοιες τακτικές. Ζήσαμε και παλαιότερα αυτά τα φαινόμενα απέναντι στην El Dorado, δεν θα φοβηθούμε τώρα κάποιους ακροδεξιούς που έχουν κάνει την πατριδοκαπηλεία σημαία τους».

 

Οι απειλές σε βουλευτές των ΑΝΕΛ και η σύλληψη του 62χρονου

Θυμίζουμε ότι στις 12/1, η Ξένη Δημητρίου, παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελο Ιωαννίδη, τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας για τις απειλές σε βουλευτές ΑΝΕΛ, προκειμένου να διακριβωθεί εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και της παρακίνησης σε τέλεση κακουργηματικών πράξεων.

Παράλληλα,  στον εισαγγελέα, με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, οδηγείται σήμερα ο άνδρας που συνελήφθη, χτες στο βράδυ, στο Παγκράτι, για την αποστολή απειλητικών μηνυμάτων σε βουλευτές για το θέμα της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόκειται για 62χρονο πρώην ναυτικό, ο οποίος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εκφράζει ακροδεξιές και εθνικιστικές απόψεις, αλλά, όπως λέει ο ίδιος, δεν είναι ενταγμένος σε κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό φορέα.

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία από την Ασφάλεια Αττικής για παράβαση του άρθρου 157, που αφορά σε βία κατά του Πολιτικού Σώματος, της κυβέρνησης, των μελών της, της Βουλής κ.λ.π., (απόπειρα στην προκειμένη περίπτωση, λόγω μη πραγματοποίησης των απειλών), καθώς και για διέγερση σε διάπραξη εγκλήματος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο 62χρονος ισχυρίζεται ότι αποφάσισε να στείλει τα μηνύματα έπειτα από ανάρτηση που είδε στο Twitter, στελέχους της αντιπολίτευσης, το οποίο καλούσε τους πολίτες να στείλουν μηνύματα στους βουλευτές να μην ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο συλληφθείς κατηγορείται για ένα μήνυμα (SMS) που έστειλε σε βουλευτή στις 13 Ιανουαρίου και είναι μέσα στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ο ίδιος όμως παραδέχεται ότι έστειλε και σε άλλους από τις 10 Ιανουαρίου και μετά (διαβάστε αναλυτικά).

«Κάλυψε» τις παρακρατικές μεθόδους η ΝΔ

Λίγη ώρα αφότου ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχρηστόπουλος, δημοσιοποίησε πρόφατα τις απειλές που δέχεται κατά της ζωής του, ο Κώστας Κυρανάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ, αφού πρώτα τα έβαλε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο η οποία δεν έκανε τη χάρη στον κ. Μητσοτάκη να συρθεί στα υπόγεια της ακροδεξιάς συνωμοσιολογίας στα οποία έχει κατέβει η ΝΔ, στη συνέχεια, ανέφερε πως «τα τηλεφωνήματα σε βουλευτές, δεν είναι εκφοβισμός, αλλά υποχρέωση».

Μαξίμου: Με πλήρη γνώση και καθοδήγηση Μητσοτάκη η επιχείρηση τρομοκράτησης βουλευτών

«Ο μηχανισμός της ΝΔ προφανώς με πλήρη γνώση και καθοδήγηση, του κ. Μητσοτάκη επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους βουλευτές», επισήμανε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφορικά με τις απειλές προς βουλευτές της πλειοψηφίας να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναλυτικά, «η αποκάλυψη των μαζικών μηνυμάτων με αποστολέα τον γραμματέα Β4 ΝΟΔΕ της ΝΔ κ. Αβραμάκο, προς οπαδούς του κόμματος, με τους αριθμούς των προσωπικών κινητών τηλεφώνων βουλευτών, παρακινώντας σε άσκηση βίας και τρομοκρατίας εναντίον τους, σε σχέση με τη θέση και ψήφο τους στο Κοινοβούλιο στο κρίσιμο εθνικό θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν αποτελεί μόνο παράνομη πράξη αλλά και ένα ακόμη βήμα στον αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχει επιλέξει η ΝΔ.

Ο μηχανισμός της ΝΔ», προστίθεται στην ανακοίνωση, «προφανώς με πλήρη γνώση και καθοδήγηση, του κ. Μητσοτάκη επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους βουλευτές. Το ομολόγησε κυνικά και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, κ. Κυρανάκης, που χαρακτήρισε "υποχρέωση" τα τηλεφωνήματα αυτά.

Οι βουλευτές θα απαντήσουν υψώνοντας τη φωνή της συνείδησής τους για την προάσπιση του εθνικά ωφέλιμου», διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου και συνεχίζει: «Καμία απόπειρα βίας και τρομοκρατίας - από αυτές που είναι συνηθισμένοι άλλωστε ορισμένοι μηχανισμοί - δεν πρόκειται να κάμψει τη συνείδηση και το φρόνιμα τους.

Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης όμως οφείλουν να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό για την αντιδημοκρατική πρακτική που επιλέγουν.

Άλλωστε είναι σε όλους φανερό ότι οι προσπάθειές τους καθόλου δεν έχουν να κάνουν με τις απόψεις τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά με την αγωνία τους να αποσταθεροποιήσουν τη κυβέρνηση, αδιαφορώντας για την αποσταθεροποίηση της ίδιας της χώρας και της πολιτικής ομαλότητας.

Για άλλη μια φορά θα διαψευστούν», καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)