to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:53 | 15.02.2016

Κοινωνία

Aπειλεί το «Κόκκινο» με αγωγή για το κέντρο μετεγκατάστασης ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Με έκπληξη διαβάσαμε σε δελτίο τύπου του δημάρχου Ωραιοκάστρου κ. Αστέριου Γαβότση, ότι έδωσε εντολή στον νομικό σύμβουλο του Δήμου να προχωρήσει σε αγωγή εναντίον του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο, με αφορμή δημοσίευμα που αφορά τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή των Διαβατών, αναφέρει το «Κόκκινο».


Αναδημοσίευση από το «Κόκκινο»:

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής κανένα σχετικό έγγραφο, οφείλουμε να δώσουμε ορισμένες απαντήσεις δημόσια, καθώς δημόσια και η τοποθέτηση του δημάρχου μέσω Δελτίου Τύπου. Από την πρώτη ημέρα που προέκυψε το θέμα της δημιουργίας  κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή, οι δημοσιογράφοι του σταθμού βρέθηκαν στο σημείο, κάλυψαν το θέμα με εκτενή ρεπορτάζ, ενώ στις εκπομπές του Κόκκινου όλο αυτό το διάστημα φιλοξενήθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, κομμάτων, δημοτικών παρατάξεων και φυσικά οι δήμαρχοι της περιοχής Μίμης Φωτόπουλος και Αστέριος Γαβότσης, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους. 


Παράλληλα και γνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του θέματος και την προσπάθεια εκμετάλλευσης του, λειτουργήσαμε με γνώμονα την υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης, τη στιγμή που τοπικοί παράγοντες διέρρεαν ανυπόστατες πληροφορίες για τη δημιουργία εντυπώσεων και την πρόκληση επεισοδίων (π.χ. μόνιμη εγκατάσταση στην περιοχή 15.000 μεταναστών). 


Αν αντιλαμβανόμαστε σωστά η ενόχληση του δημάρχου Ωραιοκάστρου οφείλεται στην πληροφορία που μεταδώσαμε πως ο κ.Γαβότσης, όπως και ο κ.Φωτόπουλος, είχαν γνώση του χώρου που προορίζονταν για τη φιλοξενία των προσφύγων και ήταν σύμφωνοι με αυτό. Πράγματι από το ρεπορτάζ μας προέκυπτε αυτή η πληροφορία. Μάλιστα παραθέσαμε οπτικοακουστικό υλικό που αποδεικνύει πως οι δύο δήμαρχοι γνώριζαν από το Σεπτέμβριο το θέμα, ήταν σε επαφή με το υπουργείο, ενώ από  βίντεο προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος χώρος ήταν πρόταση του κ.Φωτόπουλου, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο ίδιος σε συνέντευξή του Στο Κόκκινο στις 1 Φεβρουαρίου 2016. 


Οι δε πηγές μας, μας ανέφεραν ότι αρχικά δεν υπήρχε αντίδραση των  δημάρχων, παρά μόνο όταν ανακοινώθηκε από το υπουργείο ο χώρος. Για το θέμα μάλιστα έχουν εκφραστεί δημόσια δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής στο Κόκκινο κ.α.

Παρόλ’ αυτά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι σε περίπτωση αμφισβήτησης του ρεπορτάζ, από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, τα μικρόφωνα του σταθμού είναι ανοιχτά, κάτι που όμως ποτέ δεν ζητήθηκε, ενώ κανείς δεν επικοινώνησε μαζί μας, παρά το γεγονός ότι λόγω της έντασης των τελευταίων ημερών στην περιοχή,  μας «γνωρίζουν» πλέον καλά. Άλλωστε ακόμη και αν ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου δήλωνε πως εξ’ αρχής ήταν αντίθετος στο χώρο, δεν είχαμε λόγο να το αμφισβητήσουμε, καθώς το κεντρικό ζήτημα όπως αντιλαμβάνεστε είναι άλλο. 


Αυτό που μας προκαλεί όμως έκπληξη και οργή είναι η απειλή υποβολής αγωγής από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου εναντίον του ρ/σ Στο Κόκκινο, μέσω μάλιστα μιας υβριστικής ανακοίνωσης, που θίγει άμεσα την επαγγελματική μας ακεραιότητα, στοχοποιεί δημοσιογράφους και προσβάλλει βάναυσα την αξιοπιστία του σταθμού με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημοσιογραφική και εμπορική του ταυτότητα και πορεία.


Ο κ.Γαβότσης αναφέρει πως η αγωγή είναι ««το ελάχιστο που πρέπει να κάνω προκειμένου να διασφαλίσω αφενός την πραγματική κατάσταση του θέματος και αφετέρου να βάλω φραγμό- στο μέτρο που μου αναλογεί- στην επιλεκτική παρουσίαση χαλκευμένων ειδήσεων από στρατευμένους υπηρέτες της ενημέρωσης». Είναι προφανές πως η διασφάλιση της πραγματικής κατάστασης του θέματος και η τήρηση της δεοντολογίας αποτελεί προτεραιότητα για εμάς και θεωρούμε πως διασφαλίζεται  με τα «ανοιχτά» σε όλους και όλες μικρόφωνα του Κόκκινου, προκειμένου να δίνονται διευκρινήσεις και τυχόν αστοχίες να αποκαθίστανται. 


Από την άλλη οργιζόμαστε για τους χαρακτηρισμούς περί «στρατευμένων υπηρετών της ενημέρωσης» και δηλώνουμε ότι θα προστατέψουμε με κάθε μέσο την επαγγελματική μας ακεραιότητα. Εκτιμούμε ότι αν δεν πρόκειται για μια πολύ κακή παρεξήγηση, η δίωξη του ρ/σ Στο Κόκκινο, σε αυτή τη συγκυρία αποτελεί ξεκάθαρη προσπάθεια φίμωσης, ενός από τα λίγα ΜΜΕ στην πόλη, που αντιστέκονται στο κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού που καλλιεργείται στην περιοχή.

Κατά τα άλλα στο  Κόκκινο έχουμε άποψη και είμαστε πράγματι στρατευμένοι. Στο πλευρό των ανθρώπων που κυνηγημένοι ψάχνουν μια στέγη και ένα πιάτο φαί, στο πλευρό των ανθρώπων που αγωνίζονται, στο πλευρό των ανθρώπων που ξεκινούν από το Α της Αλληλεγγύης. Και είμαστε περήφανοι και περήφανες για αυτό. 


Αρβανίτης Λευτέρης

Διευθυντής ρ/σ Στο Κόκκινο 93,4 

Ακολουθεί η ανακοίνωση του δημάρχου Ωραιοκάστρου :


Για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της δημιουργίας στρατοπέδου μετεγκατάστασης προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστόπουλου ενημέρωσε τους κατοίκους του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με δική του πρωτοβουλία στο δημοτικό κτίριο «Παύλος Μελάς» στο Παλαιόκαστρο.


Ο κ. Γαβότσης αναφέρθηκε αναλυτικά στις κινήσεις που έχει κάνει η δημοτική αρχή όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Όπως είπε στις 16-09-15 ενημερώθηκε ότι στην περιοχή της Αγχιάλου μεταφέρθηκαν kibo προκειμένου να στηθεί εκεί ένας χώρος υποδοχής προσφύγων. Ο κ. Γαβότσης και οι συνεργάτες του έσπευσαν στο σημείο, όπου και διαπίστωσαν την ακαταλληλότητα του χώρου. Την επόμενη ημέρα, 17-09-15 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου, όπου τονίστηκε η άρνηση από πλευράς της δημοτικής αρχής υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση ο χώρος που επελέγη είναι κατάλληλος για τη φιλοξενία χιλιάδων προσφύγων. Λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Γαβότσης απηύθυνε πρόσκληση προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ι. Μουζάλα, η οποία έγινε δεκτή. Οι δυο τους συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Δέλτα επισκέφθηκαν τον χώρο του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστόπουλου όπου ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός. «Ούτε ψυχή δεν βάζω εδώ μέσα» είπε χαρακτηριστικά. Στις 02-02-16 η δημοτική αρχή απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρο Κυρίζογλου ζητώντας τους την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) και ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Κεντρικής Μακεδονίας με αποκλειστικό θέμα την κατασκευή χώρου δεύτερης υποδοχής και μετεγκατάστασης προσφύγων (relocation camp) στο πρώην στρατόπεδο ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ή 1090. Υπήρξαν παράλληλα, συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους προέδρους ΠΕΔ, ΚΕΔΕ κτλ. Στις 03-02-16 ο κ. Πατούλης απέστειλε επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννη Μουζάλα για άμεση σύγκληση της Κοινής Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών. Στις 08-02-16 ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένο. 


Στη συνέχεια ο κ. Γαβότσης συμμετείχε στη συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών. 


Στις 10-02-16 ο κ. Γαβότσης απέστειλε αίτημα στον πρόεδρο της ΠΕΔ Κ.Μ., Λάζαρο Κυρίζογλου για άμεση έκτακτη σύγκληση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΕΔ Κ.Μ. με τη συμμετοχή των δημάρχων όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν από κοινού για το φλέγον θέμα και στις 11-02-16 συμμετείχε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔ Κ.Μ. όπου κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις. Η ΠΕΔ Κ.Μ. κατέληξε σε ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερα του ενός κέντρα δεύτερης υποδοχής για λόγους λειτουργικούς, καλύτερης διοίκησης-διαχείρισης, ασφάλειας και προπαντός για λόγους αποδοχής-συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών, αφού θα υπάρξει διασπορά. Τέλος, ο κ. Γαβότσης στις 12-02-16 συμμετείχε στην προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ/ΚΜ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσης ο κ. Γαβότσης αναφέρθηκε για πολλοστή φορά ότι «η δημιουργία στρατοπέδου μετεγκατάστασης προσφύγων (relocation camp) στην περιοχή μας μάς βρήκε από την πρώτη στιγμή αντίθετους όχι γιατί είμαστε ρατσιστές και ξενοφοβικοί, όπως κατηγορηθήκαμε από ορισμένους, αλλά γιατί θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος χώρος που επελέγη δεν είναι επ' ουδενί κατάλληλος προκειμένου να φιλοξενήσει τόσες χιλιάδες κόσμου». Και συμπλήρωσε: «Ο λόγος είναι ότι υπάρχει άμεση γειτνίαση αφενός με οικισμό ΡΟΜΑ και αφετέρου υπάρχει άμεση εγγύτητα με οργανωμένους οικισμούς. Η ταυτόχρονη παρουσία τόσων πολλών ατόμων (η κυβέρνηση κάνει λόγο για 4.000 άτομα) εγκυμονεί κινδύνους τόσο από πλευράς γενικότερης ασφάλειας όσο και από πλευράς υγείας και υγιεινής», δήλωσε ο δήμαρχος. «Είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση της ίσης κατανομής βαρών κι ευθυνών», είπε χαρακτηριστικά. «Η περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι ήδη βεβαρημένη με κάθε είδους ρυπογόνες κι επιβλαβείς δραστηριότητες», συνέχιζε διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν σημαίνει ότι η εγκατάσταση προσφύγων στο συγκεκριμένο στρατόπεδο αποτελεί μια ακόμη ρυπογόνα επιβάρυνση. «Δεν είναι όμως δυνατόν μια συγκεκριμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης να επιβαρύνεται μονίμως, ενώ η άλλη πλευρά να απολαμβάνει μόνο τα αγαθά της ανάπτυξης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις δηλώσεις του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου, ο οποίος υποστήριξε ότι σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού stokokkino.gr ο δήμαρχος φέρεται να ήταν σύμφωνος για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο «1090», ο κ. Γαβότσης του ζήτησε να αποδείξει αυτά που υποστήριξε. «Αν αποδείξεις τα όσα λες, παραιτηθώ. Ειδάλλως θα πρέπει να παραιτηθείς εσύ», είπε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της ενημερωτικής συνάντησης ο κ. Γαβότσης έδωσε εντολή στον νομικό σύμβουλο του δήμου να προχωρήσει σε αγωγή εναντίον του ραδιοφωνικού σταθμού «stokokkino.gr», καθώς σε ρεπορτάζ δημοσιογράφου από τη Θεσσαλονίκη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου και ο δήμαρχος Δέλτα από την πρώτη στιγμή υποδαυλίζουν τις ξενοφοβικές αντιδράσεις σε συνεργασία με την ακροδεξιά. Η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή στον διάλογο με τα χρονικά όμως περιθώρια να στενεύουν και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τους δύο δημάρχους καθώς παρότι αρχικά οι ίδιοι είχαν αποδεχθεί και βεβαιώσει την καταλληλότητα του στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από οπτικοακουστικό υλικό στα αρμόδια υπουργεία, μόλις ο χώρος επιλέχθηκε και ξεκίνησαν οι αντιδράσεις φοβούμενοι μη χάσουν την εκλογική τους πελατεία αντί να υπερασπιστούν την επιλογή τους αλλά και να μετριάσουν τις αντιδράσεις έθεσαν εαυτούς επικεφαλής του “ανένδοτου”».


«Είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνω προκειμένου να διασφαλίσω αφενός την πραγματική κατάσταση του θέματος και αφετέρου να βάλω φραγμό- στο μέτρο που μου αναλογεί- στην επιλεκτική παρουσίαση χαλκευμένων ειδήσεων από στρατευμένους υπηρέτες της ενημέρωσης», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)