to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Απασφάλισαν οι υπουργοί από την πίεση των σκανδάλων της ΝΔ

Ο Θεοδωρικάκος αποκάλεσε τραμπούκο και αγράμματο τον Σκουρλέτη! Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο πολιτικής εμπιστοσύνης από τους κυβερνητικούς βουλευτές


Μέσα σε κλίμα γενικευμένης αμφισβήτησης του καθεστώτος Μητσοτάκη και με τους βουλευτές της Ν.Δ. να μην κρύβουν τον προβληματισμό τους για το σκάνδαλο Σπυράκη, την ακρίβεια και τις υποκλοπές, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει σήμερα ψήφο πολιτικής εμπιστοσύνης από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Ωστόσο, είναι πολλές οι πιέσεις (και από συστημικά μίντια) προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων.

Η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2023 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, με την αντιπολίτευση να ορίζει μία διπλή, δυσμενή για την κυβέρνηση, ατζέντα: οικονομία-ακρίβεια και Δημοκρατία-δικαιώματα-διαφθορά. Αυτά είναι τα θέματα που θα θέσει και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του για την επόμενη ημέρα μετά την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δένδιας: Η Ν.Δ. είναι ηθικό κόμμα

Ενδεικτικό της παγωμάρας στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι η εμψυχωτική τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος έκανε έμμεση επαινετική αναφορά στην κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά όχι στις κυβερνήσεις Σαμαρά και Μητσοτάκη (που αξιοποίησαν τη Μαρία Σπυράκη στην Ευρωβουλή). «Η Ν.Δ. είναι ένα βαθύτατα ηθικό και λαϊκό κόμμα. Συγκρουστήκαμε με οικονομικές ελίτ στην ιστορία της παράταξής μας και πολλές φορές ηττηθήκαμε. Οι ήττες αυτές είναι ηθική παρακαταθήκη της παράταξής μας. Είμαι περήφανος γι’ αυτές τις ήττες» ανέφερε ο Ν. Δένδιας και θύμισε τη μάχη που δόθηκε για τον βασικό μέτοχο επί κυβέρνησης Καραμανλή.

Σκουρλέτης: Θυμίζει εποχές ΕΚΟΦ

Εντελώς διαφορετικό ήταν το κλίμα που επιχείρησε να επιβάλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, που εξετράπη και σε προσωπικές ύβρεις, τις οποίες αρνήθηκε να ανακαλέσει. Στην ομιλία του έκανε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ σκόρπισε δηλητήριο σε βάρος της αστυνομίας και της κυβέρνησης συλλήβδην, έδειξε την έμφυτη “αλλεργία” του, τροφοδοτεί με μίσος και διχασμό την πολιτική ζωή επιδιώκοντας το χάος, γιατί μόνο εκεί μπορεί να επιβιώσει πολιτικά. Η ισοπέδωση, η καταστροφολογία είναι συνώνυμα του ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

«Επί των ημερών σας κατορθώσατε να πετύχετε ένα ρεκόρ αρνητικό: Έχετε δύο θανάτους συμπολιτών μας Ρομά. Άκουσα πριν ότι μπήκε σε ειδική εκπαίδευση η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και ήθελα να ρωτήσω αν αυτή η εκπαίδευση έγινε και ήταν αποτελεσματική πριν από τη δολοφονία του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη» του απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης και κατηγόρησε τον υπουργό ότι «αυτό που περισσότερο σας νοιάζει είναι να διαπαιδαγωγείτε τους αστυνομικούς, τα στελέχη της αστυνομίας, ώστε να βλέπουν εχθρικά τους Ρομά, τους διαδηλωτές, τους νέους ανθρώπους. Ενδεχομένως με αυτό εσείς προσωπικά να φτιάχνετε μια εκλογική πελατεία, να θέλετε να ανασυστήσετε το παλιό κράτος της Δεξιάς».

Ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στην απόφαση του ΣτΕ που έβγαλε παράνομες τις αλλαγές που έκανε ο Τ. Θεοδωρικάκος στον νόμο για την Αυτοδιοίκηση. Ο υπουργός είχε χάσει την ψυχραιμία του και, απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υποστήριξε πως «το ΣτΕ είπε ότι ο νόμος είναι συνταγματικός. Λυπάμαι για εσάς, πρέπει να μάθετε λίγα γράμματα».

«Εγγράμματε, κύριε υπουργέ, ξαναδιαβάστε την απόφαση του ΣτΕ, που λέει ότι η αλλοίωση των συσχετισμών, όπως αποτυπώνονται στα Δημοτικά Συμβούλια, όπως εσείς το κάνατε σε σχέση με τη συγκρότηση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής, καθώς και η αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια σε αυτές τις επιτροπές είναι αντισυνταγματική. Τελεία και παύλα» απάντησε ο Π. Σκουρλέτης. «Αυτούς τους ανέξοδους τραμπουκισμούς να τους κάνετε στην Κουμουνδούρου και να σας χαίρεται ο αρχηγός σας» είπε ο Τ. Θεοδωρικάκος, με τον Π. Σκουρλέτη να του απαντά: «Ο όρος τραμπουκισμός εδώ απέναντι στην ανταλλαγή επιχειρημάτων και με φωνές, όπως γίνεται πάρα πολλές φορές, είναι απαράδεκτος. Θυμίζει εποχές ΕΚΟΦ ή χρυσαυγίτικη κουλτούρα. Αυτή τον χαρακτηρίζει, ειλικρινά το λέω. Να ανακαλέσει ο υπουργός! Να ανακαλέσει ο υπουργός! Αν είναι στριμωγμένη η Ν.Δ., να μην χάνει την ψυχραιμία της!

Μπακογιάννη: Αγνοεί την ακρίβεια

«Δεν υπάρχει ένας καινούργιος φόρος ο οποίος να έχει μπει επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν μπορεί να ακούγεται εδώ μέσα φόροι, φόροι, φόροι. Δεν μπορεί αυτό το ψέμα να το λέτε και να το ξαναλέτε» ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι τα αυξημένα δημόσια έσοδα δεν είναι από την ακρίβεια αλλά «γιατί πατάξαμε τη φοροδιαφυγή πολύ περισσότερο απ’ ό,τι μπορέσατε να το κάνετε εσείς και γιατί η ανάπτυξη φέρνει περισσότερα φορολογικά έσοδα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)