to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:21 | 26.02.2020

Διεθνή

Απαρχή επιδημίας παραδέχεται η Γερμανία, σε όλες τις ηπείρους πλέον ο Covid-19

Η Γερμανία αντιμετωπίζει «την απαρχή μιας επιδημίας», παραδέχθηκε σήμερα Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπάν, 24ωρα μόλις μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις για την επαρκή προετοιμασία της χώρας έναντι του κορονοϊού κι ενώ ένας 47χρονος στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.


Τα κρούσματα δεν μπορούν πλέον να εντοπιστούν. «Δυστυχώς η κατάσταση άλλαξε τις τελευταίες ώρες», ομολόγησε ο Γερμανός υπουργός.

«Οι αλυσιδωτές μολύνσεις είναι εν μέρει ακατανόητες. Αυτό αποκτά μια νέα ποιότητα σε σύγκριση με τις παλαιότερες γνωστές περιπτώσεις. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με τους ασθενείς και αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τους 16 ασθενείς που είχαμε μέχρι τώρα, η αρχή της αλυσίδας των μολύνσεων των οποίων μπορεί να αναχθεί στην Κίνα», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου σήμερα στο Βερολίνο.

«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αμφίβολο εάν η τρέχουσα στρατηγική μας να περιορίσουμε τον ιό και να σπάσουμε την αλυσίδα της μόλυνσης θα συνεχίσει να λειτουργεί», πρόσθεσε. Γι αυτό και ζήτησε από τους υπουργούς Υγείας των κρατιδίων να επικαιροποιήσουν τα σχέδια τους για πανδημία και να προετοιμαστούν για την πιθανή έναρξη ισχύος τους. Ο Σπαν τάχθηκε επίσης «υπέρ συχνότερων ελέγχων, εάν υπάρχουν συμπτώματα. Λόγω χρημάτων, δεν επιτρέπεται να αποτύχει κάτι τέτοιο», τόνισε.

Για «νέα κατάσταση» σε ό,τι αφορά τον Covid-19 έκανε λόγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στα νέα περιστατικά που διαπιστώθηκαν χθες και σήμερα στην Βάδη-Βυρτεμβέργη και στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

«Μέχρι τώρα αρκούσε να απομονώσουμε το άτομο που είχε μολυνθεί και να εμποδίσουμε έτσι την εξάπλωση του ιού», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη και για το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων. Σήμερα πραγματοποιείται στην Καγκελαρία σύσκεψη ειδικών από συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να αποφασίσουν τα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση νέων αναγκών.

Πρέπει να είμαστε ρεαλιστικοί, δήλωσε και ο Λόταρ Βιέλερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, ενός κρατικού κέντρου πρόληψης και ελέγχου ασθενειών, εκτιμώντας ότι δε θα υπάρξει εμβόλιο κατά του νέου ιού πριν το τέλος του χρόνου.

Στο μεταξύ, ο 47χρονος άνδρας που νοσηλεύεται από την Τρίτη σε καραντίνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς, όπως γράφει η BILD, αντιμετώπιζε και προϋπάρχουσα νόσο. Θετική στον ιό βρέθηκε και η σύζυγός του, η οποία είναι νηπιαγωγός. Τα δύο παιδιά τους υποβάλλονται στις απαραίτητες εξετάσεις.

Το ζευγάρι, το οποίο δεν έχει ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, είχε κατά τις προηγούμενες ημέρες, κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα. Ειδικά ο άνδρας είχε επισκεφθεί νοσοκομείο στο Χάινσμπεργκ, όπου ήρθε σε επαφή με 31 ασθενείς και 10 εργαζόμενους. Όλοι βρίσκονται ήδη, είτε σε περιορισμό στο σπίτι τους είτε στο νοσοκομείο, ενώ μία νοσηλεύτρια παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα. Σε εξετάσεις υποβάλλεται πλέον και το δικό της περιβάλλον.

Οι τοπικές αρχές στο Χάινσμπεργκ αποφάσισαν να κλείσουν σχολεία και παιδικούς σταθμούς, το δημοτικό κολυμβητήριο και τη βιβλιοθήκη. Το Δημαρχείο θα παραμείνει κλειστό για το κοινό, τουλάχιστον έως την Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Κόμπλεντς, με ύποπτα συμπτώματα νοσηλεύεται στρατιώτης, ο οποίος μάλιστα υπηρετεί στην μονάδα που διαχειρίζεται τα κυβερνητικά αεροσκάφη. Ύποπτο περιστατικό έχει εντοπιστεί και στο Λεβερκούζεν, όπου μια γυναίκα με συμπτώματα του ιού νοσηλεύεται σε καραντίνα και υποβάλλεται σε εξετάσεις.

Ένας από τους ασθενείς είναι γιατρός σε νοσοκομείο του κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης. Ο ασθενής φέρεται να είχε έρθει σε επαφή και με άλλους συναδέλφους του του ίδιου νοσοκομείου μέσα στο Σαββατοκύριακο. Περίπου 12 γιατροί έχουν ήδη ελεγχθεί και προσωρινά απέχουν των εργασιών τους.

Από τις 14 περιπτώσεις που επιβεβαιώθηκαν στην Βαυαρία, ένα άτομο βρίσκεται ακόμα σε κλινική στο Μόναχο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η Γερμανική Ολυμπιακή Αθλητική Ομοσπονδία αποθαρρύνει πλέον τους αθλητές από το να ταξιδεύουν στην Ιταλία και τη Νότια Κορέα, ενημερώνοντας προηγούμενες ανάλογες συστάσεις της που αφορούσαν την Κίνα. Προτρέπει δε τους αθλητές που επιστρέφουν από αυτές τις χώρας να ελέγχονται για τον ιό και να παραμένουν σε καραντίνα σπίτι τους για 14 ημέρες.

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, δε βλέπει την ανάγκη να συμβουλεύσει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Ιταλία.«Απέχουμε από αυτό το σενάριο», δήλωσε εκπρόσωπος σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ερωτηθείς εάν χρειάζεται ταξιδιωτική οδηγία.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το ξέσπασμα του ιού στην Ιταλία οδηγεί την Ευρώπη μπροστά σε μια νέα κατάσταση και ότι η Γερμανία συνεργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους της για να προσπαθήσει να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας.

Ο σχεδιασμός της χώρας για περιπτώσεις πανδημίας, που έχει συνταχθεί προ τριετίας, δεν προβλέπει δραστικά μέτρα, όπως αποκλεισμούς πόλεων ή χωριών, ενώ ούτε οι προστατευτικές μάσκες κρίνονται πρακτικό μέτρο, καθώς έχουν αρχίσει ήδη να παρουσιάζουν έλλειψη. 

Covid-19 και στη Βόρεια Μακεδονία
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στη Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Βένκο Φιλίπτσε.

Πρόκειται, όπως είπε, για μία 50χρονη που έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο των Σκοπίων, όπου και είναι απομονωμένη. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η ασθενής είχε διαμείνει στην Ιταλία επί ένα μήνα, όπου είχε επισκεφθεί συγγενείς της.

Η γυναίκα, όπως ανέφερε ο κ. Φιλίπτσε, είχε ασθενήσει πριν από δύο εβδομάδες και αρχικά είχε νοσηλευτεί στην Ιταλία, όμως δεν είχε εξεταστεί για κορονοϊό. Με το που επέστρεψε στα Σκόπια, οδικώς, μεταφέρθηκε στην κλινική της πόλης για λοιμώδη νοσήματα, όπου σήμερα βρέθηκε θετική στον ιό Covid-19.

Σε εξετάσεις υποβάλλονται και οι άλλοι επιβάτες του οχήματος, τύπου βαν, οι οποίοι συνταξίδευαν με την ασθενή.

Η κατάσταση στην Ιταλία
Τα 400 έχουν φτάσει τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία. Ανάμεσα σε αυτά είναι και οκτώ ανήλικα στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου, τα οποία, όμως, δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Συνολικά, από την αρχή της εξάπλωσης του Covid-19 στη χώρα, ιάθηκαν από τον ιό τρεις ασθενείς.

Στο μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι στο εξής, τα τεστ για την διάγνωση του ιού θα γίνονται μόνον στους ασθενείς που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα.

Μια γυναίκα θετική στον ιό γέννησε σήμερα στην πόλη Πιατσέντσα της βόρειας Ιταλίας και όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί, το νεογνό χαίρει άκρας υγείας και είναι αρνητικό στον κοροναϊό.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ιταλικό κρουαζιερόπλοιο δεν μπόρεσε να ελλιμενιστεί στην Καραϊβική, μετά από απαγόρευση των τοπικών λιμενικών αρχών. Αιτία, η κατάσταση της υγείας ενός μέλους του πληρώματος, το οποίο παρουσίασε πυρετό.

Σε μια προσπάθεια επιστροφής στην καθημερινότητα, από σήμερα τα καφέ μπαρ στο Μιλάνο μπορούν να μένουν ανοιχτά και μετά τις 18:00 το απόγευμα, υπό τον όρο ο καφές και ό,τι άλλο, να σερβίρονται στα τραπέζια και όχι σε όρθιους πελάτες, ώστε να μην συνωστίζονται.

Βρετανία

Από την αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί 13 κρούσματα.

Κροατία

Δύο κρούσματα: αρχικά ένας νεαρός που είχε επισκεφθεί στην Ιταλία και στη συνέχεια ο αδελφός του.

Αυστρία

Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα, ένα ζευγάρι Ιταλών. Η γυναίκα εργαζόταν στη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου στο Ίνσμπρουκ. Η καραντίνα στην οποία είχε τεθεί το ξενοδοχείο άρθηκε σήμερα, αφού ολοκληρώθηκαν οι ιατρικές εξετάσεις σε εργαζόμενους και πελάτες. Η Αυστρία, που συνορεύει με την Ιταλία, δεν έχει κλείσει τα σύνορά της αλλά συμβουλεύει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στον ιταλικό βορρά.

Βέλγιο

Ένα κρούσμα, ένας άνδρας που έφτασε από την Ουχάν της Κίνας στις αρχές Φεβρουαρίου και έχει ήδη βγει από την καραντίνα.

Βόρεια Μακεδονία

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Covid-19 είναι μια 50χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο των Σκοπίων. Η ασθενής είχε επισκεφθεί πρόσφατα συγγενείς της στην Ιταλία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, είχε ασθενήσει στην Ιταλία και είχε νοσηλευτεί, αλλά δεν είχε εξεταστεί για τον νέο κοροναϊό.

Γεωργία

Το πρώτο κρούσμα του Covid-19 είναι ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει στο Ιράν και επέστρεψε οδικώς με ένα μίνι λεωφορείο, διασχίζοντας το Αζερμπαϊτζάν. Οι 12 συνεπιβάτες του στο όχημα βγήκαν αρνητικοί στον ιό, όμως τέθηκαν σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους.

Φινλανδία

Δύο κρούσματα. Η πρώτη ασθενής, στα τέλη Ιανουαρίου, ήταν μία Κινέζα τουρίστρια ενώ σήμερα εντοπίστηκε μια Φινλανδή που είχε ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία.

Σουηδία

Ένα κρούσμα, από τα τέλη Ιανουαρίου. Επρόκειτο για μια γυναίκα που είχε μείνει στην περιοχή της Ουχάν, στην Κίνα.

Βαλτικές χώρες

Κανένας ασθενής, όμως οι αρχές λαμβάνουν μέτρα. Η Λιθουανία κήρυξε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" ώστε να αποδεσμεύσει πόρους πιο γρήγορα, σε περίπτωση που ξεσπάσει επιδημία. Η Λετονία έχει ετοιμάσει περίπου 100 κλίνες σε νοσοκομεία και ζητά από τους πολίτες της που επιστρέφουν από τις πληγείσες χώρες να μην πάνε στη δουλειά τους αλλά να πάρουν "άδεια καραντίνας" (επί πληρωμή) διαρκείας 14 ημερών.

Πολωνία

Κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Στα αεροδρόμια ελέγχονται οι επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα και την Ιταλία.

Τσεχία

Κανένα κρούσμα. Πολλές δεκάδες Τσέχοι μπήκαν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους από την Ιταλία.

Σλοβακία

Στο αεροδρόμιο της Μπρατισλάβας ελέγχονται όσοι επιβάτες φτάνουν στη χώρα από την Ιταλία.

Βουλγαρία-Ρουμανία

Κανένα κρούσμα. Η αεροπορική εταιρεία Air Bulgaria ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις από Σόφια για Μιλάνο. Η Ρουμανία έθεσε σε καραντίνα όσους επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές στη βόρεια Ιταλία.

Δανία

Κανένα κρούσμα. Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα και είχαν επισκεφθεί τη βόρεια Ιταλία καλούνται από τις αρχές να προσέλθουν σε νοσοκομεία για να εξεταστούν.

Νορβηγία

Κανένα κρούσμα, όμως το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας προετοιμάζεται για μια "σοβαρή επιδημία", αυξάνοντας τις δυνατότητες υποδοχής ασθενών στα νοσοκομεία.

Παγκόσμια ανησυχία
Εκτός Κίνας, αναφέρθηκαν σήμερα 2.790 νέα κρούσματα σε 37 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων θανάτων, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Η ξαφνική αύξηση των περιστατικών στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα προκαλεί έντονες ανησυχίες», δήλωσε ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιεσούς. Προς το παρόν, ο ΠΟΥ δεν έχει χαρακτηρίσει την εξάπλωση του κοροναϊού ως πανδημία, εξέφρασε όμως ανησυχίες για το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι για πρώτη φορά μεγαλύτερος από τα κρούσματα εντός Κίνας.

Στο μεταξύ, η επιδημία χτύπησε και την πόρτα της Λατινικής Αμερικής, με την κυβέρνηση της Βραζιλίας να ανακοινώνει το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα. Πρόκειται για έναν 61χρονο που νοσηλεύεται σε κλινική του Σάο Πάολο και είχε επισκεφθεί την Ιταλία. Η διάγνωση έρχεται στη διάρκεια του περίφημων καρναβαλικών εκδηλώσεων και έντονης εσωτερικής ταξιδιωτικής δραστηριότητας, καθώς εκατομμύρια καρναβαλιστές συρρέουν σε μεγάλες πόλεις της χώρας για το καρναβάλι. Οι αρχές της Βραζιλίας παρακολουθούν 20 ύποπτα περιστατικά στη χώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)