to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:54 | 28.09.2015

Κοινωνία

Απάτη με αεροπορικά εισιτήρια μέσω Διαδικτύου εξιχνίασε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Νέες υποθέσεις διαδικτυακής απάτης έφεραν στο φως οι έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στον τομέα των αερομεταφορών. Συγκεκριμένα εξιχνιάστηκε υπόθεση διαδικτυακών απατών κατ' εξακολούθηση και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 59χρονης υπεύθυνης ταξιδιωτικού γραφείου στην Αττική, 21χρονης ημεδαπής και 26χρονου αλλοδαπού.


Από την αστυνομική έρευνα και ψηφιακή ανάλυση που ακολούθησε στο πλαίσιο άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των τριών ατόμων στην επίμαχη υπόθεση και προσδιορίστηκε γεωγραφικά ο τόπος κατοικίας τους.

Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι η 59χρονη, ως υπεύθυνη ταξιδιωτικού γραφείου, προέβαινε σε απατηλές πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, καθώς εισέπραττε από πελάτες το πλήρες χρηματικό αντίτιμο ενός εισιτηρίου, ενώ οι δύο συνεργοί της αγόραζαν διαδικτυακά το ίδιο εισιτήριο, με τη χρήση κλεμμένων πιστωτικών καρτών, χρεώνοντας τον πραγματικό κάτοχο εν αγνοία του.

Κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και, παρουσία δικαστικών λειτουργών, έκαναν έρευνες στα σπίτια και τους χώρους εργασίας των εμπλεκομένων, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε έντυπο υλικό που σχετίζεται με την παράνομη δραστηριότητά τους.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψε η εμπλοκή τους σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις πώλησης εισιτηρίων, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί με τη χρήση κλεμμένων στοιχείων καρτών πληρωμής, ενώ διερευνώνται περισσότερες από 111 περιπτώσεις ύποπτων συναλλαγών, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Επιπλέον, εξετάζονται ενδεχόμενες παραβάσεις φορολογικού χαρακτήρα (ανακριβής απόδοση ΦΠΑ κλπ).

Ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για την περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων που προέκυψαν.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα Αστυνομικά Τμήματα των αεροδρομίων όλης της χώρας, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου απατηλών αεροπορικών κρατήσεων σε 24ωρη βάση, με σκοπό τη θωράκιση του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων (εμπορία ανθρώπων, παράνομη μετανάστευση κ.ά.).

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την ψηφιακή πλατφόρμα του Perseuss (Παγκόσμια Κοινότητα Αεροπορικών Εταιρειών για την καταπολέμηση των απατών), μέσω της οποίας οι αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες όλο το 24ωρο σχετικά με παράνομη δραστηριότητα που αφορά στη χρήση όλων των τύπων καρτών πληρωμής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)