to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:26 | 22.02.2013

left.gr

Κοινωνία

Απαξιώνουν τις δημόσιες, προωθούν τις ιδιωτικές σχολές ναυτικής εκπαίδευσης

Ακολουθεί η δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα, βουλευτή Α΄ Πειραιά & Νησιών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. και υπεύθυνου της Ε.Ε.Κ.Ε. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, για τη δημοσίευση από το Υπουργείο των κανονιστικών πράξεων, για τη δημιουργία ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης.





«O Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, μετά την ικανοποίηση του συνόλου σχεδόν των εφοπλιστικών αιτημάτων που έρχονται ως διατάξεις στο σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου, σπεύδει να ικανοποιήσει και την απαίτηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για την καθιέρωση της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης και μάλιστα υποβαθμισμένης, με το χαρακτήρα της «κατάρτισης» και της «επιμόρφωσης».


Είναι χαρακτηριστικές οι προτεραιότητες του Υπουργείου. Καμιά φροντίδα και κανένα σχέδιο για την αναβάθμιση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης. Εργώδης κινητικότητα, για την ιδιωτική!  Μία ακόμα παραίτηση του κράτους από τις υποχρεώσεις του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Μία ακόμα μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των νέων, που θέλουν να προγραμματίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον και των οικογενειών τους.


Η στόχευση αυτής της πρωτοβουλίας, είναι σαφής: Η παράδοση της ναυτικής εκπαίδευσης στον έλεγχο των εφοπλιστών, που θα αξιολογούν και θα διαμορφώνουν τους σπουδαστές και θα ορίζουν τους όρους και τις συνθήκες εργασίας στα πλοία τους.  


Σε μια εποχή, που η ανεργία στο χώρο της ναυτεργασίας έχει φτάσει στα ύψη, με τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού να μην μπορούν να απορροφηθούν στο ελάχιστο -όσοι και όσες εξ αυτών κατορθώνουν να πραγματοποιήσουν το εκπαιδευτικό τους ταξίδι, που αποτελεί προϋπόθεση αποφοίτησής τους- η κυβέρνηση επιλέγει να ενεργοποιήσει τη σχετική νομοθεσία και να επιτρέψει τη δημιουργία ιδιωτικών ναυτικών σχολών.


Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Περισσότεροι σπουδαστές ναυτικών σχολών, περισσότεροι νέοι υποψήφιοι άνεργοι. Ασφαλώς, οι δυσκολίες εξεύρεσης εργασίας, δεν θα αφορούν τους αποφοίτους των ιδιωτικών σχολών των εφοπλιστών, αλλά τους αποφοίτους των δημοσίων ΑΕΝ. Όσες οικογένειες, μέσα σε συνθήκες κρίσης, μπορούν να καταβάλλουν από το υστέρημά τους δίδακτρα ή δεσμευτούν με δανειοδότηση γι’ αυτό, μπορούν να ελπίζουν ότι αύριο τα παιδιά τους, θα διεκδικήσουν μία θέση εργασίας απόλυτα ελεγχόμενη από τους εργοδότες τους.


Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.–Ε.Κ.Μ. θα επανέλθει με αναλυτικότερη κριτική του προτεινόμενου Προεδρικού Διατάγματος και των Υπουργικών Αποφάσεων. Για λόγους αρχής, όμως, από τώρα δημοσιεύουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση γι’ αυτές τις ακραία νεοφιλελεύθερες ιεραρχήσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου».


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)