to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:11 | 29.08.2019

Πολιτική

Aπειλεί και συνεχίζει την καταστροφολογία για τη ΔΕΗ ο Χατζηδάκης

Η κυβέρνηση επιλέγει να αποδράσει από τις ευθύνες της απειλώντας με τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για τη ΔΕΗ - «Η σπασμωδική αυτή πρωτοβουλία είναι προϊόν της αμηχανίας της, καθώς αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κόστος της απόφασής της να επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 500 εκατ. ευρώ», επισημαίνει ο Αλ. Χαρίτσης


Σε μια ακόμα προσπάθεια να τεκμηριώσει το κυβερνητικό αφήγημα με πάρα πολλές αποκρύψεις της πραγματικότητας, παραλείψεις, άστοχες επισημάνσεις, αποσιωπήσεις και μεγάλες αντιφάσεις, επιδόθηκε την Πέμπτη 29/8 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ενώ, κατά τη δευτερολογία του ανέφερε: «Το θέμα της ΔΕΗ ανοίγει σήμερα. Θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις και επεισόδια στη Βουλή και αν χρειαστεί και στη Δικαιοσύνη». 

Δήλωση για τις απειλές Χατζηδάκη πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης 29/8 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να αποδράσει από τις ευθύνες της απειλώντας με τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για τη ΔΕΗ.

Η σπασμωδική αυτή πρωτοβουλία είναι προϊόν της αμηχανίας της, καθώς αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κόστος της απόφασής της να επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 500 εκατ. ευρώ.

Ας μην έχουν αυταπάτες. Κανένας αποπροσανατολισμός της συζήτησης δεν μπορεί να κρύψει το κύριο: η ΝΔ ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ και ήδη στέλνει τον λογαριασμό στον ελληνικό λαό».

Σ. Φάμελλος: Ο Χατζηδάκης πετάει την μπάλα στην εξέδρα διότι συνελήφθη κλέβοντας οπώρας

Κληθείς την Παρασκευή 30/8 να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη ότι αν χρειαστεί το θέμα της ΔΕΗ θα πάει στη Δικαιοσύνη, ο τομεάρχης ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τόνισε εκ νέου πως «και αυτό ακριβώς αποδεικνύει το αδιέξοδο για τον κ. Χατζηδάκη. Όταν κατάλαβε πλέον η ΝΔ ότι συνελήφθη κλέβοντας οπώρας και όλοι καταλάβαμε ότι μεταφέρει τεράστιο κόστος αδικαιολόγητο στους καταναλωτές και αρχίζει να έχει πολιτικό κόστος στην κοινωνία (...) τότε πέταξε την μπάλα στην εξέδρα και άρχισε το παραμύθι της εξεταστικής (...) Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» (διαβάστε αναλυτικά).

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απειλεί και ο Γεραπετρίτης: «Αναζήτηση ευθυνών για τη διαπραγμάτευση του 2015»

«Κινδυνολογία και καταστροφολογία»

Την Πέμπτη 29/8, ο Σωκράτης Φάμελλος, κατήγγειλε την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ως «κινδυνολογική και καταστροφολογική», με σκοπό να δικαιολογηθεί η επιβάρυνση των 500 εκατομμυρίων ευρώ για τους καταναλωτές μέσω των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Ο τομεάρχης Ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ είχαν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου ενώ σημείωσε ότι κατά την περίοδο 2015- 2018 μειώθηκαν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 12%.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατάφερε να κρατήσει σταθερά τα τιμολόγια ρεύματος, την περίοδο 2015-2018, και να μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 12%, χωρίς πώληση δικτύων ή μονάδων, να μειωθεί ο δανεισμός της ΔΕΗ κατά 1 δισ. ευρώ και να προχωρήσει το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας. Κατάφερε επιπλέον, να εξορθολογήσει το Κοινωνικό Τιμολόγιο προς όφελος των πιο αδύναμων και να αναμορφώσει την αγορά ενέργειας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Δήλωσε ότι αυτά είναι τα δεδομένα με τα οποία πρέπει να αναμετρηθεί η νέα κυβέρνηση.

Αντιθέτως, το μόνο που προτείνει, επί της ουσίας, ο κύριος Χατζηδάκης είναι η αξιοποίηση των πλεονασμάτων που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, καθώς αναγνώρισε ότι εκμεταλλεύεται το ποσό μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργεια και το πλεόνασμα του λογαριασμού για τις ΑΠΕ, δύο επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Σ. Φάμελλος ζήτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, έναν λογαριασμό που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παρέλαβε ελλειμματικό κατά 800 εκατ. ευρώ και παρέδωσε πλεονασματικό, καθώς και ζήτησε, από την ηγεσία του ΥΠΕΝ και τη Διοίκηση της ΔΕΗ, να δεσμευτεί ότι δεν θα αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ για τους καταναλωτές το 2019 και το 2020.

Κλείνοντας σημείωσε ότι το δημοσιονομικό σενάριο της ΝΔ αποτυγχάνει διαρκώς και για αυτό δεν προχωράει στην απόδοση των 200 εκατ. ευρώ που η πολιτεία οφείλει στη ΔΕΗ για τα Υ.Κ.Ω. της περιόδου 2007-2011, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που απέδωσε 360 εκατ. ευρώ για οφειλές της περιόδου 2012-2016 από το πλεόνασμα του 2017 (διαβάστε αναλυτικά).

Για παραλείψεις, απόκρυψη της πραγματικότητας, άστοχες επισημάνσεις και αντιφάσεις κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Πάνος Σκουρλέτης, πρώην υπουργός ΠΕΝ.

Όπως είπε, η ΔΕΗ πράγματι έχει δυσκολίες, «αλλά δεν ισχύει ότι υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ». Επίσης, έθεσε το ερώτημα γιατί να προχωρήσει περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ χαρακτήρισε καταστροφική επιλογή την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ (διαβάστε αναλυτικά).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)