to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:40 | 17.01.2015

Οικονομία

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αίτημα για ένταξη στον ELA και για τις 4 συστημικές τράπεζες

Το αίτημα 4 τραπεζών στον Εκτακτο Μηχανισμό (ELA), ώστε να διασφαλίσουν τη ρευστότητά τους, επιχειρήθηκε να πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς η ΝΔ επενδύει στην πρόκληση ανασφάλειας στους καταθέτες - Η προσφυγή στον ELA δεν αποτελεί μια δραματική εξέλιξη καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αξιοποιεί μία από τις δυνατότητες παροχής ρευστότητας που ισχύει στα πλαίσια του ευρωσυστήματος, σημειώνει ο Γ. Δραγασάκης


Αίτημα για ένταξη στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA-Emergency Liquidity Assistance) «για προληπτικούς λόγους» και για τις 4 συστημικές τράπεζες, είτε με δική τους πρωτοβουλία, είτε με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ασφαλείς τραπεζικές πηγές. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ότι δυο από τις 4 συστημικές τράπεζες (Eurobank και Αlpha), επιβεβαίωσαν ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Το αίτημα δύο τραπεζών στον Εκτακτο Μηχανισμό (ELA), ώστε να διασφαλίσουν τη ρευστότητά τους, επιχειρήθηκε να πάρει μεγάλες διαστάσεις κάθώς η ΝΔ επενδύει στην πρόκληση ανασφάλειας στους καταθέτες.

Σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών αυτών, με τα οποία επικοινώνησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα δυο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος, με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Το αίτημα για ένταξη και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο ELA θα συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα.

Η προσφυγή των τραπεζών στο ELA, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πραγματοποιείται προληπτικά για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες ανάγκες ρευστότητας, που προκύπτουν μεταξύ άλλων λόγω της σχετικής και ελεγχόμενης υποχώρησης που εμφανίζεται στο επίπεδο των καταθέσεων αλλά και τη συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς και των εξελίξεων περί το ελβετικό φράγκο που ζημιώνει περισσότερους από 60.000 δανειολήπτες.

Γ. Δραγασάκης: "Ευαίσθητες" οι τράπεζες, γνωστά τα προβλήματα, υπό έλεγχο οι εξελίξεις

Η προσφυγή των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) δεν αποτελεί μια δραματική εξέλιξη καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αξιοποιεί μία από τις δυνατότητες παροχής ρευστότητας που ισχύει στα πλαίσια του ευρωσυστήματος, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84.

Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, είναι γνωστό πως οι τράπεζες είναι ευαίσθητες σε πολιτικές και οικονομικές μεταβολές, όπως βέβαια και στην κινδυνολογία που εκπορεύεται από την κυβέρνηση, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον ανάγκες για τραπεζική ρευστότητα. Αυτό όμως, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τη δραματοποίηση της κατάστασης ή την πρόκληση πανικού. Μάλιστα σε θετική κατεύθυνση κινείται η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν που παρατείνει την ισχύ, μέχρι τις 30/6/2015, των κρατικών εγγυήσεων στα ομόλογα που εκδίδουν τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι εν λόγω τίτλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από τον ELA ή άλλες πηγές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)