to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:03 | 05.10.2012

Κοινωνία

Απέδωσαν κατηγορίες και στους 120 εργαζόμενους του Σκαραμαγκά, κρατούνται 12!

Σε δώδεκα συλλήψεις εργαζομένων προχώρησε τελικά η αστυνομία, ενώ αναζητά δύο ακόμα. Περνάνε την Παρασκευή το πρωί από Εισαγγελέα, νέα συγκέντρωση στις 8 μ.μ. εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι. Οι υπόλοιποι 98 προσαχθέντες από το υπ. Άμυνας αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά με κατηγορίες για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης!


Παρασκευή 5/10

10.55 μ.μ.: Η αστυνομία διώχνει τον κόσμο μέσα και έξω από τα κτίρια της Σχολής Ευελπίδων, προφανώς θέλοντας να προλάβει μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης.

Βίντεο από το enikos.gr:


Στο Πεδίο του Αρεως προσυγκέντρωση εργαζομένων ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης

9:25 Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία συμπαρίστανται στους συλληφθέντες. Στα δικαστήρια αυτή την ώρα υπάρχουν έξι κλούβες των ΜΑΤ.

8:00 Συγκέντρωση έξω από την Ευελπίδων έχουν προγραμματίσει στις 8 το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. 

Η συγκέντρωση θα γίνει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσαγωγές 106 συναδέλφων τους, 12 από τους οποίους θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Τα γεγονότα της Πέμπτης 4/10:

11.59 μ.μ.: Οπως ανακοίνωσε επισήμως πλέον η αστυνομία:

«Ανακοινώνεται ότι σε βάρος των εκατόν έξι (106) προσαχθέντων σήμερα (04-10-2012), από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχηματίσθηκαν δικογραφίες ως κατωτέρω:
 
Α. Για τους δώδεκα (12) εξ΄ αυτών, καθώς και για δύο (2) άτομα που αναζητούνται, για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, απρόκλητες σωματικές βλάβες, αντίσταση και παράβαση του Νόμου περί όπλων. Οι ανωτέρω συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο (05-10-2012) στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
 
Β. Για του υπόλοιπους ενενήντα τέσσερις (94) για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης. Οι ανωτέρω, κατόπιν προφορικής εντολής του κ. Εισαγγελέα αφέθησαν ελεύθεροι». 
 
 
Οι εργαζόμενοι και όσοι δηλώνουν την αλληλεγγύη τους  στον αγώνα τους καλούν σε συγκέντρωση στις 8.00 μ.μ. το πρωί της Παρασκευής στα δικαστήρια της Ευελπίδων.
 
 «Ο αγώνας των εργαζόμενων θα συνεχιστεί, μέχρι να δοθεί οριστική και βιώσιμη λύση, δεδομένου ότι με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η αναπαραγωγή των αδιεξόδων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, σχολιάζοντας τα πρωινά επεισόδια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

9.59 μ.μ.: Σύμφωνα με δηλώσεις στο enikos.gr εργαζομένων που μόλις αφέθηκαν ελεύθεροι, 85 εργαζόμενοι αφήνονται ελεύθεροι και παραπέμπτονται σε τακτική δικάσιμο, 7 ακόμα εργαζόμενοι και 8 συνδικαλιστές παραμένουν κρατούμενοι, με κακουργηματικές κατηγορίες. 

 
Πηγή φωτογραφίας: https://twitter.com/MakisSinodinos
 
 
9:40 Απελευθερώνονται οι πρώτοι από τους προσαχθέντες. Δεν είναι ξεκάθαρο από τη ΓΑΔΑ πόσοι θα αφεθούν τελικά ελεύθεροι σήμερα. Ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης: «Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν θα καμφθούν από τις ασπίδες, τα γκλομπ και τις συλλήψεις, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά και τα δεδουλευμένα τους. (...)  μαζί με όλους τους εργαζόμενους, που αγωνίζονται για την αποτροπή των νέων βάρβαρων μέτρων και την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής».

9:08 Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες ο αριθμός των συλληφθέντων ανεβαίνει στους 12, με τους υπόλοιπους προσαχθέντες να απελευθερώνονται.


8:33 Παραμένει κόσμος συγκεντρωμένος έξω από τη ΓΑΔΑ.

Image

Image


8:19 Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ για τα γεγονότα στο Πεντάγωνο εδώ.

7:45 Και η ΓΣΕΕ καταδικάζει με ανακοίνωσή της την αστυνομική βία και καλεί στο πανεργατικό συλλαλητήριο της Δευτέρας.

 
Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ «καταγγέλλει την αστυνομική βία», κάνει λόγο για «ενέργειες που πλήττουν τη δημοκρατία και καταρρίπτουν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα», ενώ δικαιολογεί την εισβολή στο υπουργείο Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία ζητούν το αυτονόητο. Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 6 μηνών και να τερματιστεί η ψευτοαπασχόληση εργασίας μίας ημέρας την εβδομάδα».
 
Τέλος, η ΓΣΕΕ καλεί «τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να δώσουν δυναμική και αγωνιστική απάντηση και με το Πανεργατικό Συλλαλητήριο που διοργανώνουν ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα 8/10/2012 στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα». (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


7:36 Σε έκτακτη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους προσαχθέντες εργαζόμενους στα ναυπηγεία που κρατούνται στην ΓΑΔΑ καλεί στις 19.30 στην Καμάρα ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. (Πηγή: alterthess.gr)

 
7:31 Σύμφωνα με πληροφορίες από τις 106 προσαγωγές 10 θα μετατραπούν σε συλλήψεις, κατά πάσα πιθανότατα τα μέλη του ΔΣ του σωματείου ως πρωταίτιοι των επεισοδίων. 
 
6:45 Σε διαθεσιμότητα τίθεται ο αξιωματικός που είχε την ευθύνη για τα μέτρα ασφαλείας έξω από το υπουργείο Άμυνας ενώ θα διενεργηθεί και ΕΔΕ. Η απόφαση λήφθηκε σε έκτακτη σύσκεψη που κάλεσε ο υπ. Δημόσιας Τάξης, Ν .Δένδιας για τα γεγονότα που συνέβησαν το πρωϊ στο Πεντάγωνο.
 

6:18 Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΓΑΔΑ, η αστυνομία προσανατολίζεται στο να συλλάβει τους πρωταίτιους των επεισοδίων.

6:08 24ωρη απεργία σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά εξήγγειλε η  Πανελληνία Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου. Ολόκληρη η ανακοίνωση:
 
"Η  Π.Ο.Ε.Μ. καταγγέλλει   την βάναυση  και  απρόκλητη επίθεση των  δυνάμεων καταστολής κατά των  εργαζομένων   στα  Ναυπηγεία  Σκαραμαγκά.
 
Η πολιτεία  απαντά , με  υποσχέσεις κενού περιεχομένου, με άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου  Εθνικής Άμυνας  να  συναντηθεί με  αντιπροσωπεία των εργαζομένων, με  βία  και συλλήψεις    στους  επί  6 μήνες απλήρωτους   και  εξαθλιωμένους   του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά.
 
Η ΠΟΕΜ  απαντά με 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Παρασκευή  5 Οκτώβρη, συγκέντρωση στις  10:00  στην πλατεία Κλαυθμώνος  και πορεία στο Σύνταγμα.
 
Ζητούμε   από το σύνολο του Συνδικαλιστικού Κινήματος  να εκφράσει την αλληλεγγύη του με  την παρουσία   του  στην συγκέντρωση στην πλατεία  Κλαυθμώνος  προς τους  δοκιμαζόμενους συναδέλφους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά."

5:40 Οι δικηγόροι δεν έχουν συναντηθεί ακόμη με τους εργαζόμενους καθώς η αστυνομία βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία εξακρίβωσης στοιχείων των προσαχθέντων.


5:35 Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Παναγιώτης Λαφαζάνης, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Μπάρκας, Αλέξης Μεϊκόπουλος και Γιάννης Σταθάς βρίσκονται από νωρίς στο πλευρό των εργαζομένων και δηλώνουν ότι αν οι προσαγωγές μετατραπούν σε συλλήψεις θα πάνε σε συντεταγμένη πορεία από την ΓΑΔΑ προς Ευελπίδων.


5:26 "Βγάλτε τους εργάτες μέσα από την ΓΑΔΑ, δεν είναι τρομοκράτες, θέλουνε δουλειά" το σύνθημα που φωνάζει ο κόσμος #rbnews (Πηγή: https://twitter.com/MakisSinodinos)


5:23 Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, αδιευκρίνιστο είναι ακόμη το αν οι προσαχθέντες εργαζόμενοι θα συλληφθούν.


5:08 Έκκληση να συγκεντρωθεί κόσμος στην ΓΑΔΑ για αλληλεγγύη στους εργαζόμενους.

4.49 Τραυματίας ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα ναυπηγεία, Βασίλης Καρακίτσιος. Μεταφέρθηκε στο Ελπίς με σπασμένα πλευρά και τον ξαναγύρισαν με συνοδεία στη ΓΑΔΑ.


4.42 Με πορεία θα κατευθυνθούν από τη ΓΑΔΑ στην Ευελπίδων οι αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων. 


4:34 Σε συλλήψεις θα μετατραπούν οι περίπου 120 προσαγωγές. Στην Ευελπίδων θα κατευθυνθούν προσαχθέντες και αλληλέγγυοι.


4:04  Φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί αυτή την ώρα έξω από τη ΓΑΔΑ σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους προσαχθέντες εργαζόμενους των Ναυπηγείων.


Image

Πηγή: https://twitter.com/iptamenos3

2:19 Έξω από τη ΓΑΔΑ έχουν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι των ναυπηγείων, αλλά και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που συμπαρίστανται στους προσαχθέντες εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

2:03 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του σωματείου των ναυτεργατών, έχει σπάσει τα πλευρά του, ενώ ο αντιπρόεδρος φέρεται να έχει κάταγμα στο πόδι του.    


1.45 μ.μ.: Στη ΓΑΔΑ αυτή την ώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης.

 
1.25 μ.μ.: Αδύνατη η επικοινωνία με κάποιους από τους προσαχθέντες εργαζόμενους. Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τον αριθμό τους. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, μεταβαίνει στη ΓΑΔΑ για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους που έχουν προσαχθεί, ενώ κάλεσε συνδικαλιστικά στελέχη να συγκεντρωθούν έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.


12.55 μ.μ.: Στη ΓΑΔΑ έχουν μεταφερθεί πλέον οι προσαχθέντες, δεκάδες κατά πληροφορίες, από το υπ. Αμυνας. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων. Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση μεταβαίνουν με πορεία από το υπ. Αμυνας όσοι εργαζόμενοι δεν προσήχθησαν νωρίτερα (φωτό) 

https://pbs.twimg.com/media/A4WmtiwCYAAS_P_.jpg

φωτό από https://twitter.com/MakisSinodinos


12.05 μ.μ.: Έξω από τον χώρο του υπουργείου έχουν απωθηθεί πλέον οι συγκεντρωμένοι, μετά τη διάλυση της συγκέντρωσής τους στον προαύλιο χώρο με ξύλο και δακρυγόνα από τα ΜΑΤ. Στο σημείο βρίσκοταν ο κοινοβολευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Π. Κουρουμπλής, που προσπάθησε να μεσολαβήσει για να συναντηθούν οι εργαζόμενοι με τον αρμόδιο υπουργό, μαζί με τους βουλευτές Γ. Στάθα, Α. Μεϊκόπουλο και Δ. Γάκη. Η Λ. Μεσογείων είναι κλειστή αυτή την ώρα, ενώ μεταφέρονται στη ΓΑΔΑ όσοι εργαζόμενοι είχαν νωρίτερα προσαχθεί. Σύμφωνα με ανεπιβαίωτες πληροφορίες, δυνάμεις των ΜΑΤ μεταβαίνουν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά για να εμποδίσουν συγκέντρωση εκεί των εργαζομένων.

Το βίντεο από τον ξυλοδαρμό των εργαζομένων από τα ΜΑΤ:

11.37 π.μ.: Σε βίαιες συλλήψεις όσων, λίγων, διαδηλωτών είχαν μείνει στα σκαλιά του κτιρίου προβαίνουν τα ΜΑΤ. Εχουν οδηγήσει τουλάχιστον 6 στις παρακείμενες κλούβες.


11.30 π.μ.: Σε αστυνομικό κλοιό εντός του  προαύλιο χώρου του υπ. Αμυνας παραμένουν οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων. Κλούβες των ΜΑΤ φράζουν πλέον την είσοδο του κτιρίου του υπουργείου. Ο υφυπουργός Αμυνας, σύμφωνα με ΜΜΕ, δηλώνει πως θα δεχτεί αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων.

 

11.10 π.μ.: Επίθεση των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους, τραυματισμένοι μερικοί από τους  διαδηλωτές. Τα ΜΑΤ έχουν κυκλώσει πλέον τους διαδηλωτές. Στο σημείο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την εκ περιτροπής εργασία που τους έχει επιβληθεί όπως και για το πάγωμα διαφόρων παραγγελιών που τους αφήνει χωρίς δουλειά. Στο χώρο του υπ. Αμυνας δεν υπάρχουν, ως αυτή την ώρα, αστυνομικές δυνάμεις.

Φωτό από τηλεόραση:


Διαβάστε σχετικά:

''Άκρα'' σύμφωνα με το Δένδια και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στο Σκαραμαγκά

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

6/9/12: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)